Trump'ın sırları Rus hackerların elinde

Güncelleme Tarihi:

Trumpın sırları Rus hackerların elinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 22:52

Rusya için çalışan internet korsanlarının ABD'deki Demokrat Parti'nin bilgisayarlarına girerek Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump hakkında yapılan araştırmaları ele geçirdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD medyasındaki haberlere göre, Demokrat Parti Ulusal Komitesi yetkilileri ve bazı siber güvenlik uzmanları, Rus internet korsanlarının veri tabanına girdiğini doğruladı. Rus bilgisayar korsanlarının Demokrat Parti'nin sistemlerindeki tüm e-postalar ve yazışmalara da eriştiği belirtildi. 

Washington Post gazetesi, Rus korsanların bir yıldır sisteme erişimlerinin bulunduğunu, bunun geçen hafta fark edilmesi üzerine tüm bilgisayar sisteminin temizlendiğini yazdı.

Erişilen veriler arasında Demokrat Parti'nin Trump hakkında yaptığı araştırmaların olduğu, buna karşın mali bilgiler, bağışçıların isimleri ya da kişisel bilgilerin bulunmadığı açıklandı. Parti yetkilileri ve siber güvenlik uzmanları, sisteme yapılan sızmayı "geleneksel casusluk" olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Komite Başkanı Debbie Wasserman Schultz, açıklama yayımlayarak, Rus korsanların sisteme girdiğini doğruladı. Schultz, korsanların girdiğini fark ettiklerinde hemen bir bilişim şirketini görevlendirdiklerini ve kısa sürede ağ güvenliğinin sağlanması için çalıştıklarını aktardı.

Demokrat Parti'nin bilgisayarlarına yapılan sızmayı önlemesi için CrowdStrike isimli bir bilişim şirketi görevlendirildi. Şirketin başkanı eski FBI siber bölüm yetkilisi Shawn Henry, her ülkenin istihbarat kurumlarının rakipleri hakkında bilgi edinmek amacıyla bu tür faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Henry, sivil kuruluşların Rusya gibi "yetenekli ve kararlı" devletlere karşı kendilerini korumasının ise çok zor olduğunu belirtti.

Görüşlerine başvurulan bazı analistler, ABD başkan aday adaylarından Hillary Clinton'ın uzun süredir siyaset sahnesinde olduğunu, devlette görev aldığını, bu nedenle de hakkında birçok yabancı istihbarat kurumunun bilgi sahibi olduğunu dile getirdi. Ancak Trump'ın siyasete yeni girmiş olması nedeniyle istihbarat birimlerinin nispeten az bilgi sahibi olduğu, bu yüzden de mümkün olduğunca çok veri toplamaya çalıştığı ifade edildi.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) eski danışmanlarından Robert Deitz, bu tür istihbarat faaliyetlerinin hedefin eğilimlerini öğrenme amacı taşıdığını söyledi. Deitz, "Örneğin, başkan seçilmesi halinde Trump'ın yabancı ülkelerdeki yatırımları o ülkeye nasıl bakacağını anlamaya yardımcı olabilir." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!