TÜBİTAK şirketlere ortak olacak

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK şirketlere ortak olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 20:22

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve teknoloji desteklerinin tek elden toplanması, daha etkin yönetimi ile TÜBİTAK’ın yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı hazırlığını tamamladı.

Haberin Devamı

Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’ye sunuldu. 49 maddelik tasarıyla Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kaldırılıyor. Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu kuruluyor. TÜBİTAK’ın hayata geçireceği projelere, Ar-Ge ve teknoloji alanında yapılacak çalışmalara, enstitülerin kurulmasına, kurdurulmasına başbakan başkanlığındaki bu kurul karar verecek.

12 MİLYARLIK FON

Bilim ve teknolojiye ayrılacak kamu kaynaklarının dağıtımı, yönetimi ve izlenmesi için Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı kurulacak. Bakan Özlü’nün verdiği bilgiye göre bu hesabın büyüklüğü 12 milyar lira civarında olacak ve bu kaynağın nerelere harcanacağına İcra Kurulu karar verecek. Ayrıca, TÜBİTAK bünyesinde artık Ar-Ge yapılmayacak. Tüm araştırma merkezi ve enstitüler, TÜBİTAK’tan alınıp yeni kurulacak Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne (YÜTAM) devredilecek. Yeni dönemde TÜBİTAK, İcra Kurulu tarafından belirlenen teknolojilerin ülke ekonomisine, sınaî ve sosyal gelişmeye katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla şirketlere yüzde 49’a kadar ortak olabilecek. TÜBİTAK tarafından verilecek ödül, burs ve teşvik ikramiyelerinden kamu personeli de yararlanabilecek.

Haberin Devamı

YÜTAM, bakanlıktan, üniversitelerden ve özel sektörden ikişer temsilci ile YÜTAM Başkanı olmak üzere yedi üyeden oluşacak. Üyeler, bu alanda eser, araştırma ve buluşları olan, yöneticilik yapan ve/veya Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik yetkinliği bulunan firmalarda en az on yıl deneyim sahibi kişilerden Başbakan tarafından seçilecek. YÜTAM’da teknik bilgi ve uzmanlıklarından yararlanmak üzere yabancı personel istihdam edilebilecek. İcra Kurulu’na görüş ve önerilerde bulunmak amacıyla Bilim, Teknoloji ve Sanayi Danışma Kurulu kurulacak. Bu kurul, kamu ile özel sektör ve üniversitelerden dörder temsilci olmak üzere 12 üyeden oluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!