Trakya'da hayvancılık kabuk değiştiriyor

Hürriyet Haber
22.01.2011 - 10:58 | Son Güncelleme:

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Özder, “Trakya, süt sığırcılığının merkezi haline gelecek ve bölgede Avrupa ülkelerindekine benzer büyük ölçekli hayvancılık işletmeleri kuruluyor. Bu işletmeler, en az 200-300 sağmal ineği olan işletmeler, kapasitesi 1000 büyükbaşa kadar olanlar var” dedi.

Özder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda ette yaşanan üretim eksikliğinden dolayı, üreticilerin hayvancılığa yöneldiğini söyledi.
Türkiye'de süt tüketimini arttırmanın yollarının arandığını ifade eden Özder, Trakya Bölgesi'nin elverişli konumu itibariyle hayvancılık ve özellikle süt sığırcılığı yatırımları için tercih edilen bölge haline geldiğini belirtti. Özder, şöyle konuştu:

“Trakya, elverişli konumu itibariyle hayvancılık için ve özellikle süt sığırcılığı için tercih edilen bölge haline geldi. Trakya Bölgesi, Avrupa'da şap hastalığından arındırılmış bölge olarak kabul edildi. Bunun yanında, Trakyada çiğ süt üreticiden, diğer bölgelere göre daha pahalıya alınıyor. Tüketim merkezi olan İstanbul'a yakınlığı, yem kaynaklarının fazlalığı ve daha ucuza yem temin edilmesi ve bölgede yeterli sayıda süt işleme tesislerinin olması nedeniyle Trakya bölgesi bu konuda yatırım yapacaklar tarafından tercih ediliyor.”

“BÜYÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ KURULUM AŞAMASINDA”

Trakya Bölgesi'nde çok sayıda büyükbaş yetiştiriciliğine yönelik hayvancılık işletmelerinin kurulma aşamasında olduğuna değinen Özder, kurulacak işletmelerin Avrupa ve ABD'dekine benzer büyük hayvan işletmeleri olduğunu aktardı.

Özder, “Bu işletmelerin cazip yanı, gerekli hijyen kurallarına daha fazla uymaları. Böylece daha sağlıklı süt üretimi sağlanacak” dedi.Türkiye'de et üretimiyle, süt üretiminin birlikte yürüdüğünü ifade eden Özder, yakın zamanda süt üretiminde artış beklendiğini söyledi.Hayvancılığın tarımın bir parçası olduğuna değinen Özder, gelişmiş ülkelerde tarımın içindeki hayvansal üretim oranının yüzde 70 civarında olduğuna dikkat çekti.Özder, şunları kaydetti:

“Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri artınca tarımsal üretimde hayvancılığın yeri de artıyor. Tarımda, hayvancılık sektörü risklidir. Ama risk olan yerde de kar yüksektir. Bilinçli olarak hayvancılık yapıldığında iyi para kazanma şansı var. Ülkemizde et fiyatları dünya ortalamasının üzerinde olmasına rağmen çiftçimiz aynı oranda para kazanamıyor. Bunun nedeni, hayvan yetiştiriciliğinde maliyetlerin yüksek oluşu. Türkiye'de, yem, bakım, sağlık giderleri ve iş gücü maliyetleri yüksek.”
Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı