Türbe 950 m taşınacak

Güncelleme Tarihi:

Türbe 950 m taşınacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Batman'da Ilısu Barajı suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf’teki Zeynel Bey Türbesi’nin raylı sistemle taşınması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Bilim Kurulu Komitesi ile Ilısu Barajı ve HES Projesi Bilim Komitesi taşınabilir tarihi eserlerin belirlenmesi için Hasankeyf’te toplantı yaptı. Ilısu Barajı ve HES Projesi Bilim Komitesi Yönetişim Grubu Başkanı Prof. Dr. İlter Turan, şunları söyledi: “Zeynel Bey Türbesi 950 metre kadar yukarı taşınacak. Bu, dünya çapında bir taşıma operasyonu olacak. Türbe, raylı sistem üzerinden, bütünlük içerisinde herhangi bir parçalanma olmadan taşınacak. Hasankeyf’te başka eserler de taşınacak.”

Minare de taşınabilir

Prof. Dr. İlter Turan caminin ve kale kapısının da taşınabileceğini söyledi: “Eski caminin tarihi duvarı ve minaresi yeni yerleşim yerine taşınarak cami yeniden kullanılabilir hale getirilecek. Kale kapısının taşınması da söz konusu. Diğer yandan kalenin orta kapısı çökme beklendiği için demonte edilecek ve gelecek yıl müzeye yerleştirilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!