TTB'nin fındıkta 'Tek dal' uygulaması meyvelerini verdi

Güncelleme Tarihi:

TTBnin fındıkta Tek dal uygulaması meyvelerini verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 14:36

TTB'nin fındıkta 'Tek dal' uygulaması meyvelerini verdi

Haberin Devamı

Fatih TURAN/TRABZON,(DHA) - DÜNYA fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini sağlayan Türkiye'de, bahçelerdeki geleneksel ocak sisteminin yerini almaya başlayan 'Tek dal' uygulaması verimi arttırıyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2002'de bölgenin ciddi gelir kaynağı olan fındıkta kalite ve verimi artırmak için 'Kaliteli Fındık' adı altında başlatılan ve 2013'de yaşlı bahçelerin sökülerek yerlerine farklı dikim sistemlerinin tercih edilmeye başladığı uygulma meyvelerini vermeye başladı. Uygulama kapsamında 2013-2014 yıllarında Trabzon'un genelinde tamamına yakını 'Tek dal' ve 'İkili sistem' ile yeniden dikilen 63 bahçenin tamamına yakınında fındık çotanakları oluştu.

ÜRETİCİLERE 'TEK DAL' TAVSİYESİ

Projeye katkı sağlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü'nün sorumlu Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı, örnek bahçelerde yaptıkları sayımda tek dal sistemi ile dikili olanların 7-8 dallı ocaklardan daha verimli ve kaliteli olduklarını tespit ettiklerini bildirdi. Örnek bahçe sahibi Adnan Kılıç, yeni sistemin verim ve kaliteyi arttığını belirterek, üreticileri eski yaşlı bahçelerini söküp 'tek dal' dikmeye davet etti.

'TEK DAL SİSTEMİ TERCİH EDİLMELİ'

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, yaptıkları projelerle özellikle Ünye'nin doğusunda kalan ana üretim bölgesindeki bahçelerin yaşlılık sorununu sektörün gündemine taşıdıklarını söyledi. Ergan "Sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bahçelerin yenilenmesi ve farklı dikim sistemlerinin tercih edilmesi konusunda hem fikirler. Artık devletin 2015'de söz verdiği gibi konuya el atması ve bu yönde destekleyici politikalar oluşturması gerekiyor. Arazi toplulaştırılması, yaşlı bahçelerin sökülmesi, tek dal sisteminin tercih edilmesi bunların başında geliyor" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!