Trump'la Katar Putin'le Suriye

Güncelleme Tarihi:

Trumpla Katar Putinle Suriye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 00:28

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün önce ABD Başkanı Trump’la ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’le telefonda art arda görüşme yaptı. Görüşmede ana gündem maddeleri Suriye ve Katar’dı. Erdoğan’ın Trump’la 40 dakika süren görüşmesinde Suriye’de terör örgütü PYD/YPG’ye verilen silahlar konusunda Türkiye’nin rahatsızlığını ilettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan dün AK Parti Genel Merkezi’nde MKYK toplantısı sürerken Trump’la yapacağı görüşme için Cumhurbaşkanlığı’na geçti. Erdoğan, MKYK’nın başkanlığını ise Başbakan Binali Yıldırım’a bıraktı. Erdoğan ile Trump arasında Türkiye saati ile 16.30’da gerçekleşen ve yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ana gündem maddesini Katar krizi ve terör örgütleriyle mücadele oluşturdu. Erdoğan, görüşmede Trump’a özellikle Suriye’de terör örgütü PYD-YPG’ye verilen silah desteği konusunda Türkiye’nin rahatsızlığını iletti. Telefon görüşmesine ilişkin Beştepe’den yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

MÜZAKEREYLE HALLEDİLMELİ
“Savunma sanayii ve ekonomi alanında ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, körfezde Katar ekseninde yaşanan gerilim hakkında da görüş teatisinde bulunulmuştur. Görüşmede, gerilimin bir an önce düşürülmesinin, sorunların müzakerelerle halledilmesinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından da önemli olduğu vurgulanmıştır. Cumhurbaşkanımız, görüşme vesilesiyle, PKK, FETÖ ve DEAŞ dahil terörün her türüne karşı çıkmanın önemine dikkati çekmiştir. İki lider, terörizmle mücadelede işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve terörün finansmanının önlenmesi hususlarında da mutabık kalmışlardır.”

PUTİN, GEÇMİŞ BAYRAMI DA KUTLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump’ın hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Putin’le ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. Putin, Erdoğan’ın geçmiş Ramazan Bayramı’nı da kutladı. Suriye’de meselesinin çözümüne yönelik işbirliğinin önemine dikkati çeken iki lider, Astana görüşmelerine değindiler. / Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA

GÜNDEM HEP SURİYE
Kremlin tarafından yapılan açıklamada “Putin ile Erdoğan, Suriye krizi çözümüne yönelik önemli konuları ele aldı. Telefon görüşmesi Rusya, Türkiye ve İran tarafından başlatılan Astana süreci 5. tur görüşmelerini kapsadı” denildi. / Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

ABD'NİN KATAR TALEBİ
ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 40 dakikalık görüşme yapacağı perşembe akşamı Beyaz Saray tarafından duyuruldu.

Katar krizine odaklanan görüşme için talep Ankara’dan geldi. 3 hafta önce patlak veren Katar krizi için Trump yönetimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta taraflarla defalarca görüştü. Ankara’nın arabuluculuk hamlelerine rağmen ABD meşru arabulucu olarak Kuveyt’i işaret etti.

Washington hafta içinde Katar Dışişleri Bakanı Es Sani ile Kuveyt Divan İşleri Bakanı Şeyh Muhammed Abdullah es Sabah’ı ağırladı ancak tarafları uzlaştırma çabasından sonuç alınamadı.

TANSİYONU YÜKSELTMEYİN
Washington Ankara’nın görüşme talebini gündemine alarak hem Türkiye’nin süreçte dışlanmadığı mesajı vermek istedi, hem de Türkiye’nin tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçınması yönünde talepte bulundu. Amerikalı kaynaklar, Ankara’nın Katar’a mevcut askeri varlığının ötesinde yeni birlikler göndermesinin krizin devamına hizmet edeceğini savunuyor.

Başkan Trump’ın açıklamalarına rağmen perde arkasında Suudlar krizi bitirmeye yönelik adım atmaya teşvik edilirken Türkiye’den gelebilecek aksi yöndeki sinyallerin süreci daha karmaşık hale getirebileceği belirtiliyor. / Cansu ÇAMLIBEL/WASHINGTON

BAKMADAN GEÇME!