Tropikal ülkelerde sıtmadan korunun

Geçen hafta başında gazetelere sinema oyuncusu George Clooney’in sık ziyaret ettiği Sudan’da sıtmaya yakalandığı haberleri vardı.

Sıtma bazı coğrafyalarda rastlanma ihtimali yüksek, ciddiye alınması gereken bir hastalık. Her yıl 350-500 milyon kişi sıtmaya yakalanıyor. 1 milyonun üzerinde kişi de bu nedenle yaşamını yitiriyor.

Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’nden derlediğim bilgilere göre, sıtma özellikle tropikal ve astropikal (tropikal kuşağın hemen altı ve üstündeki alanlar) birçok bölgede yaygın görülüyor. Günümüzde her yıl toplam 125 milyonun üzerinde uluslararası ziyaretçi alan 100’ün üzerinde ülkede yaygın bir sorun. Bu bölgelere seyahat edenlerin bir kısmı orada bulundukları sırada, bir kısmı da evlerine döndükten sonra sıtmaya yakalanıyor. Dolasıyla sıtmanın yaygın olduğu bölgeden ayrıldıktan 2-3 ay sonra ateşiniz yükselmişse bunu acil kabul edin ve nedenini araştırın.

SITMADAN KORUNMAK İÇİN

* Özellikle geceleri sineklerden korunun.
* Gerektiği yerlerde, enfeksiyonu baskılamak için sıtma önleyici ilaçlar kullanın. Bunun için enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun. Gidilecek yerlere en uygun sıtma önleyici ilaçların, doğru dozajlarla kullanılması önemli. Bu arada sıtma önleyici ilaçların yemekle birlikte alınması ve bol suyla yutulması gerekiyor. Sıtma riskinin bulunduğu yerlerde kalınan süre içerisinde tüm koruyucu ilaçlar düzenli kullanılmalı. Enfeksiyon riskini yaratan son sinek ısırması olayından sonraki 4 haftaya kadar sürmeli.
* Bilmelisiniz ki hiçbir sıtma önleyici ilaç tamamen koruma sağlayamaz. İlaç alsanız bile sineklerden korunmaya devam edin.
* Sıtma riskinin bulunduğu bir bölgeye gittikten bir hafta veya daha sonraki günlerde ateş görülürse, teşhis ve tedavi için acilen bir sağlık kurumuna başvurun.

TEKNOLOJİ HİZMETİNİZDE

Sıtma yapan sivrisinekleri uzak tutmak için böcek uzaklaştırıcılardan yararlanabilirsiniz. Bunlar açıkta kalan cilde ve giysilere tatbik edilir. Cilde uygulandığında, uzaklaştırıcı etkisi 15 dakikadan başlayıp 10 saate kadar sürebilir. Bunun yanısıra bir de sineklerin geçemeyeceği bir ağ (cibinlik) altında uyuyun. Sinek bobinleri, bilinen en iyi haşarat mücadele yöntemleri arasında, bulabilirseniz kullanabilirsiniz. Böcek spreyleri, hızlı bir yere serme ve öldürme için çok etkili ilaçlar. Koruyucu giysiler giyin. Bazı kumaşlar özel kimyasal madde ve dokuma sayesinde, 40 yıkamaya kadar etkisini kaybetmeyen sivrisineksavar etki taşıyor. Bunlardan üretilen gömlek ve pantolonlar Türkiye’de de satılıyor. En iyisi yukarıda sayılan yöntemleri bir arada kullanmak. Ayrıca sinek geçirmeyen ağlar, yolcuların çoğu için en iyi çözümlerden biri. Haşarat ilacı ile birlikte veya ilaçsız kullanılabilir. İlaçla doyurulmuş ağlar çok daha etkili.
Yazarın Tüm Yazıları