Tüketmeyin kullanın

Bugünlerde tüm dünyada tüketim konusunda bir uyanış var.

Haberin Devamı

Artık nesneleri “kullanmak” yerine “tüketmeyi” seçen zihniyet, ne medyada ne toplum içinde hoş karşılanıyor. Biz zaten yokluk nedir bilen bir millet olduğumuz için, büyüklerimiz sadece evdeki malzemeleri kullanarak pek çok yemek üretmiştir.
Tabii bu şekilde tasarruf etmekle kalmayıp evimize aldığımız besinleri de en iyi şekilde değerlendirmiş oluyoruz. Bunu yapabilmek için de hangi yiyeceğin nasıl saklanması gerektiğini bilmemizde yarar var.
Örneğin kuru besinleri satın aldıktan sonra içindeki taşı, toprağı ayıklamalı ve kırık ve bozuk olan taneleri ayıkladıktan sonra bez torba içinde saklamalıyız.
Eğer nemli bir ortamda ya da deniz kenarında yaşıyorsanız, bu yiyecekleri iyice kurutup naylon torbada, ağzını sıkıca bağlayarak saklarsanız, bozulmalarını engelleyebilirsiniz.
Yağları ise serin ve karanlık yerlerde, kapalı olarak saklamalısınız. Kasaptan aldığınız eti buzdolabında en fazla bir gün tutabilirsiniz.
Daha uzun süre saklamak için yağlı kâğıtlara sarmalı ve buzluğa koymalısınız.
Tüketim çılgınlığının sizleri etkilememesi dileğiyle...

Haberin Devamı

Sütlü Haşıl- Ağrı

El değirmeninden çekerek çok ince bulgur taneleri haline getirdiğiniz yarmayı (dövme) üzerine sıcak su ilave ederek bir taşım kaynatın. Haşıl, ortasında ufak çukurluklar oluşup, göz göz olunca ve yukarı doğru parçalarını fırlatmaya başlayınca pişmiş demektir.
Pişen haşıl yemeğini derin bir servis tabağına alın ve sıcak ya da soğuk sütle karıştırın. Diğer taraftan, tereyağını bir tavada eritip sarı kahverengi oluncaya kadar kızdırın. Sonra da tabağın içindeki haşılın üzerine gezdirerek servise sunun.

Yemekçinin notu:
Buğdayın dövülmüş şekli olan yarma yani aşurelik buğday el değirmeninde çekilerek kalın tanecikli kepekli un haline getirilir. İşte yarmanın bu şekline haşıl denilir. Yarmanın bu haşıl biçimi ıslatılarak geniş bir kazanda, sürekli karıştırılarak kaynatılır. Haşıl piştikten sonra da farklı yörelerde farklı şekillerde lezzetlendirilerek yenilir.
Bazı yörelerde çok ince çekilmiş buğday taneleriyle veya bulgur tozuyla lapa gibi pişirilen haşıl türlerinde, et suyu da kullanılabilir. Hatta üzerine kavrulmuş soğanlı salça karışımı da gezdirilerek lezzetlendirilir. Adına “düğürcük lapası” da denilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

3 su bardağı
haşıllık buğday
2 su bardağı sıcak su
3 su bardağı soğuk
ya da sıcak süt
100 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları