Trump'ın 100 günü: Kritik yasa çıkaramadı

Güncelleme Tarihi:

Trumpın 100 günü: Kritik yasa çıkaramadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 21:46

ABD Başkanı Donald Trump, dün doldurduğu ilk 100 günde, imzaladığı kararnameler dışında başkanlık dönemini sembolize edecek bir yasa çıkaramadı. Trump, selefi Barack Obama’nın ‘Obamacare’ adı verilen sağlık sigortası paketini kaldıramadı. İstediği vergi reformunu da Kongre’de kabul ettiremedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, ‘ilk yüz günü dolmadan federal hükümete kepenk indirten ilk başkan’ olarak tarihe geçmekten son dakika manevrasıyla kurtuldu. Trump, federal kamu kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan ikinci geçici bütçenin geçerliliğinin dolmasına saatler kala cuma gecesi Kongre’den apar topar geçirilen kısa vadeli yasayı imzaladı. Ancak bu son dakika hamlesi iddialı söylemlerle koltuğa oturan Trump’ın dün doldurduğu ilk 100 günde imzaladığı kararnameler dışında başkanlık dönemini sembolize edecek bir yasa çıkartamadığı gerçeğini değiştirmedi. İlk 100 günün önde gelen gelişmeleri şöyle:
30 KARARNAMEYE İMZA ATTI
Obama ilk 100 gününde 29 kararnameye imza atmıştı, Trump ise 30 kararname çıkardı. Trump’ın en tartışmalı adımı koltuğa oturduğu ilk haftanın sonunda imza attığı 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının vize ve ülkeye giriş yasağı getiren kararname oldu.
ÖNEMLİ VAATLER GERÇEKLEŞMEDİ
Kongre, Cumhuriyetçilerin kontrolünde ama üst kanat Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve alt kanat Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump’ın 100 günün dolmasına 3 gün kala apar topar açıkladığı vergi reformuna sıcak bakmıyor. Donald Trump, seçim kampanyasının sloganlarından bir olan Obama’nın sağlık sigortası paketi “Obamacare”in kaldırılmasını öngören yasa tasarısını da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için mart sonunda Kongre’den çekmek zorunda kaldı.
MUHAFAZAKÂR YARGIÇ ATADI
Başkan Trump’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne üyeliğine aday gösterdiği muhafazakâr yargıç Neil Gorsuch, Senato Genel Kurulu’ndaki oylamada 45’e karşı 54 evet oyu ile onaylandı.
HİÇ YURTDIŞI ZİYARET YAPMADI
Bir önceki ABD Başkanı Barack Obama 2009’da başkanlık koltuğuna oturduktan sonra 100 gün içinde 9 yabancı ülkeyi ziyaret etmişti: Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Irak, Meksika ve Trinidad Tobago. Trump ise ilk 100 günü içinde ABD dışına hiç çıkmadı.
25 GÜNÜ MAR-A-LAGO’DA GEÇTİ
Obama ilk 100 günü içinde toplamda sadece 4 günü Beyaz Saray’ın dışında geçirdi. Trump ise neredeyse her hafta sonunu Florida eyaletindeki Palm Beach’te bulunan Mar-a-Lago’daki golf kulübünde geçiriyor. Trump’ın ilk 100 gününün 25’den fazlası Mar-a-Lago’da geçti. Ancak Trump yine de çok çalışmaktan dertli. Geçen hafta Reuters’a verdiği röportajda “Önceki hayatımı seviyordum. Şu anda yapmam gereken çok daha fazla iş var. Oysa ben bu işin daha kolay olacağını sanıyordum” dedi.
SURİYE’DE FÜZE İLE MİSİLLEME
Trump, Suriye’de ABD’nin daha az müdahil olmasını ve sadece DEAŞ ile mücadeleye odaklanmasını vaat etti. Ancak ilk 100 günü içinde, Suriyeli muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığı belirtilen Esad rejimine ait hava üssünü hedef alan 59 seyir füzesi fırlatılması talimatını verdi.
DEV BOMBAYI DEAŞ’A ATTI
ABD Hava Kuvvetleri, 14 Nisan’da Afganistan’ın Nangahar şehrinde DEAŞ hedeflerine karşı “nükleer olmayan en büyük bomba” olarak bilinen GBU-43/B bombasıyla hava saldırısı düzenledi. Bomba Amerikan ordusunda “tüm bombaların anası” olarak biliniyor. Operasyonda en az 95 DEAŞ’lının öldüğü açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!