Trump’a karşı son umutları kurultay

Güncelleme Tarihi:

Trump’a karşı son umutları kurultay
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 08:04

Cumhuriyetçi Parti’de başkan adaylığı için yarışan Donald Trump, dün akşam da beş eyalette yapılan ön seçimlerin dördünü kazanarak yine ezici bir zafer kazandı. Şimdi parti üst yönetiminin New Yorklu milyardere karşı oluşturduğu cephenin yeni umudu, Trump’ı temmuzda düzenlenecek parti kurultayında durdurmak.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Öyle bir telaş var ki Cumhuriyetçi Parti’de, Donald Trump’ın başkan adayı olmaması için partinin üst yönetimi son altı yıldır çekişme yaşadığı Demokrat Partili Başkan Barack Obama’yla bile neredeyse ittifak kuracak.

Salı günü Obama ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan bir toplantı için bir araya geldiklerinde, sanki bütçe görüşmelerinde hükümeti kilitleyecek kadar geçmişte birbirlerini sıkıştıran onlar değilmiş gibi karşılıklı övgüler sıralıyorlardı. Adını vermedi Obama Trump’ın. Ama “Amerika’da birbirimize karşı kibar olmamız için yasalar yoktur fakat normlar vardır, gelenekler, ailelerimizin bize öğrettikleri, bizim de çocuklarımıza aktarmaya çalıştığımız değerler vardır” diyerek Trump’ın yürüttüğü kampanyaya eleştiriler getirdi.

Sonra Ryan’ın adayların şiddeti kışkırtmayacak bir kampanya yürütme sorumlulukları olduğuna dair sözlerini övüp minnettar olduğunu söyledi. Ve aynı fikirde olmasalar bile bir insan olarak Ryan’a hakaret etmeyeceğini söyledi. Trump’ın son bir iki haftadır mitinglerinde yaşanan şiddet olaylarını kınıyordu.

Haberin Devamı

TRUMP DURDURULAMIYOR

Ama olmadı. Ryan’ın eleştirilerine rağmen, Obama’nın Cumhuriyetçi liderlere verdiği desteğe rağmen Trump salı akşamı yine kazandı. Ve beş eyalette birden yapılan önseçimlerin Florida, Illinois, North Carolina ve Missouri olmak üzere dördünü kazandı. Böylece delege sayısı 650’ye yaklaştı.

Trump’a karşı son umutları kurultay

SADECE OHIO OLMADI

Trump’ın gecede tek kaybettiği eyalet Ohio oldu. Rakiplerinden John Kasich de, valisi olduğu eyaleti Trump’a kaptırmayarak çok geride götürdüğü yarışta bir süre daha kalmayı garantiledi. Ancak son iki haftadır Trump’a karşı yoğun bir karşı kampanya yürüten Florida Senatörü Marco Rubio, Kasich kadar şanslı değildi. 99 delegenin olduğu Florida’da yüzde 46 gibi ezici bir oy oranına ulaşan Trump’a karşı yüzde 27’de kalan Rubio, kendi eyaletinde bile böyle bir hezimet yaşayınca yarıştan çekildiğini açıkladı. Böylece Cumhuriyetçi Parti’nin yerleşik liderleri, eski Florida Valisi Jeb Bush’un ardından bel bağladıkları ikinci yerleşik adayı da kaybetmiş oldu.

Haberin Devamı

PARTİDE OYUN BİTMEZ

Ancak parti yönetimi, Trump’ı yenecek bir aday çıkarmada başarısız olsa da, Trump’a karşı birçok eyalette ikinci gelen ve şimdiye kadar yaklaşık 400 delege kazanmayı başaran Teksas Senatörü Ted Cruz, Rubio’nun şimdiye kadar kazandığı yaklaşık 150 delege ve Kasich’e giden yine yaklaşık 150 delegenin etkisiyle, Trump’ın adaylığı kesinleştirmek için gerekli 1237 delege sayısına ulaşmasının önünü büyük ölçüde kesti. Böylece Trump’ın adaylığını engellemek için son bir çaba olarak işi temmuzda yapılacak parti kurultayına taşımanın hesaplarını yapmaya başladı. Ve Cumhuriyetçi Parti için de tarihte nadir görülen biçimde, adayın kim olacağının önceden bilinmediği bir açık kurultay sürecinin önü açıldı.

Haberin Devamı

BÜYÜK ÖFKE VAR

Trump ise Florida’daki kampanya merkezinde önseçim akşamının en büyük galibi olduğu kesinleştiğinde kürsüye çıkmış yine aynı şeyi söylüyordu. Kendisini durdurmaya çalışan parti yönetimine de mesaj vererek “Çok büyük öfke var. Bana inanın büyük öfke var” diyordu.

CLINTON HEYECANSIZ İLERLİYOR

Cumhuriyetçi Parti’deki canlı geçen yarışa karşı Demokrat Parti’de ise Hillary Clinton beklenildiği gibi rakibi Bernie Sanders’a karşı heyecansız ama belirleyici bir zafer daha kazandı. Clinton, Florida, Ohio, North Carolina ve Illinois olmak üzere dört eyalette Sanders’ı yenerken beşinci eyalet Missouri’de de yarışı az farkla önde götürüyordu.

Trump’a karşı son umutları kurultay

Haberin Devamı

Böylece kampanyasında bir ilham olmasa bile kendisine destek veren süper delegelerle birlikte yaklaşık 1500 delege sayısına ulaşarak, adaylık için gerekli 2 bin 383 sayısına biraz daha yaklaştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!