Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Trakya'da ilk ''mor karnabahar''

    Hürriyet Haber
    13.10.2003 - 12:38 | Son Güncelleme: 13.10.2003 - 12:38

    Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde, bahçesine 90 önce diktiği 50 adet mor karnabahardan ürünü alan bir kişi, Trakya'da ilk mor karnabahar yetiştiren örnek çiftçi oldu.

    Çiftçi Mehmet Koç, ürettiği mor kanabaharla birlikte Çerkezköy Tarım İlçe Müdürü Recep Demirbağ'ı makamında ziyaret etti. Koç, Çerkezköy'ün Bahçeağıl Köyü'nde yetiştirdiği mor karnabaharı 256 metrekarelik serasında yetiştirdiğini söyledi. Bahçesine 90 gün önce diktiği 50 adet mor karnabahardan ürün almaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Koç, kendisini seracılığa teşvik eden yetkililere teşekkür ettiğini söyledi.

     

    Demirbağ da, çiftçi Koç'un araştırmacı, yeniliklere açık bir kişiliği olması dolayısıyla ''mor karnabar'' yetiştirdiğini ifade ederek, ''Trakya'da daha önce mor karnabahar yeştiştiren üreticiye rastlamadık. Sonuçta bizim çiftçinin aklına gelmiş ve araştırmacı olarak bunu deneyerek başarıya ulaşmış'' dedi.

     

    Merkezi Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri ise bölgede mor karnabahar ürettiğini söyleyerekkendilerine gelen çiftçinin olmadığını bildirerek, üreticinin bitkiyi genetik rengi veren ''flovin'' maddesiyle ıslah ederek bu sonucu elde edebileceğini kaydettiler. Flovinin, sebze ve meyveye ''mor'' rengi verdiğini, bunun mor soğan ve mor üzümde de rastlanabileceğini belirten yetkililer, bu ürünlerin özellikle kalp ve damar rahatsızlığıolanlarca tüketildiğini söylediler.

       

    KANSER TÜRLERİNDE KULLANIMI

       

    Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok da, bu bitkinin içinde bulunan antoslanin ve antikansorejen maddelerin bazı kanser türleri ile damar hastalıklarına iyi geldiğini bildirdi.

     

    Mor karnabaharın, beyaz karnabahara göre 200 kat daha fazla antikansorojen madde içerdiğinin belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Eşiyok, ''Mor karnabahar yetiştikten sonra normal karnabahar ya da brokoli gibi değerlendiriliyor. Tadı biraz kırmızı lahanaya benziyor. Salatalarda kullanılabiliyor, balıkla tüketilebiliyor ya da turşusu yapılabiliyor'' dedi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı