Turan'dan müjdeli haber

Güncelleme Tarihi:

Turandan müjdeli haber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 13:05

Türkiye’nin dördüncü yüz nakli yapılan kişisi 35 yaşındaki Turan Çolak, ameliyattan 93 gün sonra taburcu edildi.

Haberin Devamı

Turan Çolak, ailesinin ’Gel’ çağrısına dayanamadığı için Ramazan Bayramı’nı memleketi İzmir’de geçireceğini, bir hafta sonra da Antalya’ya döneceğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen ameliyatla, Uşak’ta intihar sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki lise öğrencisi Tevfik Yılmaz’ın yüzünün nakledildiği Turan Çolak bugün taburcu oldu. Çolak, taburcu edilmeden önce AÜ Hastanesi B Blok’ta basın toplantısı düzenlendi. Başhekim Vekili Doç. Dr. Ercan Mıhçı, Hastane Başmüdürü Yavuz Yıldırım ve Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan’ın katıldığı basın toplantısında konuşan Turan Çolak, yeni yüzüyle ailesinin yanına gideceği için mutlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"ANNEMLE BABAMLA KALACAĞIM"



Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarına ve bağışı yapan aileye teşekkür eden Çolak, Ramazan Bayramı’nı ailesinin yanında geçirmesinin kendisi için çifte bayram olacağını anlattı. Anne ve babasıyla her gün konuştuğunu ve onların hasretine dayanamadığı için memleketi İzmir’in Kiraz İlçesi’ne bağlı Sırımlı Köyü’ne gideceğini aktaran Turan Çolak, "Annemle babamla kalacağım. Her gün ’Gel’ diyorlardı. Onlara dayanamadığım için gideceğim. Bir hafta kalıp tekrar geri döneceğim. Tedavimi yarım bırakmak istemiyorum" diye konuştu. Turan Çolak yüzünü yavaş yavaş hissettiğini de belirtti.

"DÜNYANIN EN KAPSAMLI NAKİLLERİNDEN BİRİ"



Çolak’ın sağlık durumu hakkında bilgiler veren AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise "Bugün Turan’ın taburculuğu için buradayız. Çok güzel bir gün hepimiz için. 93 gün geride kaldı, çok sorunsuz bir şekilde. Turan’a yaptığımız Türkiye’nin dördüncü, dünyanın ise en kapsamlı yüz nakillerinden biri, belki de ilki. Bu anlamda zor bir ameliyattı ve başarıyla altından kalktık. Turan’a geçmiş olsun diyorum. Sonraki adaylara da şans diliyorum. Her şey çok sorunsuz gitti. Bizim için her zaman 6 ay önemli. Bugün taburcu ediyoruz. Sanıyorum ailesine gidecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"6 AY DAHA YAKIN TAKİP EDECEĞİZ"



Turan Çolak’ın bir hafta kalacağı memleketinden döndükten sonra hastaneye yakın bir yerde ev ayarlayacaklarını ve 6 ay boyunca haftada bir kontrol edeceklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkan, "Bizim tedavimiz devam ediyor. Onları değerlendireceğiz. 6 ay daha yakın takipte olacak. Bunun sonunda tamamen İzmir’e dönmesi söz konusu olabilir" dedi.

YEDİĞİNE İÇTİĞİNE DİKKAT EDECEK

Çolak’ın taburcu olduktan sonra nelere dikkat etmesi gerektiğine yönelik bir soru üzerine Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, şunları söyledi:

"Genelde ilk 3 ay riskli, bundan sonra risk azalıyor. 6 aydan sonra bu risk gittikçe azalıyor. Dikkat etmesi gerekiyor. Maskeli dolaşmaya devam edecek. Etrafında gripli insanlar varsa tokalaşmayacak, öpüşmeyecek. Yemeklerine dikkat edecek. Çiğ şeyler yemeyecek. Her karaciğer ve böbrek hastasında olduğu gibi çiğ et yemeyecek. Maydanoz gibi yiyecekleri sirke ile yıkadıktan sonra yemesi gerekiyor. Enfeksiyona açık yerlerde olmaması, hasta insanlarla beraber olmaması gerekiyor."

Turan Çolak’ın göz kapaklarını kullanma konusunda ise herhangi bir sorun bulunmadığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, uyumakta herhangi bir sorun yaşamadığını, gözlerini kapatabildiğini sözlerine ekledi.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!