Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Trumpın Dışişleri Bakanı adayı belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 08:03

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı görevi için çok uluslu petrol ve doğalgaz şirketi Exxon Mobil'in CEO'su Rex Tillerson'ı seçti. Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çok yakın bir isim olarak biliniyor.

Haberin Devamı

ABD'de 8 Kasım'da yapılan seçimlerde başkan seçilen Trump, kabinesindeki en önemli koltuklardan biri olan Dışişleri Bakanlığı için kararını verdi.

Trump, oluşturduğu 'milyonerler kabinesi'nin Dışişleri Bakanlığı koltuğuna, ABD merkezli petrol ve doğalgaz şirketi Exxon Mobil'in Genel Müdürü Rex Tillerson'ı (64) oturtmaya karar verdi.

Trump yaptığı yazılı açıklamada Tillerson için "Azmi, deneyimi ve jeopolitik dengelere yönelik derin anlayışı, kendisini Dışişleri Bakanlığı için mükemmel bir tercih haline getiriyor" dedi. Trump, ayrıca Tillerson'ın bölgesel istikrarı desteklemeye yönelik adımlar atacağını ve ABD'nin temel ulusal güvenlik çıkarlarına odaklanacağını vurguladı.

Tillerson'ın göreve başlayabilmesi için bakanlığının, Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Trump ise 20 Ocak'ta yemin ederek görevi Barack Obama'dan devralacak.

Haberin Devamı

PUTİN'E ÇOK YAKIN BİR İSİM

Exxon şirketi, Rusya’nın da aralarında olduğu 50’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 2013’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tillerson’a ‘dostluk nişanı’ vermişti.

Wall Street Journal geçen hafta yayımladığı bir haberde Exxon Mobil CEO'su için "Dostları ve çalışma arkadaşları, Putin'e Tillerson'dan daha yakın sadece birkaç ABD vatandaşı olduğunu söylüyor" ifadesini kullanmıştı. Gazeteye konuşan kaynaklar, Tillerson'un, Putin'in Boris Yeltsin döneminden beri tanıdığını belirtmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!