Trafiğe "ay yıldız" adasıyla çözüm

Güncelleme Tarihi:

Trafiğe ay yıldız adasıyla çözüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 12:30

İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında yapımı öngörülen, ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay ada, hem trafik sorununa çare olacak hem de kente yeni bir simge kazandıracak. İZTO Başkanı Demirtaş, "İzmir'in içinde denize girilemiyor. Bu ada, özellikle orta ve dar gelirlilerin denize girebileceği, plajların oluşturulabileceği, inanılmaz güzel ve ender yerlerden biri haline gelebilir" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında oluşturulacak ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay adayla İzmir'e yeni kent simgesi kazandırılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin ulaşım sorununa çözüm sağlamasının yanında yeni bir simgeyi de kente kazandıracak.
Projeye göre kuzeyde yer alan Çiğli'den başlayarak 4,2 kilometrelik köprüden gidecek hat, İzmir Körfezi'nde oluşturulacak ay ve yıldız motifli yapay adanın üzerinde 800 metre ilerledikten sonra 1,8 kilometre uzunluğundaki batırma tüp tünelle körfezin diğer yakasındaki İnciraltı'na ve Çeşme otobanına bağlanacak.
Böylece Çiğli ile Narlıdere arasında sahil yoluyla yaklaşık 65-70 dakika, çevre yoluyla ise 45 dakikalık yolculuk süresi, 10 dakikaya inecek. Ayrıca kentin iki yakasındaki en youn yerleşim bölgeleri olan Mavişehir ve Üçkuyular semtleri, 16 kilometrelik hatla tramvayla birbirine bağlanmış olacak.
"Yapılan hizmetler Körfez projesiyle taçlanacak"
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kent nüfusunun giderek artmasına paralel olarak trafiğin günün her saatinde sıkışmaya başladığını, bunun da İzmirlilerin yaşam kalitesini bozduğunu dile getirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ni kısa sürede başlatmasında büyük fayda gördüğünü ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:
"İzmir'de trafik şu an tamamıyla durmuyorsa bakanımızın yaptıklarıyladır. Binali Yıldırım bakan olana kadar, 1976 yılında 51 kilometrelik planlanan çevre yolunun sadece 11 kilometresi yapılmıştı. Binali Bey'in bakanlığı sonrası çevre yolu tamamlandı, hatta Menemen'e doğru devam ediyor. Otoyol sadece İzmir-Çeşme arasında vardı, Aydın'a bağlandık, İstanbul ve Ankara'ya bağlanıyoruz. Binali Bey'in hizmetleri, Körfez projesiyle taçlanmış olacak. Projenin, hemen ve mutlaka yapılması gerekiyor."
"Plajlar oluşturulabilir"
Demirtaş, proje kapsamında körfezde ada oluşturulacağına işaret ederek, "İzmir'in içinde denize girilemiyor. Bu ada, özellikle orta ve dar gelirlilerin denize girebileceği, plajların oluşturulabileceği, inanılmaz güzel ve ender yerlerden biri haline gelebilir" dedi.
Yaklaşık 20 yıldır körfez geçişinin yanı sıra körfez kanalının bir an önce açılması gerektiğini dile getirdiğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Yenikale'den Alsancak Limanı'na kadar olan mesafe 11 kilometre. Buranın derinliği de yaklaşık 10 metre. Oysa yeni kuşak konteyner gemileri ve kruvaziyerlerin girebilmesi için 14 metre derinlik gerekiyor. Onun için buranın 250 metre genişlikte 15 metre derinliğine taranması lazım. Aksi halde İzmir Limanına büyük gemiler giremez."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!