Tüm hayvanlar eÅŸit yaÅŸam hakkına sahiptir

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde söz verdiğim gibi, size bugün Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ayrıntılarını aktarıyorum.

Haberin Devamı

Belki sık sık tekrarlarsak, hayvanların yaşam haklarının unutulmamasını sağlarız.
Uluslararası Hayvan Hakları Birliği tarafından 21-23 Eylül 1977’de Londra’da yapılan toplantıda kabul edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki UNESCO Sarayı’nda düzenlenen törenle tüm dünyaya ilan edildi. Bu bildirgeye göre;
- Tüm hayvanlar eşit doğar ve eşit yaşama hakkına sahiptirler.
- Tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır. Bir tür hayvan olan insan, diÄŸer hayvanları yok edemez.Â
- Hiçbir hayvana kötü davranılamaz. Hayvanın öldürülmesi zorunlu ise bu acı çektirilmeden yapılmalıdır.
- Vahşi hayvanlar, doğal çevrelerinde yaşama ve çoğalma hakkına sahiptir. Eğitim için bile olsa özgürlüklerinden mahrum bırakılamazlar.
- İnsanların kendi çıkarları için evcil hayvanların yaşam koşullarında yapacakları her türlü değişiklik, haklara aykırıdır.
- Tüm çalışan hayvanlar (at, eşek gibi) iş süresinin sınırlandırılması, işin daha az yorucu olması, güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
- Hayvanlara fiziksel ya da psikolojik acı çektiren deney yapmak, hayvan haklarına aykırıdır.
- Hayvanlar, insanlar tarafından eğlence amaçlı kullanılamazlar. Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlarla gösteri yapılması, hayvan onuruna aykırıdır.
- Zorunlu olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi, yaşama karşı işlenmiş bir suçtur.
- Çok sayıda vahşi hayvanın öldürülmesine neden olan safariler ve av partileri, hayvanlara karşı yapılmış bir soykırımdır. Doğal çevrenin kirletilmesi, yıkılıp yok edilmesi de soykırıma eşdeğerde alçakça bir davranıştır.
- Hayvanların ölüsüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri, sinemalarda ve televizyonlarda yasaklanmalıdır. Ama hayvanlara yapılan saldırıları kınamak amacında olan filmlerde bu sınırlama yoktur.
- Hayvanları koruma kuruluşları, devlet katında temsil edilmelidir. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları