Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Güncelleme Tarihi:

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 01:23

Kim daha zengin? Rockefeller mi yoksa Cengiz Han mı? Soru basit, cevap zor... Ekonomistler ve tarihçilerin incelemelerine göre, tüm zamanların en zengin 10 kişisi belirlendi. İşte o liste...

Haberin Devamı

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
CENGİZ HAN (1162-1227, MOĞOL İMPARATORLUĞU)

Serveti: Sayısı belirlenemeyen araziler

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
Bütün Moğol kabilelerini birleştirerek Moğol İmparatorluğu'nu kuran CENGİZ HAN, 'gelmiş geçmiş en başarılı ordu lideri' olarak tarihe geçti. Bu müthiş gücüne rağmen araştırmacılar Cengiz Han'ın asla servet biriktirme peşinde koşmadığını belirtiyor. Tarih profesörü Morris Rossabi, "Başarısının en önemli sebeplerinden biri, sahip olduklarını askerlerine ve kumandanlarına dağıtmasıydı" diyor. Cengiz Han'la ilgili bir kitap yazan Jack Weatherford ise, Moğol askerlerinin eski usül ordulara göre kişisel olarak yağmaya karşı durduklarını söylüyor. "Bir bölge fethedildiğinde, askerlere kalan her şey, görevliler tarafından envantere kaydedilir ve askerler ile ailelerine dağıtılırdı" diyor: "Cengiz Han da kendi payına düşeni alırdı. Kendisi ya da ailesi için özel bir yer yaptırmadı. Kulesi, kalesi, kabri, hatta bir evi bile olmadı. Sıradan bir insan gibi yaşadı, öldü, yakıldı."

Haberin Devamı


Tüm zamanların en zengin 10 insanı
BILL GATES (1955-..., ABD)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Serveti: 78.9 milyon dolar

Yaşayan en zengin kişi olan Bill Gates'in servetini tespit etmek kolay. Microsoft'un kurucusunun Forbes tahminlerine göre bu yıl itibarıyla serveti 78.9 milyon dolar. Merak edenler için ekstra bilgi: Dünyanın yaşayan en zengin ikinci kişisi, Zara'nın kurucusu Amancio Ortega. Serveti 70 milyon dolar.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
ALAN RUFUS (1040-1093, İNGİLTERE)

Haberin Devamı

Serveti: 194 milyar dolar

Normandiya Dükü I. William'ın yeğeni ALAN RUFUS Norman, Normandiya'nın fethi sırasında amcasının yanındaydı. 'Zenginlerin Zengini' kitabının yazarları Philip Beresford ve Bill Rubinstein'e göre öldüğünde, bugünkü değere göre 194 milyon dolarlık serveti vardı.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
JOHN D. ROCKEFELLER (1837-1937, ABD)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Serveti: 341 milyar dolar

Petrol imparatoru John D. Rockefeller 1863'te yatırıma başladı. 1880 yılı itibarıyla Amerika piyasasının yüzde 90'ı onun elindeydi. New York Times'a göre ölümüyle beraber bıraktığı servet bugünün 341 milyar dolarıyla eşdeğer.

Haberin Devamı

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
ANDREW CARNEGIE (1835-1919, ABD)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Serveti: 372 milyar dolar

Rockefeller yaşadğı dönemde basının gözdesi ve medyanın yıldızıydı ancak Andrew Carnegie, Amerika'nın gelmiş geçmiş en zengin iş adamıydı. İskoçya göçmeni Carnegie, U.S. Steel adlı şirketini, 1901 yılında 480 milyon dolara sattı. Bu rakam ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2.1'lik bir dilimini oluşturuyor. Carnegie'nin sahip olduğu ekonomik güç bugün 372 milyar dolara eşit.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
JOSEPH STALIN (1878-1953, SSCB)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Serveti: Dünya ekonomisinin yüzde 9,6'sına denk gelen bir ülkeyi yönetiyordu.

Haberin Devamı

Modern ekonomi tarihinin en sıradışı isimlerinden biri Stalin. Sınırsız güce sahip olan diktatör, dünyanın en geniş ekonomisini de kontrol ediyordu. Stalin'in servetiyle Sovyetler Birliği'nin servetini birbirinden ayırmak neredeyse mümkün değil. Bu da onu tüm zamanların en zengin insanlarından biri yapıyor. Aslında çok kolay bir şekilde bunu açıklamak mümkün: 1950 yılında, yani Stalin ölmeden 3 yıl önce, Sovyetler Birliği aşağı yukarı yüzde 9.5 oranında ekonomik büyüme elde etti. 2015 itibarıyla bu rakam yaklaşık 7.5 trilyon dolara tekabül ediyor. Tabii bu para direkt olarak Stalin'e ait değildi. Ancak parayı istediği takdirde istediği şekilde kullanma hakkı vardı. Alama Üniversitesi tarih profesörlerinden George O. Liber, "İnanılmaz bir gücü vardı" diyor, "Bu gücü sayesinde istediği her şeyi yapabilirdi. Yeryüzünün 1/6'sını hiçbir denge ya da kontrol gözetmeden o yönetiyordu." Bu Stalin'i geleneksel anlamda "zengin biri" yapar mı? Profesör Liber pek emin değil: "Sonuçta bu onun kişisel serveti değildi. Ama ülkesinin servetini istediği gibi kontrol edebiliyordu." Her ne olursa olsun, Stalin'in tarihteki ekonomik olarak en güçlü insanlardan biri olduğu gerçek...

Haberin Devamı

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
EKBER ŞAH (1542-1605, BABÜR İMPARATORLUĞU)

Serveti: Dünya ekonomisinin yüzde 25'ine denk gelen bir ülkenin imparatorluğu yönetiyordu.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
Hint geleneğinin yüzlerce yıllık adaletsiz uygulamalarına son veren ve adil mahkemeler kuran, vergi toplamada adaletli olmaya önem veren Ekber Şah, Hindu ve Müslümanların kendi geleneklerine göre yargılandıkları bir hukuk düzeni geliştirmesiyle tanınıyor. Dünya ekonomisinin çeyreğini yöneten Ekber Şah, ekonomist-tarihçi Angus Maddison'a göre, İngiltere'nin kraliyet ailesiyle karşılaştırılabilir. Ancak bir farkla: Ekber Şah ve ailesinin yaşam tarzı, İngiltere sosyetesinin hayatları gibi savurgan değildi.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
İMPARATOR SHEN ZONG (1048-1085, ÇİN)

Serveti: Dünya ekonomisinin yüzde 25-yüzde 30'una denk gelen bir ülkenin imparatorluğu yönetiyordu.

Çin'in tüm zamanların en güçlü ekonomisine sahip bir imparatorluk olduğu dönemde, başında İmparator Shen Zong vardı. Çin'in ekonomik tarihini inceleyen profesör Ronald A. Edwards, dünya ekonomisinin yüzde 25-yüzde 30'una denk gelen bir ülkenin imparatorluğu yöneten Shen Zong'un servetini önemsiyor. İmparatorluğun zenginlik kaynağı halktan aldığı vergilerdi.

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
AUGUSTUS SEZAR (MÖ. 27- MS. 14, ROMA)

Serveti: 4.6 trilyon dolar.

Sezar, dünya ekonomisinin yüzde 25-yüzde 30'una denk gelen bir ülkenin imparatorluğu yönetmekle kalmadı; tarih profesörü Ian Morrise'e göre, kişisel serveti de imparatorluk ekonomisinin 1/5'i değerindeydi. 2015 yılında bu para 4.6 trilyon dolara denk geliyor. "Bir süreliğine" diyor Ian Morris, "Sezar kişisel olarak Mısır'a bile sahipti." (İşte bunu kimse aşamaz!)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı
MANSA KANKAN MUSA (1280-1337, MALİ İMPARATORLUĞU)

Tüm zamanların en zengin 10 insanı

Serveti: Tahmin edebileceğinizin çok ötesinde.

Timbuktu'nun kralı Mansa Musa, sık sık tarihin en zengin kişisi olarak öne çıkarılıyor. Tarih profesörü Richard Smith'e göre Musa'nın krallığı, dünyanın en fazla altın üretilen bölgesiydi. Peki Musa ne kadar zengindi? Bunu tarif edebilecek bir rakam yok. Bir efsaneye göre Mansa Musa hacca giderken yanında 60 bin kişi ve fakirlere dağıtılmak üzere 80 devenin taşıdığı 2 tondan fazla altın götürmüş. Kervana 12 bin köle eşlik etmiş; saf altını ise 500 kişi taşıyormuş. Efsaneye göre, Mansa Musa Mısır'da pek çok altını hediye ederek, savurganca harcıyordu. Böylece altının değeri düştü. Ve birçok sene için eski değerini alamadı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!