TEKİRDAĞ HABERLERİ

Trakya kahvaltılarının tatlı lezzeti: bulama

AA / Yavuz Karaduman
28.01.2015 - 11:35Son Güncelleme :

- Bağcılıkla uğraşan üreticilerin, tatlı üzüm şırasını çöğen suyuyla karıştırarak yaptığı katı pekmez bulama, yörenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor - Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Gülcü: - "İçeriğinde zengin miktarda demir bulunuyor. Potasyum, kalsiyum gibi mineral maddeleri de ihtiva ediyor"

AA / Yavuz Karaduman

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Trakya'da, üzüm üreticilerinin evlerinde ürettiği katı pekmez bulama, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bağcılıkla uğraşan çiftçi ailelerin ürettiği bulama, evlerde tüketiliyor ve yörede kurulan mahalli pazarlarda satılıyor.

Rengi açık sarıdan açık kahverengiye kadar değişen katı pekmez bulama, en çok tercih edilen edilen kahvaltılık ürünler arasında bulunuyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya yöresinin, gerek bağ alanlarının genişliği, gerekse üzüm üretimi ve işlenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bölgede bağ alanlarının yaklaşık yüzde 69'unun Tekirdağ'da bulunduğunu belirten Gülcü, bulamanın yapılışına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sıvı pekmez yapımında olduğu gibi yine hammaddemiz üzüm. Yöredeki bulama üreticileri üzümün şırasını çıkartırlar. Daha sonra şıra kestirilip tatlı şıra elde edilir. Bunun akabinde ise çöğen otu kökleri kaynatılarak elde edilen su ve köpük şırayla ocak üstünde karıştırılır. Pekmezin ağır ağır katılaşması sağlanır. Çöğen suyu ve köpüğü, pekmezin katılaşmasını ve renginin açılmasını sağlar. Halk arasında helvacıkökü, sabunotu gibi isimleri de vardır."

- "Demir oranı yüksek"

Gülcü, bulamanın besin değerinin de bulunduğunu söyledi.

"İçeriğinde zengin miktarda demir bulunuyor. Yine potasyum, kalsiyum gibi mineral maddeleri de ihtiva ediyor" diyen Gülcü, bulamanın henüz endüstriyel üretiminin yapılmadığını dile getirdi.

Gülcü, zamanla bulamanın ticari amaçla üretiminin de başlayabileceğini, bu konuda girişimde bulunmak isteyen üreticileri bilgi almak için kurumlarına beklediklerini vurguladı.

Son yıllarda insanların geleneksel ürünlere olan ilgisinin arttığını aktaran Gülcü, "Üretim tekniğinin hijyenik koşullarda yapılması, uygun ambalaj ve raf ömrü çalışmalarının ardından bulama endüstriyel şekilde üretilebilir" diye konuştu.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Tekirdağ haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Tekirdağ ilinden Trakya kahvaltılarının tatlı lezzeti: bulama hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 28 Ocak 2015 tarihinde saat 11 35’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Trakya kahvaltılarının tatlı lezzeti: bulama haberi güncellenecektir.

TEKİRDAĞ NAMAZ VAKİTLERİ

13 Aralık 2017, Çarşamba
  • İmsak
    06:30
  • Guneş
    08:19
  • Öğle
    13:15
  • İkindi
    15:36
  • Akşam
    17:50
  • Yatsı
    19:27
Sayfa Başı