Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Projesinde sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 16:31

- Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Memioğlu: - "Tüpraş, hem yaptığı ihracatla hem de ithalatı azaltarak 1 milyar dolarlık cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak. Bu, Tüpraş'ın karlılığını arttırdığı gibi, Türkiye'ye katma değer, istihdam açısından destek vereceğiz. Tesislerde 500 kişiyi istihdam edeceğiz" - Tüpraş Genel Müdürü Erkut: - "Bu krizde Avrupa'da, gelişmiş ülkeler olmak üzere 70'e yakın rafineri kapandı ama biz yüzde 60 kapasiteye kadar düşüp, ayakta kalmayı başardık"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, "Tüpraş, hem yaptığı ihracatla hem de ithalatı azaltarak 1 milyar dolarlık cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak. Bu, Tüpraş'ın karlılığını arttırdığı gibi, Türkiye'ye katma değer, istihdam açısından destek vereceğiz. Tesislerde 500 kişiyi istihdam edeceğiz" dedi.

Memioğlu, şirketin Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Projesi'nin tanıtım toplantısında, Türkiye'de çok liberal petrol yasası bulunduğunu, yüzde 100 ithalatın serbest olduğunu söyledi.

Kamuda bulunduğu dönemde, akaryakıt şirketlerinin yüzde 60'ının ihtiyaçlarını Tüpraş'tan karşılamak zorunda olduklarına dikkati çeken Memioğlu, şu anda ise şirketlerin ihtiyaçlarının tümünü ithal edebildiklerini anlattı.

Tüpraş'ı rekabet edebilir konuma getirmeleri gerektiğini aktaran Memioğlu, dizel yakıt üretimini arttırmak amacıyla 2008'de Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Projesi'ni uygulamaya karar verdiklerini, projeyi eksiksiz tamamladıklarını dile getirdi.

- 15 Aralık'ta açılacak

Haberin Devamı

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin 15 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle açılacağı bilgisini veren Memioğlu, şu anda test çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

Memioğlu, "Aksayan bir durumumuz yok" diyerek, "Bu yatırımın diğer özelliği de Tüpraş'ı aldığımız günden bu yana 5,2 milyar dolarlık yatırımı tamamlamış oluyoruz. Bu, 11 milyar liranın üzerinde bir rakamdır. Projemiz 3 milyar dolarlık bir yatırımdır. Bildiğimiz kadar bu, cumhuriyet tarihinde tek seferde yapılan en büyük yatırım. 4,5 milyon ton siyah ürünü beyaz ürüne çevireceğiz. Yepyeni bir rafineri yaptığımızı söyleyebiliriz. Bu projeyle tüm rafineriler tam kapasite çalışıyor olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Memioğlu, şöyle devam etti:

"Tüpraş, hem yaptığı ihracatla hem de ithalatı azaltarak 1 milyar dolarlık cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak. Bu, Tüpraş'ın karlılığını arttırdığı gibi, Türkiye'ye katma değer, istihdam açısından destek vereceğiz. Tesislerde 500 kişiyi istihdam edeceğiz. Koç Topluluğu olarak Ar-Ge'ye önem veriyoruz. 30 milyon liranın üzerinde yatırım yaparak Ar-Ge binasını açtık. Cuma günü benzin ve motorinde indirim yaptık ama zaten piyasaya yansıması gereken bir indirimdi. Burada iki faktör var. Bir tanesi petrol ve petrol ürünlerinin fiyatı, birisi döviz kurudur. Bunu da gözden kaçırmamak gerekir.

Haberin Devamı

Biz gerçekten kamuoyuna, Türkiye tüketicisine en kaliteli ve en ucuz fiyattan ikmal yaptığımızı düşünüyoruz."

Rafinericiler için petrol fiyatlarının yüksek veya alçak olmasından ziyade, stabil kalmasının daha önemli olduğuna işaret eden Memioğlu, iyileştirme ve yatırımlarla rafinajın arttırılması durumunda kara geçebildikleri bilgisini paylaştı.

Memioğlu, "Vergisiz fiyatın Türkiye'de hala pahalı olduğu yönünde yorumlar görüyoruz. Aslında EPDK 'nın açıklamış olduğu ve takip etmekte olduğu 4 ülkedeki bayi ve dağıtım kuruluşları, masraf ve kar payını çıktığınızda da Tüpraş'ın bugünkü fiyatlarının tüm bu ülkelerden daha ucuz olduğu gözükmekte. Gerçekten çok rekabetçi bir ortamda, 70 rafineriye açık piyasada rekabet ediyoruz. Fiyatlarımız sahiden rekabetçi durumda" değerlendirmesinde bulundu.

- "Irak'tan petrol alıyoruz"

Haberin Devamı

Tüpraş'ın özel sektör kuruluşu olduğunu ancak devletle hareket etmek ve uluslararası hukuka uymak zorunda bulunduklarını vurgulayan Memioğlu, "Irak Milli Petrol Şirketinden (SOMO) 6 milyon tonun üzerinde petrol alıyoruz. Mevcut kontratımız devam ediyor. Kuzeyde bir sürü gelişmeler var. Bu gelişmeler paralelinde yasal zemin varsa, ticari şartlar bize uyuyorsa tabii petrol alabiliriz. Şu anda görüşmeler sürüyor ama şu an resmi olarak almayla karar verilmiş değiliz" ifadesini kullandı.

Memioğlu, hileli ve kaçak akaryakıtla mücadelede önemli mesafe alındığını, gümrüklerden büyük miktarda kaçak akaryakıt girdiğini düşünmediğini belirtti.

Tüpraş'ın, çevreye zararı olup olmadığı yönündeki soru üzerine Memioğlu, "Gayet tabii ki endüstrinin çevreye bir yükü var ama önemli olan bu yükü kurallar ve standartlar çerçevesinde gerçekleştiriyor olabilmek. Şu anda İzmit Rafineri'sinin bütün bacalarında emisyon ölçerler var. Bunların göstergeleri çevre müdürlüklerinin masalarında. Atık sularımız online ölçülüyor. Üretimimizi standartlar, çevresel düzenlemeler içinde ilave yük vermeden gerçekleştiriyoruz. Bu konuda çok hassasız" görüşünü paylaştı.

- Tüpraş Genel Müdürü Erkut

Haberin Devamı

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da 2008 sonrası krizden korunabilmek adına şirketin kapasite düşürmesinin büyük etkisi olduğuna dikkati çekerek, "Bu krizde Avrupa'da ülkeler olmak üzere 70'e yakın rafineri kapandı ama biz yüzde 60 kapasiteye kadar düşüp, ayakta kalmayı başardık" dedi.

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin bugün itibarıyla mekanik yapılanmasının hemen hemen tamamlandığını kaydeden Erkut, şunları belirtti:

"Test çalışmalarına başladık. 14 Kasım 2011'de başlayan proje, 14 Kasım 2014'de mekanik olarak genel anlamda tamamlandı. Kontrata göre 4 aylık devreye alma süreci içindeyiz ama hedefimiz 2015 başlangıcında ünitelerimizi devreye almaktır. Yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesiyle sahip olduğumuz rafineri tesisleri maksimum kapasiteyle çalışacak ve Euro 5 standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi gerçekleşecek. 4,2 milyon ton siyah ürünümüz de yeni tesisimizde 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere, 3,5 milyon ton değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek."

Haberin Devamı

- "2015'te 11 milyon ton motorin üreteceğiz"

"Rafinerileri maksimum kapasiteye taşıyarak, 2015'te 10-11 milyon ton motorin üretimi gerçekleştirmek hedefindeyiz" ifadesini kullanan Erkut, "Bunun paralelinde benzin ve jet yakıtı üretimimiz de yüzde 25-30 civarında artacak. 2,5-3 milyon ton civarında üretmiş olduğumuz fuel oil ise birkaç yüz bin tonlar civarında kalacaktır. 2006'dan bu yana geçen 8 yıllık dönemde Tüpraş, 5 kez ihracat şampiyonu oldu. İzmit Rafinerisi, bir birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğini gösteren Nelson Kompleksitesi’ni 7,78’den, 14,5 seviyesine yükselterek, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden birisi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluştuğunu aktaran Erkut, siyah ürünleri İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit rafinerilerinden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceklerini, bu kapsamda "T. Esra ve T.Aylin" adlı iki tankeri Tüpraş’ın iştiraki Ditaş’ın filosuna dahil ettiklerini vurguladı.

Erkut, 2011’de inşasına başlanan tesisin inşaat ve montajında ortalama 10 bin kişinin istihdam edildiğini kaydederek, kullanılan çelikle 6 Eyfel Kulesi yapılabileceği bilgisini verdi.

Tüpraş’ın İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’daki 4 rafinerisinde 4 bin 700 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini dile getiren Yavuz Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde de 500 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, gazeteciler şirket yöneticileriyle tesisleri gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!