Tüm kazanç yatırıma

Güncelleme Tarihi:

Tüm kazanç yatırıma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 00:05

4.5G ve fiber altyapı ile beraber iletişim operatörleri arasında yatırım yarışı başladı. 2015 yılını değerlendirme toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, önümüzdeki 3 yıl içinde 4.5G lisans bedelleri dahil toplamda 13 milyar TL yatırım yapacaklarını açıkladı. Turkcell Grubu, 2015’te 12.7 milyar TL ciro ile kendi rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

YENİ iletişim teknolojisi 4.5G ve fiber altyapı için hazırlıklarını tam gaz sürdüren iletişim operatörleri, yatırımlarını hızlandırdı. Geçtiğimiz hafta Türk Telekom’un 3 yıl 10 milyar TL’lik yatırım yapacağını duyurmasından sonra Turkcell’de yatırım planlarını paylaştı. 2015 yılı değerlendirme toplantısına katılan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu önümüzdeki 3 yıl içinde 4.5G lisans bedelleri dahil toplamda 13 milyar TL yatırım yapacaklarını belirtti. Bu yıl telekomünikasyon pazarındaki konumlarını daha da güçlendireceklerini ifade eden Terzioğlu, “Şebeke altyapımıza yatırım yapmaya devam edeceğimiz ve uluslararası alandaki fırsatlarla büyüme stratejimizi destekleyeceğimiz bir yıl olacak. 2015’te yatırımlarımızın gelirlere oranı yüzde 20 oldu” dedi.

Haberin Devamı

REKOR TAZELEDİ

Terzioğlu, Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye’nin geçtiğimiz yıla ait mali tabloları paylaşarak şirketin hem yıllık gelir hem de Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr’da (FAVÖK) kendi rekorunu kırdığını ifade etti. Verilen bilgilere göre grup gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturan Turkcell Türkiye, yüzde 9.5 büyüyerek 11.4 milyar TL’lik gelire ulaştı ve yılı yüzde 32.7 FAVÖK marjı ile tamamladı. Turkcell Grubu ise yüzde 6’ büyümeyle 12.7 milyar TL ciroya sahip olurken, FAVÖK’ü yüzde 10.1 artışla 4.1 milyar TL’ye, FAVÖK marjı ise 1.2 puanlık yükselişle yüzde 32.4’e ulaştı. Şirketin net kârı ise yüzde 10.9 artışla 2.06 milyar liraya çıktı. Mali tabloları yorumlayan Terzioğlu şunları söyledi: “2015 Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık hedeflerimizi ortaya koyduğumuz ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımlar attığımız bir yıl oldu. Yılı her çeyrek artan bir performans ile tüm hedeflerimize ulaşarak başarıyla tamamladık.”

SES GELİRİ DÜŞÜYOR

Şirket gelirlerinin sunulan servislere göre dağılımını paylaşan Terzioğlu, 2015 yılında ses gelirlerinin toplamdan yüzde 52’lik pay aldığını, ancak bu rakamın dördüncü çeyrekte ilk kez yüzde 50’nin altına düştüğünü söyledi. Terzioğlu, “Gelirlerimizin en çok arttığı alanlar arasında veri (data) geliyor. Veri gelirlerimiz geçtiğimiz yıl toplamdan yüzde 38’lik artışla yüzde 31’lik pay aldı. Böylelikle son çeyrekteki veri gelirlerimiz 3.5 milyar TL’yi aştı. Yılın son çeyreğinde aylık abone başına data kullanımı 1.7 GB oldu ve Turkcell şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 52’ye çıkarak data kullanımındaki bu artışı destekledi” dedi.

Haberin Devamı

‘Paylaşım için olumlu cevap alamıyoruz’

SON günlerde gündeme gelen fiber paylaşım konusuna değinen Terzioğlu, “Hakim operatöre, 2015 yılı boyunca yapmış olduğumuz 765 talebe sadece 9 olumlu cevap verildi. Toplam 5 bin 550 km’lik bir hat üzerinde geçiş hakkı izni başvurusu yaptık. Şu an elimizde 2 bin 73 km için kazı izini mevcut. Tüm bu izinli alanlar için fiber altyapı kurulumuna başlamış durumdayız. Ancak sürecin uzun sürmesi ve operasyonun zorlukları nedeniyle 2015 yılında 1278 km’lik kısmında kurulum tamamlanmış durumda” dedi. Her şirketin kendi yatırımlarını yapmasıyla kaynakların israf olacağının altını çizen Terzioğlu, Türkiye’nin bu konuda seferberliğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Finans şirketiyle günde 1000 cep

DAHA esnek ödeme koşullarıyla cihaz satışı gerçekleştirmek için kendi finansman şirketi Turkcell Finansman AŞ’yi kuran şirket, hizmet vermeye başladı.15 günden beri faaliyette olduğunu ifade eden Terzioğlu şunları söyledi: “5 aydan kısa bir süre içinde projelendirdik ve şu anda 10 mağazada pilot olarak hayata geçirdik. Günlük 1000 adet satış gerçekleştiriyoruz. 12 ay sonra tüm Türkiye’ye bunu taşıdığımızda günde 10 bin seviyelerini görmeyi hedefliyoruz. Yılda geçen yıl 2.5 milyon adet telefon sattık. Esnek ödeme koşulllarının olmasıyla beraber akıllı telefonların Türkiye’de daha yaygın olması sağlanacak. İçine SIM kart giren her cihazın finansmanını gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

Çalışanlara 3 yıl için prim sistemi

ÖNÜMÜZDEKİ 3 yılda çalışanlar için prim sistemini hayata geçirdiklerini ifade eden Terzioğlu, “Dünyadaki uygulamalara paralel olarak yönetim ekibimizi ve yüksek potansiyelli çalışanlarımızı uzun vadede ödüllendirmeye karar verdik. 3 yıllık hedeflerimize göre teşvik sistemiyle büyümemizi sürdürülebilir şekilde bize yardım edecek. Türkiye’de hisse senedine bağlı olarak teşvik sistemine geçen ilk şirket olmak bizi sevindiriyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!