TÜBİTAK 50 bin kitabı toplattı, bir köşe yazısıyla ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK 50 bin kitabı toplattı, bir köşe yazısıyla ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 09:11

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Arslan Bulut'un 6 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan "TÜBİTAK'ta Şamaş mı var?" başlıklı yazısına cevaben TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin'in yazdığı mektup ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı: TÜBİTAK bünyesinde çıkan kitaplar "kültürel uygunluk ve yerelleştirme" denetiminden geçiriliyor. Bu kriterlere uymayan kitaplar imha ediliyor. Şu ana kadar, 1993'ten bu yana yayınlanan 700 kitaptan 362'si test sürecinden geçirildi, 50 binden fazla kitap imha amacıyla toplatıldı.

Haberin Devamı

Yeniçağ Yazarı Bulut, 6 Kasım tarihli yazısında, 2011 yılında piyasaya çıkan "Gökkuşağının Tüm Renkleri" isimli kitabı içinde yer alan Hıristiyanlık ve Yahudilikle ilgili bilgiler nedeniyle eleştirmişti.
Bulut, 21 Kasım tarihli köşesinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin'in kendisine söz konusu yazısıyla ilgili bir teşekkür mektubu gönderdiğini belirterek mektubu yayınladı.

Bu sayede TÜBİTAK'ın 2015'te devreye aldığı ve çeviri kitaplara uygulanan 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi' kapsamında 50 bin kitabı imha amacıyla toplattığı ortaya çıktı.

YENİÇAĞ YAZARINA TEŞEKKÜR MEKTUBU
Yazıya göre Prof. Dr. Ergin'in satırları şöyle:

2011 yılında yayınlanmış olan 'Gökkuşağının Tüm Renkleri' adlı kitap konusunda gösterdiğiniz kültürel hassasiyet için teşekkür ederiz. Bu konuda hassasiyetinizi paylaştığımızı bilmenizi isteriz. 50.000'den fazla kitap, piyasadan 2015 yılı içerisinde imha edilmesi amacıyla toplatılmıştır. Halen geriye dönük olarak tüm kitapları 'kültürel uygunluk ve yerlilik testi'nden geçirmekteyiz. 700 adet kitabın 362'si bu test sürecinden geçmiştir. Takdir edersiniz ki 1993 yılından beri yayınlanan 700 kitabın tek tek incelenmesi zaman almaktadır.

Haberin Devamı

Benzer durumlarla karşılaştığımız için yayınlarımızın satış ve dağıtımının durdurulmasına ilişkin mevzuat 2015 yılı içinde oluşturulmuştur ve hali hazırda kitaplar tespit edildikçe toplama işlemi yürütülmektedir. Sizin de dikkat çekmiş olduğunuz kitabı da aynı sürece dahil etmiş bulunmaktayız.

Kuruluşundan bu yana 17 milyondan fazla baskı adedine ulaşmış olan 700 kitabı bulunan TÜBİTAK kitaplarının yayın süreçlerinde 2014 yılından itibaren yeni bir süreç yönetimi uygulanmaktadır. Bu süreçteki yaklaşımımız 'Kültürel Uygunluk ve Yerelleştirme' yöntemidir.
Bu yöntem ile kitap yayın sürecinin başından sonuna kadar olan değişik aşamalarda muhtelif kontrol noktaları oluşturulmuştur. Bu kontroller telif alımından basım sonrasına kadar sürmektedir. Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlâki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz.

Haberin Devamı

TÜBİTAK kitap kataloğunda yer alan kitaplar, yerli ve yabancı telif eserlerden oluşmaktadır. Telif alımı sürecinde, özellikle yabancı yayınevlerinin eserlerinde tespit edilen kültürel uyumsuzluk ve yerlilik sorunu, sözleşmelere eklenen maddelerle çözülmeye çalışılmaktadır. Eserin telif hakkını alırken, görsel ve yazılı metinlerde yapılacak olan değişiklerle ilgili talepte bulunulmuş, bu hak bazen alınabilmiş bazı durumlarda ise alınamamış olduğunu görmekteyiz. 2015 yılında yürürlükte olan süreç yönetimimizde değişiklik talebimizi kabul etmeyen yayınevlerinin söz konusu eserlerini yayın listemizden çıkarmaktayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!