Transfer yaşı ve profesyonel tenis

Güncelleme Tarihi:

Transfer yaşı ve profesyonel tenis
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1998 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

Teniste transfer kurallarında çok önemli bir değişiklik yapıldı. Bugüne kadar erkeklerde 22, kızlarda 20 yaş tavan olarak kabul edilmişti. Tenisçiler bu yaşa gelene kadar, kulüpleri izin vermediği sürece kulüp değiştiremiyorlardı. Yeni kurala göre 17 yaşına gelen tenisçi (kız-erkek) kulübünün iznine gerek kalmadan transfer yapabilecek.

Şu anda bu kural değişikliği çok önemli gibi görünmüyor. Çünkü tenisimiz profesyonel değil. Tenisçi yetiştirmek, iyi takım kurup şampiyonluklara oynamak iki üç kulübün dışındaki kulüpleri fazla ilgilendirmiyor. Ancak gelişen koşullar içinde bu transfer değişikliği çok etkin olaylara yol açabilecek. Hatta Türk tenisinde köklü bazı değişiklikler yapacak.

BÜYÜK EMEK

Transfer yaşının inmesi sporcular için olumludur. Kulübüyle anlaşamayan bir sporcuyu çok uzun yıllar transfer hakkından yoksun bırakmak doğru değildir. Ancak burada kulüplerin kaybolacak önemli haklarını da gözardı edemeyiz. Tenise altı-sekiz yaşında başlanır ve bir çocuğun yetişmesi için büyük emeğin yanı sıra büyük paralar harcanır. Kulüp bunca fedakarlık yaptığı elemanı tam yararlanacağı zaman elbetteki elinden kaçırmak istemez. Yöneticiler bu maddeye karşı herhalde birçok önlem alacaklardır. Pek çoğu da tenisçi yetiştirmeyi, bu durumda gereksiz bulacaktır.

İlk bakışta bunun gelişmeyi önleyici bir olay olduğu sanılabilir. Oysa Türk tenisinin dünya düzeyine gelmesi için bu bir ortam yaratabilir. Bütün dünyada olduğu gibi tenisçi yetiştirmenin profesyonel bir iş olduğu anlaşılacaktır. Böylece yüzlercesi faaliyette olan ticari amaçlı tenis akademileri, tenis üniversiteleri bizde de kurulmaya başlanacaktır. Profesyonel tenisçi yetiştirmek amatör amaçlı Tenis Spor Kulübü derneklerinin işlevi değil, bu kuruluşların işidir. Olayı bu yönü ile ele alırsak, ‘‘YARARLI OLDU’’ diyebiliriz. Ancak belirttiğimiz gibi bu uzun vadede gerçekleşecektir. Günümüzde ise değişen 10. madde bir hayli baş ağırtacağa benziyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!