TSK’da ücret farkları nedir

“ASKERİYEDE bütün sınıfların yıpranma payı aynı mıdır?” (24 Eylül) başlıklı yazımıza Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Yurdun dört bir köşesinde, birçok olumsuz koşullara rağmen hayatını hiçe sayarak fedakârca görev yapan TSK personeline yönelik görüşleriniz bizler için faydalı olmuştur” denildikten sonra yazımızdaki konular soru-cevap olarak veriliyor:
Soru 1: K.K.K’da kaç sınıf vardır? Bu sınıfların çalışma yerleri nerelerdir?
Cevap 1: K.K.K’da yer alan sınıflar Subay ve Astsubay Sınıflandırma Yönetmelikleri ile belirlenmiştir. Buna göre K.K.K’da mevcut sınıflar aşağıda sunulmuştur:
Muharip Sınıflar: Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, istihkâm, muhabere, istihbarat, jandarma, uçak ve helikopter teknisyeni (*).
Yardımcı sınıflar: Bakım, öğretmen (**), bando, sağlık, din işleri (**), ikmal, maliye, personel, harita teknisyeni (*), askeri hâkim (**), mühendis (**), veteriner, kimyager (**), diş tabibi (**), eczacı (**), tabip (**), harita (**), ulaştırma.
Bu sınıflara mensup personel; rütbe, sınıf, branş ve eğitimine göre K.K.K’ya bağlı her türlü kıta, karargâh ve kurumlarda görevlendirilebilmektedir.
(*) Sadece astsubaylar sınıflandırılmaktadır.
(**) Sadece subaylar sınıflandırılmaktadır.
Soru 2: Bu sınıfların Doğu ve Batı şehirlerinde kalma süreleri ne kadardır? (Bir ulaştırma subay/astsubay ile piyade, subay/astsubay kaç kez atama görmektedir?)
Cevap 2: Personel; sınıfına, branşına, rütbesine ve kadro görev yerine göre K.K.K. Subay ve Astsubay Atama Yönergesi esasları doğrultusunda belirli bir sıra dahilinde atamaya tabi tutulmaktadır. 28-31 yıl süren meslek hayatları boyunca (ortalama 28 yıl);
-Piyade subay ve astsubayları; 8-13 kez atama görebilmekte ve bu sürenin 20-22 yılında 1’inci Bölge’de (Bir başka ifade ile Batı’da), 7-8 yıl 2’nci Bölge’de (Doğu ve G.Doğu’da) görev yapmaktadırlar.
-Ulaştırma subay ve astsubayları; 6-10 kez atama görebilmekte ve bu sürenin 23-24 yılında 1’inci Bölge’de, 5-6 yıl 2’nci Bölge’de görev yapmaktadırlar.”
Açıklamanın bundan sonraki bölümünde sınıflar arasındaki ayrıntılara ve ücret farklılıklarına yer veriliyor.
YARIN: Muharip ve yardımcı sınıflar arasında kim ne maaş alıyor? Maaşlar neye göre değişiyor? Maaş farkları ne kadar? Bütün sınıfların yıpranma payları nedir? TSK’nın Hürriyet’e verdiği yanıtlar yarın devam edecek.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

SOVYETLER Birliği’nde Mihail Gorbaçov’un Perestroika (Yeniden yapılanma) ve Glasnost (Açıklık) adını verdiği reform çalışmaları gibi yapılacak reform ile sorunlarımıza kalıcı bir çözüme gidilmeliydi. (Tabii ki, Gorbaçov’un reformu sonucu Sovyetler Birliği’nin dağılması gibi değil.) Demokratikleşme paketleri gereğinin bir an evvel yapılması önemlidir. Açılanan paket bir an evvel TBMM‘nin gündemine taşınmalıdır.”
(22. Dönem CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer)

Anneciğim iyi ki bu yıl öldü

1965 yılında Edirnekapı Şehitliği’nden 5.5 bin TL karşılığında 4 adet mezar yeri satın almıştık. 2x1 metre boyunda mezar, baş taşı ve komple mermer ile yerimizin sınırlarını çizmiştik. Anneannemi ve babamı da buraya defnetmiştik. 15 gün evvel annem Perihan Balcı vefat edince defin işlemlerini başlatmak için gittiğim Edirnekapı Mezarlıklar Müdürlüğü’ne annemin boş olan mezarı için 2400.-TL istediler. Sebebini sorunca eski tapunuz yıl sonu itibari ile geçersiz, diğer boş mezar için de aynı miktar ve dolu olan mezarlar için de ayrıca ücret ödenecek dediler. Meğer bu mezarlık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş, haberimiz yok. 2014 yılında gitseymişim bizim 2 boş mezar başkalarına verilecekmiş.
Sonuç; İBB tahsildar alıntısı makbuzu 1399129 numarası ile ödemek zorunda kaldım. Bir de sağ olsunlar biz eski mezar yeri sahibi olduğumuz için bu rakam tenzilatlı imiş!...
Şimdi sorarım bu sizce ne demektir? 1965 yılından beri yer bizim, her yıl bakım paraları makbuz karşılığı ödenmiş. Anacığım iyi ki 2013’de vefat etmiş ki bizim mezar yerinde kalacak. Bu vesile okurlarınızı uyarırsanız 2013 sonuna kadar yerlerine sahip çıksınlar. Aslında bunun ne manaya vardığını biliyorum, ama başta size ve gazetenize saygımdan dolayı sadece haber veriyorum...Selim BALCI

Haberin Devamı

Bu lüks-dev imam hatip okulu yerine kaç okul yaptırılabilirdi

GEÇTİĞİMİZ günlerde Başakşehir’de bir imam hatip lisesinin açılışı yapıldı.
Açılışta konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal bu okulun 104 derslikli olduğunu ve 75 milyon liraya mal olduğunu söylediler. Yani bu okul 24 kişilik sınıflar ile 2496 öğrenci kapasiteli bir okul.
Başakşehir öyle bir ilçe ki bir tarafında 80 kişilik sınıflarda okuyan öğrenciler var diğer tarafında da 24 kişilik prestij okullarında okuyan öğrenciler.
Peki bu 75 milyon lira ile başka ne yapılabilirdi? Mesela 24 derslikli 27 okul yapılabilirdi. Mesela 16 derslikli 41 okul yapılabilirdi. Başka bir söyleyişle 24 kişilik sınıflarda on altı bin öğrenciyi alabilecek okulları yapabilirdik.
Başakşehir’de birinci 4 yıllık yani ilkokula giden öğrenci sayısı 14 bin 500, ikinci 4 yıllık yani ortaokula giden öğrenci sayısı ise 15 bin civarında. Özellikle ilkokul yani temel eğitim için gerekli olan, yürüme mesafesinde okul ihtiyacını Başakşehir’de çözmüş olurduk.
Ak Parti iktidarında bu prestij projelerini sıklıkla görüyoruz. Yaraya merhem olmayan sorunun üzerini örtmeye, onu gizlemeye yönelik projeler ve onun sahipleri Başakşehir’in ve ülkenin kalkınmasının önündeki engeller.
Peygamber Efendimizin dediği gibi “Evet, akan bir nehrin kenarında bile olsan, normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur.”.
Hazreti Ömer’in dediği gibi “İsraf etmede hayır, hayırda israf olmaz.”
Hazine’den, Başakşehir Belediyesi’ne takastan gelen arsa üzerine yapıldı İmam Hatip Lisesi... 12 dönümlük arazi, Mall Of İstanbul’un yanında; 75 milyon muammen bedelle satışa çıktı. Yer satılırken plan tadilatı tabii ki yapıldı. Ne demek lazım ‘plan tadilatı yapmak yasal bir haktır’

Haberin Devamı

PTT bizle dalga mı geçiyor?

25.09.2013 Çarşamba, 11.50‘de Milas PTT Şubesinden APS ile Kayseri’ye bir adet zarf gönderdim. İlgili memura gönderinin ne zaman ulaşacağını sordum. 27 Eylül Cuma günü ulaşacağını, söyledi. Gönderi fişinde de öngörülen teslim tarihi olarak 27.09.2013 yazıyordu.
Gönderiyi APS Takip aracılığı ile sorguladım 27 Eylül 2013 Cuma günü saat 11.22 ‘de Kayseri PTT’ye ulaşmış görünüyordu. Ancak gönderi Kayseriye ulaştıktan tam 4 gün sonra yani 1 Ekim 2013 günü saat 16.02 de adrese teslim edildi. Yani gönderi 7 günde ancak adrese teslim edildi. Kısacası ben Milas’tan yürüyerek Kayseri’ye gitmeye kalkışsam herhalde gönderiden önce orada olurdum. Üstelik adı da ACELE POSTA SERVİSİ. Acaba acele göndermesem kaç günde gidecekti. Bu durumda benim zararlarımı kim karşılayacak? PTT bizle dalgamı geçiyor?
Gülhan KOÇER

Haberin Devamı

CHP eski milletvekilleri gizli tanık için ne dedi?

ESKİ Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cİhaner’in de aralarında bulunduğu sanıkların eski CHP milletvekilleri Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe’nin yargılandığı davada karara yaklaşılıyor.
Erzurum’daki davanın gizli tanıklarına rüşvet vermek ve silahlı terör örgütüne üye olmak, adil yargılamayı etkilemekten sanık olan eski vekiller, karar için İlhan Cihaner dosyasının sonucunu bekleniyor.
Duruşmanın ertelenmesinin ardından CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin gizli tanıkların yalan ve iftiraları sonucu yargılandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bunlar gizli tanık maskesi takan yalancı tanıklardır. Onların verdikleri yalan ifade ve attıkları iftiralar nedeniyle biz bir yıla yakın süreden beri Erzurum’da 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyoruz. Sahip çık gizli tanığına... Üstelik bunlar nasıl gizli tanık? Ortada dolaşıyorlarlar. Erzincan, Erzurum, Ankara hatta meclisin kordidorlarında dolaşıyorlar ve dokunduklarını yakıyorlar. Böyle şey mi olur? Böyle gizli tanıklık mı olur? Kuralsız, disiplinsiz, başıboş bir sistem. Böyle şey olmaz. Böyle adalet tecelli etmez. Hem yargımız bundan zarar görür hemde itibar kaybeder. Hukukumuz kanamaya devam eder. Demokrasi paketi açıklanıyor. Önce bu ülkede yaşayan insanların özel yaşamlarının güvence altına alınması lazım. Önce bunu yap. Başbakanın bile odasına böcek konulup bulunmuşsa ve insanlar benim aleyhimde bir gizli tanık üretilir baş belaya girer korkusu yaşıyorsa o zaman bu ülkede hukuk, demokrasi olduğunu kimse iddia edemez. Hepsi hikayedir.”

Sayıştay’dan bütçeler kaçırılıyor

MEDYADAN öğrendiğimize göre; Sayıştay Temyiz Kurulu kararında oybirliğiyle; “Herhangi bir partinin adı ve amblemi altında milletvekili ve belediye başkanının resmi ile birlikte gazetede yayımlanan bayram mesajı ve kutlaması kamu hizmeti sayılmayacağına, gazetelerde yayımlanan bu tür ilanlarla ilgili ödemelerin belediye veya herhangi bir kamu kurumu veya kuruluşunun bütçesinden karşılanmasının hukuken mümkün olmadığına ve bir siyasi partinin reklamının belediye bütçesinden karşılanması suçtur” karar verilmiş.
İBB Başkanı Kadir Topbaş, gazetelere tam sayfa ilan verdi; ayrıca yine yandaş TV kanallarında metro reklamı yapıyor. Bu ilanların parasını Sayıştay’ın yukarıdaki kararına rağmen belediye bütçesinden nasıl ödüyor??İbrahim BAYTAK
(CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, “Maliye yüzünden Sayıştay’ın 2012 kamu denetimini yapamadığını bildirerek Başbakan’a bir soru önergesi yöneltti. Başbakanlık dahil kurumların Sayıştay’ın denetiminden kaçırılmasının sorumlusu kim ya da kimlerdir? 2012 yılında devlet kurumlarının denetlenememesinin vebali kimin üzerindedir” diye soruyor.)

Yazarın Tüm Yazıları