Trump’ı bombaladı

Güncelleme Tarihi:

Trump’ı bombaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 00:27

ABD Başkanı Trump tarafından geçen ay sürpriz bir şekilde görevden alınan eski FBI Başkanı James Comey, dün Senato İstihbarat Komitesi’nde ifade verdi. Trump’ın bağımsız olması gerekirken kendisinden ‘sadakat istediğini’ iddia eden Comey, Başkan’ın istifa etmek zorunda kalan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn dosyasının kapatılmasını talep ettiğini de söyledi. Eski Başkan Obama ile iki kez, Trump ile 4 ayda 9 kez görüştüğünü söyleyen James Comey, ‘yalanla’ suçlanacağını hissettiğinden her detayı not ettiğini belirtti. Muhalefetteki Demokratlar iddiaların ve Comey’nin görevden alınma biçiminin şoke edici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan eski FBI Başkanı James Comey dün Kongre’de ifade verdi. Comey, Kongre’deki oturumun basına açık bölümünde 2.5 saat konuştu. Comey, Başkan Trump’ın kendisiyle yaptığı görüşmeler konusunda ‘yalan söylemesinden kaygı duyduğu için’ görüşmelerdeki her detayı not ettiğini anlattı. Beyaz Saray’dan ise bu iddiaya anında yanıt geldi ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Çok net olarak söyleyebilirim ki Başkan yalancı değil” dedi.

‘NYT’YE BEN SIZDIRDIM’

İfadesinde Trump yönetimini, kendisini ve FBI’ı küçük düşürmeye çalışmakla suçlayan Comey, Başkan Trump’ın görüşmeleriyle ilgili elinde kayıt olduğunu ima eden tweetlerinin ardından kendi notlarını bir arkadaşı vasıtasıyla New York Times Gazetesi’ne sızdırdığını da itiraf etti.

Haberin Devamı

Trump’ın avukatı Marc Kasowitz ise Comey’nin iddialarını reddetti ve ABD Başkanı’nın kendi gündemi doğrultusunda önüne bakacağını vurgulayarak “Başkan kendini tamamen aklanmış hissediyor” değerlendirmesini yaptı.

9 GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Comey, ABD Senatosu’nun İstihbarat Komisyonu önündeki vereceği ifadeyi 7 sayfalık yazılı bir metin halinde hazırladı. Oturumdan önceki gece basına sızdırılan metinde Comey, Başkan Trump ile 4 ay içinde yaptıkları 9 görüşmenin en mahrem boyutlarını en ince detaylarıyla anlattı. Trump’ı zor durumda bırakacak pek çok detaya yer veren Comey’nin ABD siyasetinde deprem yaratan ifadesinde en çok dikkat çeken bölümler şunlar oldu:

‘RUSYA MÜDAHALESİ İÇİN ŞÜPHEM YOK’

“Rusya’nın seçimlere siber saldırı ile müdahale ettiğine ilk günden beri şüphem yok” diyen Comey, bununla beraber bu saldırıların seçim sonuçlarını etkilemediğini vurguladı. Comey, “Seçilmiş Başkan Trump ile ilk kez 6 Ocak’ta New York’taki Trump Towers’taki bir konferans salonunda görüştüm. Görüşmenin başında diğer istihbarat kurumlarından da yetkililer vardı. Kendisine Rusların seçimlere müdahale etmiş olabileceğine ilişkin iddialarla ilgili bilgi verdik. Kendisiyle ilgili hassas bilgileri görüşmenin sonunda yalnız kaldığımızda paylaştım. Bu şekilde planlamamızın sebebi seçilmiş Başkan Trump’ı utandırma ihtimalini minimize etmekti. Kendisinin bizzat soruşturma altında olmadığını da söyledim ki böyle bir soruşturma açılmasını gerektiren bir istihbarata sahip değildik.”

Haberin Devamı

Trump’ı bombaladı

Sabah 07.00 ile açık oturumun sonlandığı 13.00 saatleri arasında Comey’nin ifadesine ilişkin toplam 3.6 milyon tweet atıldı. Kritik anlarda attığı tartışmalı tweetleri ile tanınan ABD Başkanı Trump, Comey’nin ifadesi sürerken hiç tweet atmadı.

BENDEN SADAKAT İSTEDİ’

“27 Ocak’ta saat 18.30’da Beyaz Saray’daki Yeşil Oda’da Başkan ile baş başa yemek yedik. Bana FBI başkanı olarak kalmak isteyip istemediğimi sordu. Bu görüşmede benim üzerimde bir hakimiyet kurma niyeti hissettim ve çok rahatsız oldum. Aynı konuşma içinde ‘Sadakata ihtiyacım var, sadakat bekliyorum’ dedi. Ne kıpırdadım, ne konuştum ne de yüz ifademi değiştirdim. Yemeğin sonunda aynı konuya geri dönüp sadakat istediğini söyleyince ‘Benden alabileceğiniz dürüstlüktür’ dedim ve FBI’ın bağımsız kalmasının önemini anlattım.”

Haberin Devamı

FLYNN’İN PEŞİNİ BIRAK’ dedi

“14 Şubat’ta Oval Ofis’e bir terörle mücadele toplantısı için gittim. Başkan Yardımcısı Pence, Adalet Bakanı Sessions ve CIA Başkan vekilinin de aralarında olduğu bir grup vardı. Toplantının sonunda benim kalmamı istedi. (Ulusal Güvenlik Danışmanı) Michael Flynn bir gün önce istifa etmişti. Başkan konuşmasına Flynn’in yanlış bir şey yapmadığını söyleyerek başladı ve Başkan Yardımcısı Pence’i Ruslarla irtibatı konusunda yanlış yönlendirmesi konusunda Flynn’in peşine düşmememi talep etti; ‘Flynn iyi bir adam, bu işin peşini bırak’ dedi.”

DİREKT GÖRÜŞME İSTEMEDİM’

“14 Şubat görüşmesinden sonra FBI içinde Başkan’ın bu talebini Adalet Bakanı ile paylaşıp paylaşmamayı tartıştık, ancak kendisiyle Rusya meselesi arasına mesafe koymaya çalışan Sessions’a bunu aktarmanın bir anlamı olmadığına karar verdik. Adalet Bakanı’ndan Başkan ile benim aramda doğrudan iletişimi engellemesini rica ettim.”

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

HUKUKİ VE SİYASİ SONUÇLARI NE OLUR?

Bazı hukukçular eski FBI direktörü Comey’nin komisyondaki ifadesinin Başkan Trump’ın ‘adalete engel olduğuna’ ilişkin bir davanın konusu haline getirebileceğini savunuyor. Comey ifadesi sırasında senatörlerden gelen ısrarlı sorulara karşın yasal bir sonuca varan herhangi bir ifade kullanmadı, insiyatifi konuyu araştırmak için özel savcı olarak atanan eski FBI direktörlerinden Robert Mueller’e bıraktı. Mueller’in, Trump’ın adaleti engellediği yönünde bir sonuca varması durumunda dahi ABD Başkanı aleyhinde bir iddianame hazırlaması mümkün değil. ABD Başkanlarını sadece Kongre’de kurulan Yüce Divan yargılayabiliyor. Bu nedenle Comey’nin Kongre’deki komisyonda verdiği ifadeler Trump’ın başkanlık kariyeri açısından kritik öneme sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!