Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

TÜBİTAK’tan yatırımcıya hizmet

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın’ın kahvesini içip sohbet ettik. Bilim adamı Aydın’ı, en çok TÜBİTAK projelerinin etkilediğini gördüm.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ın illerin varlık haritalarını hazırlayacağını, bunu en kısa zamanda tamamlayacağını anlatırken mutluydu ve projenin önemini şöyle aktardı:

“Baktık böyle bir haritamız yok. Örneğin, bir yatırımcı hangi ilde ne yatırımı yaparsa daha kârlı olur, bilmiyor. Bu bilinir hale gelecek. Bu araştırmada sadece yeraltı zenginliklerine bakılmayacak, el sanatları veya benzeri varlıklar da belirlenecek. İllerde yenilik platformları oluşturulacak, üretime destek veren yeni projeler teşvik edilecek.”

DERSİM’İN RESMİ BELGELERİ

TÜBİTAK’ın yanı sıra Atatürk Kültür Türk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi de görev alanında olan Aydın, bu bilim kurumlarını modern bir kampusta toplamayı hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu amaçla 200 milyon dolarlık yatırım yapılacağını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da projeyi hararetle desteklediğini aktarıp şu bilgileri verdi:

“Sayın Başbakan’a kalsaydı, şimdiye kadar bitirmiştik; ama yer sorunu yaşıyoruz. Ankara’da bu büyüklükte bir yer bulmaya çalışıyoruz. Bulduk diyebilirim, yakında başlanır. en kısa sürede de bitirilecek. Estetik olarak da bilim yuvasına yakışacak bir merkez olacak burası.”


Türkiye’de, belgelere dayanmadan konuşmak modadır, bundan en çok yakınanların başında da Mehmet Aydın geliyor diyebiliriz.


Örneğin; Dersim İsyanı üzerine bir tartışma yaşandı, herkes konuştu; ama bu konuda ne tür belgeler var diye bakan pek olmadı gibi.

Aydın, ilgilenen yararlansın diye harekete geçmiş, Türk Tarih Kurumu’da ne tür belge var merak edip sormuş, kurum da araştırmaya başlamış. Diyanet’ten sorumlu Bakanlık da yapmış olan Aydın, şu anekdotu anlattı:

“Alevilik üzerinde çalışalım dedik; baktık, daha çok şifahi kültür. Yazılı belge aramaya başladık. Balkanlar’da, Anadolu’da ücra köylerde öyle güzel belgeler bulduk ki sormayın. Şimdi bunlar, aslına uygun olarak Latince ve Türkçe bastırılıyor. Yani kaynaklarımız var artık. Şimdi Dersim İsyanı konusunda da aynı şey neden olmasın? İnsanlara kaynak sunmuş oluruz.”

Haberin Devamı

Sohbet sonrası baktığımda Tarih Kurumu çok zengin olmasa da bazı belgelere sahip; ancak belge sahibi asıl kurum Genelkurmay Başkanlığı.

Genelkurmay’ın 1973 yılında konuyla ilgili çıkardığı bir kitap var.


Kitap çıktıktan kısa süre sonra toplatılmış, devlette de az sayıda kalmış.


Kitap Tarih Kurumu’nda da bulundu, sanırım Aydın da okumaya başlamıştır.

 

ABD’den dönüş üzerine bir tahmin

 

Yazılarımda tek konu işlerim; ancak Erdoğan’ın bugün Obama ile buluşacak olması üzerine bir tahminimi aktarmak istedim.

Önceki gün “Serap’ı molotofla yakanlar mı masum” diye soran, dün de DTP’ye “Açılım bazılarının paçalarından dökülüyor” diye seslenen Başbakan’ın, son günlerdeki gösterilerle yapılan açıklamalardan had safhada rahatsızlık duyduğunu; o nedenle Obama ile görüşmede, açılımdaki samimiyete PKK ve DTP’den verilen karşılığın masaya geleceğini; Başbakan’ın Türkiye’ye daha milliyetçi bir söylemle döneceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı


Yanılabilirim; ama bakarsınız, açılım tam gaz giderken terörle mücadelede “anladığı dilden karşılık verme” süreci yeniden hız kazanabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları