Tüp bebek'te 75 bin çift mağdur

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebekte 75 bin çift mağdur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 09:42

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Bülent Tıraş, "tüp bebek"te 75 bin çiftin mağdur olduğunu bildirdi.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek masraflarının resmi kurumlarca karşılanması konusunda bilinçsizlik veya bazı doktorların tavrı nedeniyle hastaların sevk sorunu yaşadığını söyledi.

Bülent Tıraş, yaptığı açıklamada, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı vatandaşlar ile Yeşil kart sahiplerinin tüp bebek masraflarının, bu resmi kurumlar tarafından karşılandığını, yeni yasal düzenlemeyle SSK’nın da hastaların tüp bebek masraflarını karşılamaya başladığını hatırlattı.

Tüp bebek tedavi masraflarının resmi kurumlarca karşılanması konusunda henüz yeterli bilinç oluşmadığı için hastaların mağdur olduklarını kaydeden Tıraş, "Maliye Bakanlığı’nın bütçe uygulama talimatına göre tüp bebek tedavisi masraflarının resmi kurumlarca karşılanması için öncelikle hastanın, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyduğuna dair rapor alması gerekli.

Bu raporu verme yetkisi ise üniversite hastaneleri ve eğitim hastanelerine aittir. Yasal düzenlemeye göre, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyduğuna dair rapor alan hastaların tedavi masrafları resmi kurumlarınca karşılanmakta. Ancak, bu konuda henüz yeterli bilinç oluşmadığı için bir çok sorun yaşanıyor" diye konuştu.

75 BİN ÇİF MADUR

Tıraş, SSK’nın özel merkezlerle yapması beklenen anlaşmada yaşanan gecikmenin, tüp bebek tedavisi bekleyen yaklaşık 75 bin çifti mağdur ettiğine dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı 68 tüp bebek merkezinin sayısının, tedavi bekleyen yaklaşık 150 bin çift için yeterli olmadığını dile getiren Tıraş, bu çiftlerin yarısının sadece 24 kamu merkezinde tedavilerini sürdürmelerini beklemenin uygun olmadığını kaydetti.

Tüp bebek tedavisi gören hastaların ilaç giderlerinin karşılanması konusunda da sorunlar yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Bülent Tıraş, hastalara yazılan ilaçların, komik gerekçelerle resmi kurumlarca ödenmediğini savundu. Tıraş, tüp bebek tedavisinde bazı durumlarda sorun erkekte olsa bile kadına ilaç kullandırılmak gerektiğini bu durumlarda, SSK’nın ’sorun erkekte ise kadın ilaç kullanamaz’ diye ilaç ücretini ödemediğini bildirdi.

Bazı doktorların da özellikle SSK’lı hastaları ’tüp bebek gereklidir’ raporları olmasına rağmen tüp bebek merkezlerine sevk etmediklerini ifade eden Prof. Dr. Bülent Tıraş, şöyle devam etti:

"Sevk işlemini yapan kişiler, hastaları doğrudan tüp bebek merkezlerine sevk yapabileceklerinin farkında değiller ya da bazı doktorlar, raporu bulunan hastaları bile tüp bebek merkezlerine sevk etmiyorlar. Bu sorunları en çok SSK’lı hastalar yaşıyor, SSK’lı hastalar doğrudan doğumevine doktora gidiyor, doktorlar Sağlık Bakanlığı ve SSK’nın yayınladığı genelgeleri ya bilmiyor veya bildikleri halde hastalara kasıtlı zorluk çıkarıyorlar. Bu sorunlar nedeniyle, tedavi görmesi gereken hastalar günlerce, hatta aylarca sevk çilesi çekiyorlar. Tüp bebek merkezinde tedavisi başlayan kimi hastalar tedavi sürerken sevkin süresi bittiğinde sevkini yeniletmek için aynı çileyi bir kez daha yaşıyorlar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!