Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 23:06

Cumhuriyet'in 92’nci yıldönümü törenleri yurdun dört bir yanında törenlerle kutlandı. Anıtkabir’e çıkan askerlere çocukları da eşlik etti. İstanbul Vatan Caddesi’nde düzenlenen törenler geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Vali Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın askeri araçla birlikleri ve halkı selamlamaları 15 dakika sürdü. Öte yandan, Cumhuriyet Bayramı coşkusu Türkiye'nin birçok ilinde coşkuyla kutlandı. İstanbul, İzmir, Antalya'da Cumhuriyet Yürüyüşleri ve fener alayı görülmeye değerdi.

Haberin Devamı

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

29 EKİM’İN İLKLERİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, daha sivil bir organizasyon kapsamında bazı ilklere sahne oldu. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törene asker bu yıl ilk kez tank, top, uçak gibi zırhlı araçlarla katılmadı. Törenlerde ilk kez yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Devlet Çoksesli Korosu Mozart’ın Türk Marşı’nı seslendirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hiçbir törene katılmazken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anıtkabir ve hipodromdaki törenlerde yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki törenlerde ise muhalefet liderleri yoktu.

CUMHURİYET Bayramı kutlamaları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkânının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Atatürk’ün mozolesine çelenk konulmasının ardından Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne özetle, “Bölgemizde tarihi olayların cereyan ettiği bir dönemde kuruluş yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri çerçevesinde ilelebet yaşatmanın azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ifade ediyorum. Ülkemizin TBMM tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan zatıalinizin bizlere bıraktığı emanet olan Cumhuriyetimizi, doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı sıfatıyla daha da yükseltmek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” mesajını yazdı.

Haberin Devamı

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

MUHALEFET SARAY’DA YOK

Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kutlamaları kabul etti. Saray’daki törene muhalefet liderleri katılmadı. Ankara’daki üçüncü tören ise birçok ilke sahne olan AKM’de yapıldı. Cumhurbaşkanı’nın tören alanına gelişi öncesinde şeref tribününün karşısına 90 metre uzunluğunda dev platform kuruldu. Platformda Atatürk’ün fotoğrafı ve “Cumhuriyetimizin 92. yılı kutlu olsun” yazısı yer aldı. Platformda, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bu yıl özel olarak tasarlanan logo da kullanıldı. Ekranlardan “Bir Yolculuktur Cumhuriyet” konulu belgesel yayınlandı.

Haberin Devamı

Törende konuşma yapan Erdoğan, “birlik ve beraberlik” mesajı vererek özetle şunları söyledi:

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

ENGELLER ÇIKARDILAR

“Birlik, beraberlik, kardeşlik içinde verdiği demokrasi ve kalkınma mücadelesinden rahatsız olanlar her dönemde Türkiye’nin önüne engeller çıkardı. Şartlar ne olursa olsun, tarihe geçen bir İstiklal mücadelesiyle kurduğumuz, Cumhuriyet’le taçlandırdığımız devletimize yönelik her türlü tehdidin üstesinden gelecek güce, imkâna ve kararlılığa sahibiz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri etrafında bütünleştiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz yoktur. Cumhuriyetimizin 92. yıldönümünün işte bu anlayışla birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

Törende 4 lise öğrencisi Arif Nihat Asya’nın “Bir bayrak rüzgâr bekliyor” şiirini okudu. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’nin 7 bölgesini temsil eden halk oyunlarını sergiledi.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

PAMUK ŞEKERİ İKRAM EDİLDİ

Törende 24 kişiden oluşan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Takımı da ilginç bir tüfekli gösteri sundu. Gösteri sırasında Erdoğan’ın Orgeneral Akar’la yaptığı kısa süreli sohbeti dikkat çekti. Bu yıl tank, top, roketatar gibi silahlı sistemlerin geçişi yerine sivil ağırlıklı geçit töreni düzenlendi. Geçit törenine Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye’de öğrenim imkânı sağladığı yabancı öğrenciler kendi ülke bayraklarıyla, Türkiye’nin 7 bölgesinden yerel kıyafetli ekipler, Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti’nde yer aldığı Okçular Vakfı’ndan atlı okçular, Türkiye İzcilik Vakfı, Polis Meslek Yüksekokulu ve özel harekâtçılar, AFAD Kurtarma Timi, UMKE, Kızılay gönülleri gibi bazı devlet kurumları katıldı. THY ekibi de büyük bir uçak maketiyle geçitte bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı ekipleri katılımcılara pamuk şekeri gibi ikramlarda bulundu. Tören, üzerinde ay yıldız bulunan Solotürk uçağının gösterisiyle sona erdi. 

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

ABD de kutladı

m ABD Dışişleri Bakanı John Keryy 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik mesajı yayınladı. Kerry mesajında özetle  “ABD Başkanı Barack Obama ve ABD halkı adına,  29 Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 92. yıl dönümünü kutlayan Türk halkına tebriklerimi sunuyorum. Ülkelerimiz, tüm insanlar için daha barışçıl ve müreffeh bir gelecek vizyonunu uzun bir süredir paylaşmaktadır. NATO müttefikleri olan ABD ve Türkiye, tehditlere karşı savunmada yan yana durmuşlardır. Bu özel gününüzü kutlarken, Türk ve ABD halkları arasındaki dostluğun devam edeceğinden emin olabiliriz” dedi. (DHA)

Haberin Devamı

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Keyifli sohbet

AKM’deki tören Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte klasik otomobil üzerinde halkı selamlamasıyla başladı. Tayyip Erdoğan tören alanını selamladığı sırada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun protokol tribününde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu’yla samimi sohbeti dikkat çekti. Erdoğan daha sonra protokol sırasında aralarında Kılıçdaroğlu’nun da olduğu konuklarla tokalaştı.

Mozart’tanTürk marşı

CUMHURBAŞKANLIĞI Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korusu ilk kez AKM’deki törenlerde yer aldı. 150 kişilik bir ekip, ilk olarak İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Koro, ‘Ah bir ataş ver’, ‘Al Fadimem’ ve ‘Çökertme’ gibi eserleri Erdoğan’ın gelişi öncesinde; Mozart’ın Türk Marşı ile Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe’sini ise Erdoğan’ın gelişi sonrasında seslendirdi.

MUHAFIZLAR TÖRENDE

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan askerler de AKM’deki törene katıldı. 16 Türk devletini temsil eden askerler protokol tribününün önünde yerlerini aldı.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

CUMHURİYET BAYRAMI İZMİR'DE FENER ALAYI İLE KUTLANDI

İzmir'de, Cumhuriyetin kuruluşunun 92'nci dönümünü binlerce vatandaşın katıldığı fener alayı yürüyüşüyle kutlandı. Terör olayları nedeniyle Kubat konseri ise iptal edildi. Konserinin yaşanan terör olayları nedeniyle iptal olduğu belirtildi. 

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Saat 20.00'de binlerce kişi fener alayına katılmak üzere Cumhuriyet Meydanı'na akın etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP'li İzmir milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, ilçe belediye başkanların da aralarında bulunduğu vatandaşlar fener alayı yürüyüşünün bitiş noktası olan Gündoğdu Meydanı'na hareket etti.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Başkan Kocaoğlu ve beraberindekiler Kordon'da sıralanan kafe ve restoranlarda oturan vatandaşların bayramını kutladı. Fener alayı yürüyüşü Gündoğdu Meydanı'nda son buldu.

ANTALYA'DA FENER ALAYI DÜZENLENDİ

Antalya'da Cumhuriyet'in 92'nci yıldönümü Muratpaşa Belediyesi ve Antalya El Ele Platformu'nun düzenlediği Cumhuriyet yürüyüşü ve fener alayıyla kutlandı. CHP'li belediyeler tarafından Antalya'da geleneksel hale getirilen Cumhuriyet yürüyüşünde bu kez polisin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Cumhuriyetin ilan edilişinin 92'nci yıldönümü dolayısıyla fener alayı düzenlendi. Polis, Konyaaltı varyantından başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşü için yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Saat 18.00'de başlayacağı ilan edilen yürüyüş için 2 saat öncesinden Cumhuriyet Meydanı'nı boşaltıldı, bomba araması yapıldı. Meydanın etrafını bariyerlerle kapatan ve üst arama noktaları oluşturan polis, güzergaha açılan tüm ara sokakları da güvenlik şeritleriyle kontrol altına aldı.

Yürüyüşün başlamasına dakikalar kala yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş güzergahındaki Konyaaltı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi araç trafiğine kapatıldı.

Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte sadece Türk bayrakları taşınırken, atılan sloganlarda hükümete tepki vardı. Kutlamalar, Tayfun Talipoğlu'nun şiir dinletisi ve Volkan Konak konseri ile devam etti.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

KADIKÖY'DE GÖRKEMLİ YÜRÜYÜŞ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Kadıköy'de "Cumhuriyet Yürüyüşü" düzenlendi. Etkinlikte konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye bir ateş çemberinin içerisinde. Türkiye'yi bu çemberden bir parti çıkarabilir, o partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Terör sorununu ancak CHP bitirir" dedi.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

"Cumhuriyet Yürüyüşü" için vatandaşlar saat 19.00'dan itibaren Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar'da toplanmaya başladı. Ardından, grup ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle İskele Sokak'a doğru yürüyüşe geçti.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise partisinin Çorlu'daki mitingine katıldığı için yürüyüşe gecikmeli olarak geldi. Kılıçdaroğlu, parti otobüsünün üzerinden yaptığı konuşmada, vatandaşlara sandığa gitme çağrısı yaptı.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Kılıçdaroğlu, "1 Kasım'da kesinlikle sandığa gideceğiz. 7 Haziran'da CHP'ye oy vermeyen bir vatandaşımızı mutlaka ikna edeceksiniz CHP'ye oy vermesi için... Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Mustafa Kemal de Amasya'da aynı şeyi söylemişti; 'Milletin kararlılığı milleti kurtarabilir' diye. Görev düşüyor, görevi yapacağız" diye konuştu. 

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

BEŞİKTAŞ'TA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ VE FENER ALAYI...

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılan binlerce kişi, ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş Meydanı'na kadar yürüdü.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Cumhuriyet'in ilanının 92'nci yıldönümünü kutlamak isteyen binlerce kişi, akşam saatlerinden itibaren Yıldız Posta Caddesi üzerinde bir araya geldi.  Cumhuriyet Yürüyüşü'nün başlamasıyla birlikte harekete geçen vatandaşlar, meşalelerini yakarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Ellerinde Türk Bayrakları ile Atatürk posterleri bulunan vatandaşlar yol boyunca sloganlar attı. Bazı vatandaşlar da evlerinin balkonuna çıkıp bayrak sallayarak yürüyüşe destek verdi.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Yaklaşık 45 dakika süren Fener Alayı Beşiktaş Meydanı'nda sona erdi. Burada, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı söylendi. Cumhuriyet Yürüyüşü'ne eşi Özlem Hazinedar ile birlikte katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Cumhuriyet'e sözde değil özde sahip çıkmak gerektiğini vurgulayarak, "Cumhuriyet'e sahip çıkmak önlemlidir. Cumhuriyet'i kutlamak önemlidir. Ama sözde değil özde sahip çıkmak önemlidir.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Sadece Beşiktaş'ta değil, sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin her noktasında Cumhuriyet'e ve aziz Atatürk'ün yeşerttiği Cumhuriyet'e sahip çıkmak gerekmektedir" dedi. Konuşmanın ardından, Beşiktaş Futbol Kulübü'nün "Şimşek Ali" lakaplı amigosu, yürüyüşe katılanlara 'Üçlü' çektirdi. Cumhuriyet Yürüyüşü ve Fener Alayı, 'Memleketim' şarkısının hep bir ağızdan okunmasının ardından sona erdi. 

BURSA'DA 25 BİN KİŞİ CUMHURİYET BAYRAMINI SESSİZ YÜRÜYÜŞ İLE KUTLADI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda her yıl Bursa’nın Nilüfer ilçesinde geleneksel olarak yapılan kutlamalar son zamanlarda yaşanan terör olayları sebebiyle sessiz gerçekleşti. ‘Benim Cumhuriyetim Cumhuriyet Benim’ sloganıyla düzenlenen sessiz yürüyüşe yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Polis telsizinden ise yürüyüşe 40 bin kişinin katıldığı anons edildi.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

Nilüfer Belediyesi’nin ‘Benim Cumhuriyetim Cumhuriyet Benim’ sloganıyla düzenlediği sessiz yürüyüş Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Acıbadem Kavşağından başlayarak hastane alanına kadar devam etti.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

ÇANAKKALE'DE MEŞALELER 29 EKİM İÇİN YAKILDI

Çanakkale'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 92'nci yıl dönümü 2 bin kişinin katıldığı Fener Alayı ile kutlandı. 

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

BALIKESİR'DE CHP'Lİ GENÇLERDEN FENER ALAYI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen fener alayı ile Cumhuriyet'in 92'nci yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu

 

ZONGULDAK'TA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında 'Cumhuriyet Yürüyüşü' düzenlendi.

Tüm yurtta 92. yıl coşkusu


Erdemir Caddesi'nde başlayan yürüyüşe Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!