Trajik bir durum

Amaç, bir sporcuyu yıkmak, başarılarını yok etmek değil. Ama Süreyya Ayhan konusunda, antrenörü Yücel Kop ile olan ilişkisine baktığınız zaman bir dizi çarpıklıklar ve soru işaretleri ortaya çıkıyor.

Süreyya, Yücel Kop ile 10 yıldır birlikte çalıştıklarını (özel ilişkilerinin kaç yıllık olduğu konusunda bir netlik yok) söylüyor. Peki, Yücel bey, elinde antrenörlük belgesi olmadan nasıl Süreyya'yı eğitmeye başlamış? Kop'un antrenörlük belgesini 1992, lise diplomasını ise 1993'te aldığı belirtiliyor. Yani, nasıl sahip olduğu da karışık antrenörlük belgesi olmadan, Süreyya'yı kanatları altına alıvermiş.

Yücel Kop'un Süreyya ile otobüste uygunsuz vaziyette yakalandıktan sonra Çankırı'dan Diyarbakır'a sürüldüğü iddiaları ortaya atılıyor. Acaba bunlar gerçek mi?

Peki Süreyya'nın 'Beni atletizm dersinden sınıfta bıraktılar. Madalya peşinde koşarsan böyle olur' dediler açıklamalarıyla, sahneye koyduğu oyunun nedeni ne? Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, 'Atletizmden 88, 96 ve 100 alan bir öğrenci nasıl olur da böyle konuşur' açıklaması yapıyor.

Süreyya ile Yücel Kop'un ilişkisi eskiden Türk insanı için kabullenilebilecek bir şey değildi. Ama çağa ayak uydurma şemsiyesiyle bugün bir çok şey gibi içe sindirilebiliyor demek ki. 13 yaşında bir kız çocuğunu 'Ben antrenörüm' diyen birinin eline alıp işlemesi, taraflardan biri evli olmasına rağmen iş ilişkilerinin aşka dönüşmesi, gayet normal.

Süreyya trajik oyunun içinde kendini mağdur göstermeye çalışıyor. Atletizm dünyasında belki ‘‘Başarı olsun da’’ düşüncesindeki federasyon başkanı Mehmet Yurdadön'ün desteğini alıyor, ama diğer sporculardan uzak. Yarışmalar ve kamplarda Ayhan ile Kop kendi, diğer sporcular kendi dünyalarında yaşıyorlar. Aralarında soğuk savaş var.

2002'ye doğru

1930'daki ilk Dünya Kupası'na evsahipliği için Uruguay yanında İtalya, Macaristan, Hollanda, İspanya ve İsveç aday oldu. Ancak Uruguay katılan ülkelerin masraflarını kabul ettiği için evsahipliği hakkını elde etti. İlk Dünya Kupası maçında Fransa, Meksika'yı 4-1 yenerken, ilk gol de Lucien Laurent'ten geldi. Meksika'ya 6-3'lük skorla üstünlük sağlayan Arjantin 6 gol atan ilk takım, Guillermo Stabile de hat-trick yapan ilk futbolcu unvanlarını aldı.

Anlayış ve düşünce farkı

ABD'nin Salt Lake City kenti, evsahipliği yapacağı 2002 Kış Olimpiyatları'na 2.5 aydan kısa bir süre kala ilginç bir tartışmanın içinde. Belediye başkanı ile kent meclisi, oyunlar sırasında göstericiler için yer ayrılsın mı, ayrılmasın mı ve onlara teknik ekipman sağlansın mı sağlanmasın mı, bu konuda karşı karşıya. Belediye başkanı 'Göstericilere hem yer, hem de mikrofonla ses düzeni sağlamalıyız' diyor. Bunun için 8 park oluşturulup, saatleri belli bir düzene sokularak, gösteriler yapılmasına izin verilmesi planlanıyor. Meclis ise karşı çıkıyor ve şöyle diyor: 'Evet, herkesin konuşma hakkı var, ama kendi mikrofonlarını kendileri getirsin. Vatandaşın vergisini bu işlere harcamayın.' Keşke bizde de herşey sadece mikrofon ile gösteri alanının sağlanmasına kalsa.

Gol rekoru

Bugüne kadar bir uluslararası maçta en fazla gol atan futbol takım Avustralya. Avustralya Milli Takımı, 11 Nisan 2001'de sahasındaki Dünya Kupası Eleme maçında Amerikan Samoa'sını 31-0 yenerek bu dalda rekorun sahibi oldu.
Yazarın Tüm Yazıları