Tunceli İl Özel İdare Genel Sekreteri görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Tunceli İl Özel İdare Genel Sekreteri görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 11:30

Tunceli Valiliği'nce hakkında daha önce başlatılan 3 ayrı soruşturmadan biri tamamlanan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç, görevden alınarak İl Planlama Müdürlüğü’ne vekaleten atandı. Mehmet Tunç, devleti haksız yere milyonlarca TL zarara uğrattığı, kişisel harcamalarını Özel İdare kasasında ödettiği ve ihalelere fesat karıştırdığı iddiasıyla soruşturuluyordu.

Haberin Devamı

Mart 2009 yerel seçimleri öncesi Türkiye kamuoyunda uzun süre tartışılan Tunceli'de beyaz eşya dağıtımı sırasında, dönemin Valisi Mustafa Yaman’ın göreve getirdiği İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç 3 ayrı yolsuzluk iddiasının hedefi oldu. AK Parti Tunceli İl Başkanı Cihan Açıkgöz ve bazı vatandaşların, hakkında yaklaşık 3 ay önce şikayetlerde bulunması üzerine, Valilik il Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç hakkında 3 ayrı soruşturma başlattı. Bunlardan ‘Anaokulu yapım ihalesine fesat karıştırıldığı ve değerinin çok üstünde bedelle ihale edildiği’ iddiasıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Valilik, soruşturma sonunda suçlu bulunan Mehmet Tunç'u 2 gün önce görevden alarak yerine Vali Yardımcısı Fatih Görmüş'ü vekaleten atndı. Ayrıca Mehmet Tunç hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Tunç hakkındaki 2 ayrı soruşturma devam ederken, soruşturmalar kapsamında İçişleri Bakanlığı’ndan 1 müfettişin de Tunceli’ye geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

MAL ALIMINDA VE ANAOKULU YAPIMINDA USULSÜZLÜK
AK Parti Tunceli İl Başkanı Cihan Açıkgöz, 3 ay önce Valiliğe verdiği dilekçede, Özel İdare’de usulsuzlük ve yolsuzların yaşandığını, vurgunların ise Genel Sekreter Mehmet Tunç aracılığıyla yapıldığını iddia etti. Açıkgöz, Özel İdare’ye 1.5 milyon TL değerinde mal alımının ihale yapılmadan, kanunda belirtilen şartlara uyulmadan gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Görevden alınan Tunç ile ilgili iddialardan biri de, merkez Atatürk Mahallesi’nde yapılan tek katlı ve 4 derslikli anaokulu ihalesine fesat karıştırmak. Fesat karıştırıldığı iddia edilen ihalenin ilk şartnamesinde ihale bedeli 350 bin Tl olarak belirlenirken, iptal edilerek yeniden yapılan ihaleyi, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Fikret Küçüközer’in firmasının yüzde 10 kırım ile 690 bin TL aldığı belirtiliyor. AK Parti Merkez ilçe başkanı Küçüközer’in 1 yıl önce de yine aynı şart ve projelerle yaptığı başka bir anaokulunun maliyetinin ise 180 bin TL olması müfetişlerin dikkatini çekti. Bu soruşturma tamamlandı ve Mehmet Tunç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ VALİYİ SUÇLADI
Tunceli Valiliği’nin yürüttüğü soruşturmalar kapsamında ifadesine başvurulan il Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç, ihalesiz mal alımının kendisinden önceki dönemde yapıldığını, ödemeleri ise Vali Mustafa Yaman’ın talimatı ile yaptığını söyledi. Tunç, ana okul ihalelerinin de dönemin Valisi Mustafa Yaman’ın talimatı ile yapıldığını söyledi.

DİĞER İDDİALAR
Görevden alınan Tunceli İl Özel İdaresi genel Sekreteri Mehmet Tunç ile ilgili soruşturulan iddialardan biri de, 200 bin TL değerindeki Bilboardlara asılan afişlerle ilgili faturalar. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nda dönemin Valisi Mustafa Yaman, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz ve İ Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç adına bastırılan ve bilboardlara asılan afişlerin ve bazı tanıtım giderlerinin 200 bin TL tutan ücretinin Özel İdare kasasından ödendiği belirtiliyor. Soruşturma dosyasında, 2008 yılında Tunceli’yi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekilere verilen yemek ücretinin ödenmediği de yer alıyor. Yemek servisini yapan Aydın Kök, yaklaşık 27 bin TL tutarında fatura kesildiği ancak sadece 13 bin TL ödeme yapıldığı gerekçesiyle Valiliğe şikayette bulundu. Ayrıca, Ümit Kara adlı bir kişi de, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç’un Elazığ’daki mağazalarından alışveriş yaptığını, hediyeler aldığını ve parasını da bazı müteahitlerin ödeyeceğini söylediğini, ancak bu ödemelerin eksik yapıldığı iddasında bulunuldu.
Mehmet Tunç’un devletin yaklaşık 5 milyon TL zarara uğramasına neden olduğu iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!