Tüp gazları kesip davul icat etti

Güncelleme Tarihi:

Tüp gazları kesip davul icat etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

Deniz Güngör yerli müzik piyasasının yakından tanıdığı bir davulcu. Teoman’ın grubunda sekiz yıl baget salladı. Yıllardır Kıraç ve Ajda Pekkan gibi isimlerle çalıştı. Ama Afrika kökenli Log Drum sevdası ona eşi olmayan bir davul icat ettirdi. Kendi tasarlayıp ürettiği aqua drum’larla ilgilenmek için davulu ve grup müziğini bıraktı

Deniz Güngör, ritimle yatıp kalkanlardan. Lisedeyken davula merak sardı. 1993’te Midas grubuna girdi. Teoman, Yavuz Çetin, Pamela Spence, Kıraç, Nil Karaibrahimgil, Ajda Pekkan, Funda Arar ve Feridun Düzağaç gibi sanatçılarla çalıştı. 40’tan fazla albüme katkıda bulundu. Ama 2005’te Log Drum sevdası yüzünden perküsyona kaydı. “Log Drum, dünyanın en eski enstrümanlarından, atası tam tam. Devrik ağaç kütüklerinin oyulup içine diller açılmasıyla yapılıyor. Dillere vurulduğunda farklı sesler çıkıyor. Love Alla Turca adlı albümümün çoğu Log Drum’la kaydedildi. Albüm için son düzlüğe girildiğinde Aqua Drum’ın ilk örneklerini tüp gazları keserek üretmiştim. Birkaç parçada da onları çaldım” diyen Güngör sıradaki albümünde sadece Aqua Drum kullanacak.

Log Drum’ların ses ve makamları sabit olduğu için, istediği gibi bir perküsyon üretmek istedi. Ona daha fazla ses ve makam gerekiyordu. Aqua Drum’a benzeyen Steel Drum ve Hang Drum da kolayca akord kaçırdığı için kullanmak istemedi. Amacı kolay akord edilen, Nihavend’den Hicaz makamına kadar kolay ayarı yapılabilen, paslanmaz ve akordu bozulmayan bir alet icat etmekti.

Sonra bu enstrümanı, hiç doldurulmamış propan tanklarını keserek üretebileceğini fark etti. Enstrümanın benzerini dört-beş yıldır çaldığı için nasıl yapılacağını da biliyordu. “Bir firmadan hiç doldurulmamış üç tane gaz tankı aldım. İlk denememde mükemmel bir enstrüman ürettim. İkinci denememse tam istediğim gibi oldu” diyen Güngör cetvelle düz çizgi bile çizememesine rağmen Eskişehir’de dört çeker arazi kamyonu yapan Hisarlar firmasıyla tanıştı, AR-GE çalışmalarını bitirdi. Aqua Drum şimdi lazer kesimle Arge-San’da yapılıyor. Kanun gibi üstten akord edilebilen, makamların kolayca değiştirilebileceği Aqua Drum; kısaca vurmalı melodik bir perküsyon. Sadece ritim değil ezgiler de çalınabiliyor. Altındaki delikten elinizi sokup mıknatısların yeriyle oynayabiliyorsunuz. 174 mm yüksekliğindeki enstrüman, başlangıçta elle kesiliyordu, şimdi beş eksenli lazer kullanılıyor. İlk haline göre çok daha modern görünen Aqua Drum’la ilgili detaylı bilgi için aquadrum.com

OTİSTİZM TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

İsrailli terapist Aviel Hadari farklı zamanlarda 12 Aqua Drum aldı, sonradan arkadaş olduk. Otistik çocuklara terapi yaparken kullanmış davullarımı ve çok işe yaradığını söylüyor. Ben de otistik bir çocuğa uyguladım. Terapi denemez ama kucağına enstrümanı koydum ve nasıl vuracağını anlattım, uzun süre elinden bırakmadığı gibi inanılmaz bir konsantrasyonla sürekli aynı şeyi çaldı. Enstrümanı ters çevirdiğimde aynı melodiyi tersten çalmaya başladı. Yeteneğine inanamadım. Fırsat buldukça çocuklarla çalışmaya devam edeceğim. Görsel ve işitsel zekayı aynı anda çalıştıran bir enstrüman. Ve yanlış çalma şansı olmadığından eline hiç enstrüman almamış bir insan bile çalabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!