TRT’yi imamlar işgal etmemiş

26 Haziran günü "TRT’yi İmamlar İşgal Etti" başlıklı yazımın yayınlanması üzerine TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney telefon etti.

Yazımla ilgili açıklamalar yaptı. Yazımı yayınlamadan önce kendisiyle görüşmemiş olmamı eleştirdi. Televizyon kurslarında öğrencilere bilgilerin doğrulatılması gerektiğini öğretirdim. Ancak böyle durumlarda dikkatli olunmazsa sorgulanan kişi kesinlikle inkár eder. Açıklama yolunun kapatılmaması koşuluyla tek taraflı bir görüşün açıklanmasını yanlış bulmam.

* * *

Söz konusu yazımda, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney’in TRT çalışanları tarafından eleştirildiğini, kadrolaşma yaptığı için suçlandığını yazmıştım. Genel Müdür Vekili, Televizyon Dairesi Başkanlığı’na atanan Ankara Televizyonu Müdürü Muhlis Yıldırım ile Ankara Televizyonu Müdürlüğü’ne getirilen Müdür Yardımcısı Adnan Süer’in 21 yıllık televizyoncu olduğunu belirttiği bir basın açıklaması gönderdi bana.

Muhsin Yıldırım ile Adnan Süer, 1986 yılında TRT’ye sınavla girmişler ve kurslardan geçerek televizyoncu olmuşlar.

Doğrudur, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney’in dediği gibi Muhsin Yıldırım ile Adnan Süer’in TRT’ye girişlerinde ve Televizyon Dairesi Başkanlığı ile Ankara Televizyonu Müdürlüğü’ne vekáleten atanmalarında yasalara ve yönetmeliklere aykırı bir taraf yok.

* * *

Hazırlanmasına katkıda bulunduğum "Televizyona alınacak personelin nitelikleriyle ilgili yönetmelik" hálá yürürlükte midir? Her televizyon mesleği (yapımcı, yönetmen, kameraman, resim seçici, stüdyo yönetmeni, ışıkçı, sesçi, dekoratör, butafor, vb.) kendine özgü bir eğitim-öğretim gerektirir. Genellikle sosyal bilimler, hukuk, güzel sanatlar, elektronik mezunları tercih edilir.

TRT’ye 100 yapımcı-yönetmen alınacağını varsayalım. Yazılı ve sözlüyü sadece arkeologlar ve ilahiyatçılar kazansa ne olacak? Hepsi birden alınacak mı işe? Hayır, gereksinime göre alınacak: İstihdam gereği 95 alan bir hukukçuya 85 alan bir tarihçi tercih edilebilir. 91 alan bir edebiyatçı alınabilir.

100 yapımcı ve yönetmenin istihdam edileceği bir operasyonda en fazla bir ya da iki ilahiyatçı alınabilir. Çünkü öğrenimleri gereği yapımcı olarak çalışacakları alan son derece sınırlıdır: Ancak dini programlarda çalışabilirler. Müzik-eğlence, aktüalite programlarında, belgesel yapımcılığında çalışmaları, çalıştırılmaları bir fantezidir.

* * *

TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, Muhsin Yıldırım ile Adnan Süer’i görevlerine vekáleten atadığını yazıyor. Televizyon Dairesi Başkanlığı ile Ankara Televizyonu Müdürlüğü, televizyon hiyerarşisinde 1 ve 3. basamakta yer alırlar. Yıldırım da, Süer de ilahiyat fakültesi mezunu. Bu iki göreve aynı okul mezunlarının atanması iki anlama gelir:

1. TRT’de programcıların çoğunluğu ilahiyat öğrenimi görmüştür;

2. Programcılar arasında sadece Yıldırım ve Süer ilahiyat mezunudur.

İki olasılık da TRT’de dinci-İslamcı bir kadrolaşma olduğunu kanıtlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları