Trump bunu da yaptı: Hillary Clinton'a 'şlong'lu hakaret

Güncelleme Tarihi:

Trump bunu da yaptı: Hillary Clintona şlonglu hakaret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 11:36

ABD'deki başkanlık yarışı gün geçtikçe daha çirkin bir hal alıyor. Özellikle Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump'ın birbiri ardına gelen şuursuzca açıklamaları, istesek de manşetlerden düşmüyor. Önce ABD'deki Meksikalılara ve Meksika asıllılara takan Trump, sonra Müslümanlara saygısızlık ederek prim peşinde koştu. Trump'ın son hedefi ise Demokratların en güçlü adayı Hillary Clinton.

Haberin Devamı

Trump, önceki akşam yaptığı bir konuşmada, Hillary Clinton'ın 2008 yılında Barack Obama karşısında ön seçimlerde aldığı yenilgiyi diline doladı. Trump, "Obama karşısında bir yarışta bile, Obama'yı yenecekti. Kim daha kötü olurdu bilmiyorum, bilmiyorum, nasıl daha kötü olurdu? Ancak kazanacaktı, favoriydi ve şlong'landı, kaybetti, yani kaybetti" diye konuştu.

Bu noktada zorunlu bir açıklama yapalım: Yukarıdaki ifadede yer alan "şlong" kelimesinin Trump'ın konuşmasında kullandığı "schlong"un okunuşu olmak dışında Türkçede bir anlamı yok. "Schlong" ise Yahudi Almancası olarak da bilinen Yiddişte "penis" anlamına geliyor ve Amerikan İngilizcesinde argoda bu anlamda kullanılıyor.

Özetle Trump, Clinton'ın 2008 yenilgisini yorumlarken, argoda penis kelimesini cümle içinde kullandı.

Haberin Devamı

"BELLİ BİR SEVİYEDE OLMANIZ GEREK"
Böylesine cinsiyetçi bir ifade, Trump için elbette bir ilk olmamakla birlikte başta ABD basını olmak üzere dünyada büyük gürültü kopardı.

Clinton'ın kampanya yöneticisi Jennifer Palmieri, konuyla ilgili tweet'inde "Trump'a cevap vermiyoruz ancak böylesi aşağılayıcı bir dilin kadınları ne kadar küçük düşürdüğünü anlayan herkes cevap vermeli" derken #imwithher (yanındayım) şeklinde de bir hashtag başlattı.

Muhafazakar siyasetçiler ve yorumcular da Trump'ı en az liberaller kadar sert eleştirdi. Jeb Bush, Trump'ı Clinton'ın ekmeğine yağ sürmekle suçlarken, "Böyle bir dil Trump'ın başkan olamayacak olmasının nedenlerinden biri. Kazanmak için belli bir adap seviyesinde olmanız gerek" dedi.

Chris Christie ise CNN muhabiri Jake Tapper'ın ısrarlı sorularına karşın, "Donald'ın ağzından çıkan her şeye cevap verecek değilim. Şaşırabilirsiniz ama bu beni hiç ilgilendirmiyor" diye konuştu.

'ANA AKIM MEDYA' ÇARPITMIŞ
Öte yandan Trump da kendi ağzından çıkan hakaretin faturasını bir kez daha medyaya kesti.

Twitter hesabı @realDonaldTrump'tan "ana akım medya"ya tepki gösteren Trump, bu kelimenin politikada geçmişten bugüne birçok kez kullanıldığını, gazetecilerin sözlerini çarpıttığını savundu:

Haberin Devamı

"Bir kez daha #AAM dürüst davranmıyor. Şlong'landı kaba bir ifade değil. Hillary şlong'landı dediğimde çok fena yenildi demek istedim."

"TV'de benim 'şlong'landı dememi savunanlara, çünkü #AAM bu kelimeye yanlış bir anlam veriyor. Onlara bunun fena yenilmek anlamında olduğunu anlatın. #AAM dürüst değil."

UZMANLAR NE DİYOR?
Harvard Üniversitesi'nden tanınmış dil araştırmacısı Steven Pinker Washington Post'a yaptığı açıklamada Trump'ın cahilliği nedeniyle böyle bir şey demiş olabileceğini vurguladı. Pinker, "Trump'ın kabalık ve kadın düşmanlığı geçmişini düşündüğümüzde, 'yenilgi' (benim bildiğim kadarıyla böyle bir Yiddiş kullanım mevcut değil) için böyle cinsiyetçi bir kelime uydurmuş olması çok mümkün. Ama dil konusundaki başarısızlığını düşündüğümüzde de bunun yanlış kullanım olması aynı şekilde mümkün" dedi.

Haberin Devamı

ABD kamusal metinler arşivi Lexis Nexis'e bakıldığında da "schlong" yakın geçmişte sadece yedi kez kullanılmış görünüyor. Bunların ikisi Trump'ın ağzından çıkmış. Diğer dördü komedi programlarında ya da cinsel içerikli yapımlarla ilgili yorumlarda yer almış ve hep aynı anlamda kullanılmış.

Siyasi arenadaki tek kullanımı ise 2011 yılından: NPR yorumcusu Neal Conan Washington Post'tan Chris Cillizza'ya 1984 tarihli Walter Mondale/Geraldine Ferraro kampanyasıyla ilgili olarak, "O anlaşma sandıkta şlong'landı" diyor.

ARAMALARDA BİR NUMARA
Öte yandan özellikle ABD'lilerin kelimenin anlamını sadece ana akım medyadan öğrenmediklerini söylemek de mümkün.

Haberin Devamı

Bunun kanıtı da Google arama grafikleri. Sun Times'a göre Trump'ın konuşmasından sonra "schlong" ve "schlonged" aramaları zirve yaptı. Dün yerel saatle 14.00 civarlarında anlık arama grafiği aşağıdaki gibi oldu.

Trump bunu da yaptı: Hillary Clintona şlonglu hakaret

İngilizcedeki argo ifadelerin anlamlarının yer aldığı Urban Dictionary'i açanların karşısına da en üstte "schlonged" maddesi çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!