TRT payları geri ödenecek mi?

Güncelleme Tarihi:

TRT payları geri ödenecek mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 13:41

Elektrik faturaları üzerinden ödenen TRT payına ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 28 Eylül Pazartesi günü aldığı karar, tüketicinin kafasını karıştırdı. Vatandaşın, TRT'ye ödediği yıllık toplam 150 ila 200 milyon liralık kesintinin iadesi için ne zaman ve kime başvurulması gerekecek? Bu sorunun yanıtını Elektrik Mühendisleri Odası verdi. Tüketici TRT'nin kayıp kaçak bedeli üzerinden aldığı payın geri iadesi için dağıtım şirketine başvuracak fakat konuyla ilgili son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek.

Haberin Devamı

Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Bilim Koordinatörü Olgun Sakarya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 2011 yılı başında, kayıp kaçak bedeli üzerinden TRT payı alınamayacağına ilişkin bir karar yayınladığını anımsattı. TRT'nin EPDK kararına itirazı üzerine Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirtti. Ancak Danıştay 13.Dairesinin birkaç ay önce, TRT itirazını reddettiğini vurgulayan Sakarya, "Dolayısıyla EPDK'nin kayıp kaçak bedeli üzerinden TRT payı alınamayacağı kararı geçerli kılınmış oldu. Ancak TRT, Danıştay 13.Dairesi kararına itiraz etti. Şimdi son sözü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek" dedi.


VATANDAŞ NE ZAMAN, NEREYE BAŞVURMALI?
Sakarya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 13.Dairenin kararını onaması halinde vatandaşın, 2011 yılı Şubat ayından itibaren ödediği fazla paranın iadesini isteyebileceğini söyledi. Bunun için vatandaşın dava açmasına gerek olmadığını vurgulayan Sakarya, "Bulunduğu ildeki dağıtım şirketine bir dilekçe vererek fazla ödemenin iadesini isteyebilir. Dilekçesinden sonuç alamaz ise başvurması gereken yer EPDK olmalıdır. Ancak vatandaşlara İdari Dava Daireleri Kurulunun kararını beklemelerini öneririm" dedi. Sakarya, tüketicinin bu konuda eziyet çekmemesi, daha fazla mağdur olmaması için EPDK'nin veya siyasi otorite olarak Enerji Bakanlığı'nın vatandaş başvurusuna gerek kalmadan, faturalar üzerinden mahsuplaşılması kararı almasının daha doğru olacağını savundu.

Haberin Devamı

NE KADAR İADE ALINACAK?
Vatandaşların, kayıp kaçak bedeli üzerinden ödediği TRT payının ortalama bir faturada 20 kuruş civarında olabileceği tahmininde bulunan Sakarya, bunun da yıllık 2.5 lira; 4 yılda ise 10 lira anlamına geldiğini söyledi. Sakarya, TRT'nin bu yolla yılda fazladan 150 ila 200 milyon lira topladığını belirterek, 4 yılda iade etmesi gereken rakamın 800 milyon liraya yaklaştığını vurguladı. Sakarya, "Vatandaş için çok anlamlı bir rakam değil belki ama toplamda çok önemli bir miktar. Biz EMO olarak vatandaşın kayıp-kaçak bedelini kesinlikle ödememesi gerektiğini savunuyoruz. Bu hukuksuz, haksız bir tahsilattır. Durum böyleyken bir de bunun üzerinden TRT payı ve yüzde 18 KDV eklenerek, tam bir Deli Dumrul Vergisine dönüşüyor. Buna bir an önce son verilmelidir. Yargı kararları ortadadır" dedi.
ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!