TÜBİTAK Sınavları

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, göreve geldiği andan itibaren ilk röportajı bana verdi. Başkan Altunbaşak’la Ankara’da uzun uzun konuştuk, bu konuşmanın içeriği de geçtiğimiz günlerde Hürriyet Pazar ekinde yayınlandı. Eğitim camiası Başkan Altunbaşak’tan önemli bir haberi de benim aracılığımla duydu. Gittiğim her yerde tekrar tekrar soruluyor. Sizlerle tekrar bu sınavla ilgili bazı bilgileri paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Yaklaşık 14 milyonu yakın öğrenciyi yakından ilgilendiren bir hazırlık içinde olduğunu söyleyen Başkan Altunbaşak 4’üncü sınıftan, 12’nci sınıfa kadar sınav yapılacağını açıkladı. O günden sonra okullar bu sınavın içeriği ile ilgili bilgi almaya çalışıyor. Sınavı hazırlayan TÜBİTAK, soruları oluşturan yine bu kurum ama, yapacak olan Milli Eğitim Bakanlığı. TÜBİTAK şimdi topu Milli Eğitim Bakanlığı’na attı. Ne zaman ve nasıl yapılacağını Bakanlık belirleyecek. Ancak, Bakanlık’tan bu konuda şimdiye kadar açıklama gelmedi. Büyük ihtimalle mart ayında sınavlar yapılacak. Başkan Altunbaşak’a göre bu sınavların sonuçları öğrencilere bildirilmeyecek, okulları ve öğretmenleri ölçecek. Ama, her yıl yapılacağına göre bu sınavların sonuçları mutlaka bir yerlerde işe yarayacak.

Haberin Devamı

Her ne kadar “elemeye” değil, “durum tesbitine” yönelik olsa da içimde bir ses bu sınavların bazı okullara girişte işe yarayacağını söylüyor.

PISA benzeri sınav şeklinde olacak. Başkana göre öğrencilerin, her derste öğrenmesi gereken kazanımları elde etmiş mi, edememiş mi, alması gerekenleri, almış mı, almamış mı bunlar test edilecek.

Öğrenciler aynı anda merkezi bir şekilde sınava girecek. TÜBİTAK, her yıl bu sonuçları karşılaştıracak, öğrencinin bir önceki yıla göre başarılı mı, başarısız mı olduğunu izleyecek.

GEÇEN YIL PİLOT UYGULAMASI YAPILMIŞ

Başkan 4’üncü sınıftan itibaren 12’nci sınıfa kadar her öğrencinin bu sınava gireceğini belirtirken, küçük bir ipucu da veriyor. Geçen yıl bu sınavın pilot olarak denendiğini, ve 10 bin öğrencinin bu sınava girdiğinin altını çiziyor.

6 DERSTEN SINAV OLACAK

Sınavlar şimdilik 6 ders üzerinden planlanıyor. Sınıftan sınıfa değişecek ama Matematik, Geometri, Fen Bilimleri (Biyoloji, Fizik, Kimya), Türkçe ve İngilizce’den sınav olacak.

Sorular hazır. İkinci dönemde ve muhtemelen mart ayında sınav yapılacak. Sorular bilgi bazlı değil, analitik düşünme şeklinde hazırlanmış.

Bütün bunlar iyi güzel de, okullara en azından bu sınavla ilgili ipuçları verilse.

SORULARLA İLGİLİ İPUÇLARI VERİLMELİ

Haberin Devamı

Anlaşılan Seviye Belirleme Sınavı’ndan (SBS) farklı olacak sınavla ilgili birkaç soru tipi kamuoyuna açıklansa fena olmayacak. Çünkü, el atından birçok okul Bakanlıkta bazı birimlerin kapısını aşındırmak için çaba harcıyor. Soru tipleri konusunda bilgi alan var mı bilemiyorum, ama en doğrusu her alanla ilgili birkaç soru tipinin Bakanlığın ya da TÜBİTAK’ın sitesinden kamuoyuna aktarılması faydalı olacak.

Yarış da olmasa, adı sınav olmasa da sonuçta merkezi bir sınav. 4’üncü sınıfta okuyan 10 yaşındaki çocuk da, 12’nci sınıftaki 17-18 yaşındaki çocuk da aynı anda sınava çağrılacak. Sonucunda bir stres de yaşayacak. Buna hazırlıklı olması için kesinlikle soru tipleriyle ilgili ipuçları verilmesi şart.

Haberin Devamı

Tabii sınavın neden, niçin yapılacağı çok net biçimde açıklanmalı. Öğrencilere sonuçlar bildirilmese de okullar bu sınavda yarışacağı için yeniden bir yarış ortamına girilir. Hatırlanırsa SBS ilk açıklandığında aynı mantıkla hareket edilmiş, her yıl öğrenciler sınava girerken stresi kalkacağı belirtilmiş, sonuç tam tersi olmuştu. Bu sınavda da aynı şeylerin yaşanmaması için amaçlar ve hedefler daha net bir şekilde ortaya konulmalı. Öğrencilere sonuçlar verilmeyecek dense de, özellikle özel okulların, velilerin bu sınavı yarış haline getirmeleri şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle tüm ihtimaller düşünülerek, sınav öncesi şeffaf ve net bilgiler kamuoyuna aktarılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları