Tüp bebek sahibi olacaklara öneriler

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek sahibi olacaklara öneriler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2009 11:38

Tüp bebek yöntemiyle 42 yaşında çocuk sahibi olan Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği (ÇİDER) Başkanı Sibel Tuzcu, çocuk sahibi olabilmek için verdiği 22 yıllık mücadeleden edindiği tecrübeyi, kurduğu dernek aracılığıyla anne adaylarına aktarıyor.

Başkan Sibel Tuzcu,  her çiftin çocuk sahibi olmak istediğini, kendisinin de bunun için 22 mücadele verdiğini söyledi.

Doktoru anne olamayacağını 20 yaşında kendisine söylediğinde yıkıldığını, çevresindeki kendi yaşındaki kadınların anne olduklarını görünce bu tanıya tahammül etmekte zorlandığını belirten Tuzcu, şöyle konuştu:

“Tedavi olmak için ne gerekiyorsa yapmalıydım. En büyük sorun, tedavi için sürekli para biriktirmek zorunda kalmamdı. Tedaviye başladığımda değil Türkiye'de, dünyada henüz tüp bebek tedavisi yoktu. Türkiye'de ilk tüp bebeği duyduğumda çok sevinmiştim. Ancak parasızlıktan buna ulaşamayacağım diye çok üzülmüştüm. Daha sonra mali durumumuz biraz düzelince birçok aşılama tedavisi, zorluklarla yapılan 5 tüp bebek denemesi sonucunda 42 yaşında kız annesi olabildim. Sonunda kazanmıştım. Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen kızım şimdi 11 yaşında.”

Sibel Tuzcu, bu zorlu mücadeleyi tüm dünya kadınlarına anlatabilmek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek, anne ve baba olmak isteyen
çiftlere yol göstermek için 2000 yılında “www.cocukistiyorum.com” adresli internet sitesini kurduğunu bildirdi.

İnternette hazırladığı sayfaya bir yıl içinde 5 bin kişinin girdiğini görünce kendine güveninin arttığını belirten Tuzcu, “Bana gelen elektronik postalarla birçok insana ulaşıyordum. Yıllar içinde yaşadıklarımı, kendi kendime sorduklarımı herkes birbirine soruyordu. Bunlarla ilgili bilgileri toparladım, doktorlarla görüştüm, sorulara aldığım cevapları yazdım. İnternet sitesinde toplanan çiftlerle her türlü konuda dayanışma için 2002 yılında İstanbul'da ÇİDER'i kurduk” dedi.

Derneğin kurulmasıyla kendisi gibi çocuk sahibi olmak isteyenlerin tedavide suistimale uğramadan, en yüksek kalitede tedaviyle en kısa yoldan amaçlarına kavuşmalarını, tedavi masraflarının ilaçlar dahil devlet tarafından karşılanmasını ve bunun sürekliliğini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Tuzcu, şunları söyledi:

“Derneğimiz hiçbir hastaneye veya kuruluşa bağlı olmaksızın çalışmakta ve bütün hastanelerle irtibat kurabilmektedir. Ayrıca, evlat edinme, koruyucu aile ve yuvalarda gönüllü annelik konusunda Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuyla (SHÇEK) iş birliği anlaşması yaptık. Türkiye'de bu sorunu yaşayan 3 milyona yakın insan var.”

Derneklerinin yaklaşık 3 bin 600 üyesi bulunduğunu kaydeden Tuzcu, şöyle konuştu:

“İnternet sitemize kayıtlı kişi sayısı da 45 bin 820'yi geçti. Dernek üyelerimiz, dernek doktorları ve anlaşmalı merkezlerce ücretsiz muayene ediliyor. Her ay bir veya birkaç hastaya ücretsiz tüp bebek uygulaması yaptırıyoruz. Normal ücretin yarısına dar bütçeli üyelerimizin tedavilerine destek veriyoruz. Üyelerimize haftada iki defa internet sitesinden on-line olarak 1 saat, 15 günde bir de İstanbul'da belli bir adreste psikolog desteği veriyoruz. Finans kuruluşlarından aldığımız çok düşük faizlerle 12, 18 ve 24 aylık dönemlerle üyelerimize tedavilerinde taksit imkanı sağlıyoruz. Derneğimizin giderleri, üyelerimizden aldığımız yıllık 100 TL'lik aidatlar ve internet sitesine hastanelerden aldığımız bağışlardan karşılanıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!