Tüketicinin rehberi

Güncelleme Tarihi:

Tüketicinin rehberi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 02, 2006 00:00

Aylık popüler bilim, teknoloji ve kültür dergisi Focus, Şubat sayısında, sıradan bir günde karşınıza çıkan bilimsel iddiaların doğru olup olmadığını bir dosyayla açıkladı. İşte ayrıntılı dosyadan göze çarpan bazı maddeler..

Haberin Devamı

06:00 - YENÄ° GÃœNE MERHABA

Acıktınız, kahvaltı yapacaksınız, mısır gevreği yemek istiyorsunuz. Televizyonu açtınız, haberlerle reklamlarda, günün ilk bilimsel iddialarıyla karşılaştınız:

Mısır gevreği kalbe yararlıdır: Belirsiz
General Mills'in, Amerika'da bir mısır gevreği markası hakkında yürüttüğü 2003 tarihli araştırmada, günde iki tabak mısır gevreği yiyen kadınların kolesterolünün yüzde 4 azaldığı görülüyor.

Omega-3 faydalıdır: Doğru
Pek çok diyetisyen, Omega-3 yağ asidinin günlük diyetimizde gerektiği oranda yer almadığını söylüyor. Örneğin ceviz Omega-3 içeriyor, ama bu günde bir kilogram ceviz yemek anlamına da gelmemeli.

Varisi önleyen ilaçlar var: Yanlış
Gerçekten de varisler, romatizma ve bacak damarlarının tıkanması yüzünden topallayan hastaların kan damarlarını açan ilaçlar var; ama bu, topallamayı gidermek anlamına gelmiyor. Damarlara etki eden ilaçların, mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Haberin Devamı

7:15 TRAFÄ°K TELAÅžI

Arabanıza bindiniz ve radyoyu açtınız. Bilgi bombardımanı sürüyor:

Kolesterolü az olanların ömrü uzar: Bilimsel yayınla desteklendi
Amerikan Tıp Derneği dergisinin yaptığı bir araştırmada, 100 yaşını aşanların çocukları, 60-70 yaşına kadar yaşayanlardan oluşan bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında; uzun ömürlü kişilerin çocuklarının da uzun yaşama şansının yüksek olduğu görüldü. Ancak araştırmanın sonuçlarına yer veren Times dergisi, uzun yaşama konusunda genetiğin rolünün ve "iyi kolesterol"ün etkilerinin tam olarak bilinmediğini ve bulguların fazla abartılmış olabileceğini söyleyerek, okurlarını uyardı.

8:00 Ä°Åž BAÅžI

Bilgisayarınızın başındasınız. Her gün gönderilen, yüzlerce reklam amaçlı ve bilgilendirici e-posta ile karşı karşıyasınız...

Karbonhidrattan kaçınmak gerekir: Aldatıcı
25 yaşında sağlıklı bir bireyin böyle bir plan yapmasına gerek var mı? İnsan her yaşta sağlıklı beslenmeli ve yaşına, bünyesine, günlük aktivitelerine uygun bir diyet uygulamalı.

İlaçlar penis uzunluğunu artırır: Yanlış
Erkek cinsel sağlığı için geliştirilen ilaçlar, cinsel organı geçici olarak takviye ediyor, ancak kalıcı şekil değişikliğine yol açmıyor.

Haberin Devamı

Göğüsleri büyüten ilaçlar var: Yanlış
Hiçbir ilaç, bir kadının göğüslerini bir gecede büyütemez.

Hindistancevizi yağı kalp hastalığı riskini azaltır: Yanlış
Hindistancevizi yağının, kalori yakıcı özelliği olduğu bile ileri sürüldü. Ancak doymuş yağların kalori yakmaktan çok, yakılacak kalorilere yenilerini eklediği bir gerçek. Ayrıca bilimsel araştırmalar, doymuş yağların kalp hastalığı riskini artırdığını da gösteriyor.

12:00 ÖĞLE MOLASI

Keyifle gazetenizi elinize aldınız ve öğle yemeği sonrasında kahvenizi yudumluyorsunuz.

Kürtaj göğüs kanseri riskini artırır: Hayır
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada, kürtajın göğüs kanseri riskini artırmadığı kanıtlandı.

Haberin Devamı

16:00 ÇAY SAATİ

ArkadaÅŸlarınız, okudukları bilgileri sizle paylaşıyor.Â

Saç şampuanlarının birbirinden farkı yok: Doğru
"Saçınızın pH dengesini korumak için gereken nükleik asitler!" Bu ifadeden ne anladınız? Eğer hiçbir şey anlamadıysanız üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Araştırmacılar, aynı soruyu Case Western Reserve Üniversitesi'nden dermatolog Jerome Litt'e yönelttiler. O da ne anlama geldiğini çözemedi, ama tüketicilere bir mesajı var: "Hangi şampuanın kokusu hoşunuza gidiyorsa onu kullanın. Çünkü temelde hepsi aynı!"

18:00 AKÅžAM OLDU

Eşinizle yemektesiniz. Gözünüz, masanın üzerindeki dergiye takıldı:

Alkol almak vücuda yararlı: Hem evet, hem hayır
ABD'de 90.000 erkek üzerinde yapılmış bir araştırmada, günde bir bardak içki içenlerin diyabete yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin azaldığı görülüyor. Ancak, alkol alanlar genellikle ölçüyü kaçırıyorlar. Ayrıca bu ölçünün ne olduğu da tartışmalı. Bu yüzden, her gün düzenli olarak, hangi içkiden bir bardak içmek gerektiği konusunda bilimsel veri yok. Sonuçta aşırı alkol tüketimi, trafik kazalarının yanı sıra siroz ve yemek borusu kanserine de yol açıyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!