Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Trend nereye koşuyor

2008’de evimiz ve yaşam biçimimiz için soracağımız pek çok soruyu işin uzmanına yönelterek sezonun trend falını açan Elle Decor dergisinin mart sayısı, bu araştırmasının sonunda bazı ortak tahminler yakalamış.

Örneğin, evde yemek yapmak ve evde davet vermek öne çıkacağı için odalar arasında bütün dikkati mutfak ve yemek odası topluyor. Tasarımda dijital teknikler, organik ve asimetrik çokgen formlar, amorf şekiller, doğa dostu malzemeler ve sürdürülebilirlik kavramı ön planda.

Hayat bizim. Evin istediğimiz bölümünde vakit geçiriyor, zevkimize ve ihtiyacımıza göre tasarım ürünleri alıyor, yakıştırdığımızı giyiyor, canımızın çektiğini yiyor, dilediğimiz yere seyahat ediyoruz. Özgürlüğümüzü elden bırakmaya da hiç niyetimiz yok. Aslında hepimiz kendi yaşam biçimimize göre yapıyoruz seçimlerimizi. Dünyanın bir numaralı ev stili dergisi Elle Decor, mart sayısında tasarım, dekorasyon, moda, seyahat ve yemek konularını iyi bilen, araştıran, okuyan, gezen, gören ve sonunda güçlü tahminler yapan kişilere 2008’in trend falında öne çıkan seçimlerini sormuş. İşte verdikleri cevaplar...

Hangi malzemeler

Fransa’da yaşayan ve pek çok uluslararası markaya tasarım yapan Koray Özgen, doğal ile yapayın, yenilikçi ile gelenekselin, yüksek teknoloji ile el sanatlarının iç içe yaşadığı günümüzde en ilginç gelişmelerden birisinin son bir iki yılda varlığını çokça duyuran ’sürdürülebilirlik’ kavramı olduğu görüşünde: "Sürdürülebilirliğe olumlu etkisi olan malzemelerin kullanılması giderek yaygınlaşıyor. Geri dönüşümlü malzemelerle üretilmiş nesnelerin kullanımı ise özellikle Avrupa’da artık alışılmış bir tutum. Bunun yanında, etik değerlere önem veren, üretim ve kullanım süresi açısından doğal kaynaklara, çevreye saygılı olan ürünleri daha çok göreceğiz. Örneğin, daha az enerji kullanarak üretilen ürünler, mono malzemeden ya da yakında oldukça yaygınlaşacağını düşündüğüm, kullanım süresi geçtiği zaman tamamen ayrışıp doğaya karışabilen yapay malzemeli ürünler."

Hangi renk ve desenler

Son projesi Rezan Has Müzesi ile dikkat çeken arkeolog ve sanat danışmanı Sinan Aşkın, renk ve desenlerdeki seçimlerini şöyle anlatıyor: "Geçtiğimiz yıllarda tasarıma hákim olan siyah ve koyu renkler yerini daha neşeli tonlara bırakırken, kahve ve bejlerin de ön plana çıkacağını düşünüyorum. Desen olarak, sıkça kullanılan dantel ve damask motiflerinin devam etmesi muhtemel iken, çizgililer de tercih edilebilir. ’Neo-barok’ çizgilerde yumuşama olacak, sıkça karşılaştığımız ’ghost effect’ ve ’gotik’ olarak da adlandırabileceğimiz karanlık ve dramatik temalardan uzaklaşılacak. Minimalizm ve Uzakdoğu stilleri etkilerini çoktan yitirmişti; artık eklektik stiller revaçta. Kendi tasarımlarımda da sıkça kullandığım modern ve antika beraberliği artık klasikleşti. Retro uygulamalar azalmakta ve art deco stiline yöneliş söz konusu, ki bu beni çok memnun ediyor."

Evin hangi odası

Mimar Çağdaş Yüksel, evin öne çıkacak bölümünü mutfak olarak görüyor: "Bizim kültürümüzde annelerimiz ve aile büyüklerimiz sürekli mutfaklarda vakit geçirirler. Bu sene tekrar mutfakların evin içine yani salon tarafına açık olarak yapılandırılarak ailece vakit geçirilecek mekánlar haline geleceğini ve farklı yaşam alanları oluşturacağını düşünüyorum. Dünyadaki mutfak firmaları bu konsept üzerine çalışıp her türlü malzemeyi kullanır hale getirdiler."

Hangi mutfak

Lezzet ustası şef Mehmet Gürs, dünya mutfaklarında genelde ’yerellik’ akımının öne çıktığını belirterek, bunun birkaç sene önce başlayan ve gittikçe artan bir yaklaşım olduğunu söylüyor: "İnsanlar, haklı olarak dünyanın bir ucunda ham olarak toplanan, tadı tuzu olmayan bir ürünü yemek istemiyor. Yakın olan yerlerden ürün kullandığınızda hem yerel üreticiler destekleniyor, hem de ürünler uçakla taşınmadıkları için gaz emisyonları iyice azalmış oluyor. Türkiye’de bu akım yeni yeni başlamış durumda. Halen egzotik gelen Uzakdoğu mutfağı popülaritesini korumaya devam ediyor."

Tasarımcılar kendilerini yenilemeli

"2008 gerçek değişimin yılı olacak. Tasarımda ortaya çıkacak olan birinci yaklaşım, ’çırpınma’ olacak. Çünkü her şeyin yapıldığı ve denendiği bir ortamda boşa kürek çektigini anlamayan tasarımcılar, yapılmış olan şeyleri, çevirip çevirip yapmaya devam edecekler. Radikal değişimin kaçınılmaz olduğunu anlayan az sayıda tasarımcı ise tasarımın altın yıllarının bittiğini kavrayıp dünyada oluşan tehdit edici gelişimlere uygun bir şekilde kendilerini geliştirip yenileyecekler. Hálá bir problem yokmuşcasına eski yıllarda olduğu gibi tasarım yapmaya devam edenlerin veya ne yapacağını bilemeyenlerin tasarımları da ellerinde kalacak. Dolayısıyla yeni gerçeklere göre kendilerini geliştirip yenileyecek tasarımcılar, 2010'lu yılların gerçek kahramanları olacak."

Eko-turizm yükselişte

"Uçak yolculuğu hem kolaylaştığı, hem de daha ucuzladığı için insanlar dünyanın keşfedilmemiş köşelerini tercih etmeye başladılar. Şu anda Brezilya’nın güneyindeki Florianapolis, kuzeyindeki Jericoacoara ve Trancoso en çok konuşulan yerler. Laos ve Butan gibi yeni turizme açılan ülkeler de en çok merak edilen yerlerden. Ama trendlerin en başında eko-turizm geliyor. Amazon ormanları gibi tabiatin ortasında yer alan ve elektrik, sıcak su gibi lükslerden arınmış Eco-lodge’lar en çok rağbet edilen yerler. Lüks yerlere gelince, Aman Resorts hálá yüksek gelirli yolcuların tercih ettikleri otel zinciri."
Yazarın Tüm Yazıları