TTO Başkanı Olgun’dan çimentoculara ağır sözler

Güncelleme Tarihi:

TTO Başkanı Olgun’dan çimentoculara ağır sözler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 14:48

İZMİR’in Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, yüzde 35-40 olduğu belirtilen zam oranının gerçeği yansıtmadığını belirten Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal’a tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TTO Başkanı Olgun’dan çimentoculara ağır sözler

EBSO Meclis Üyesi ve Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal’ın, müteahhitlerin eleştirilerine rakamlarla yanıt verirken "Dünyada 80-85 bandında olan çimento zamlarının, ben tabloda yansıyan fiyatları da kabul etmiyorum ama Türkiye’de 50 dolara satılıyor olması, en azından çimento sektöründeki rekabetçiliği anlatmada yeterli olacaktır. Daire maliyetlerinde 630 TL ile 675 TL arasında artması gerektiği hesabı ortaya çıkıyor" sözleri tartışma yarattı.

Torbalı’da 15-30 Ocak tarihleri arasında hazır beton dökmeme kararı alan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Ünal’a şu sözlerle karşılık verdi:

"120 TL’den 165 TL’ye çıkan zammı yüzde 15 zam yaptık olarak yansıtmalarını anlamadım. Ya matematik bilmiyor, ya da demagoji yapıyor. Bal gibi yüzde 35 zam yaptılar. Hatta yüzde 35’in de üzerinde bir zam var. Daire başına tüketiciye bunun yansıması olacak. Yani daire başına 1500 TL fark edecek. Yıllardır İzmir’de kartelcilik yapan ve İzmir’in dağını İzmirliye fahiş fiyata satan çimentocular ilk kez konuşup bize cevap verme zahmetinde bulundular. Çimentocular, dünyada çimentonun fiyatının 80-85 dolara Türkiye’de ise 50 dolara satıldığını söylüyor. Anlaşılan sadece Türkiye’de değil dünyada da kartel kurmak istiyorlar. Çimentocuların kartelciliği tescillidir, mahkemeye de başvursalar netice alamazlar."

"İZMİR’DE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KANINI EMİYORLAR"

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu’nun verdiği cezayı az bulduğunu belirten Olgun, "Daha farklı yaptırımlara ihtiyaç var. Bu gündem değiştikten sonra yedikleri 71 milyon TL’lik cezayı müteahhitlerden çıkarmak için bir zam daha yaparlarsa hiç şaşırmam. Ama hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çimento fabrikalarının enerji hammaddesi petrokok geçen seneye göre CIF değeri 117 dolardan bu ay itibariyle 55-60 dolarlara düştü. Bu fabrikalar neye göre, niçin çimento fiyatlarını arttırıyorlar? Petrol fiyatı düşüyor. Dünyada emtia fiyatları düşüyor ama çimento fiyatı yükseliyor. Ayrıca Türkiye’de en pahalı çimento ve hazır beton İzmir’de satılıyor. Çünkü kurdukları kartel ile İzmir’de inşaat sektörünün kanını emiyorlar" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!