Trabzonspor'u husumet faturası

Güncelleme Tarihi:

Trabzonsporu husumet faturası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2016 11:42

3 Temmuz 2011'deki Şike süreci sonrasında Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlarda çıkan

Haberin Devamı

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 1996’da başlayan ve 3 Temmuz Şike sürecinde tavan yapan husumeti ister istemez akıllara getiriyor. Trabzonspor ve Fenerbahçe, neredeyse 20 yılı bulan bir 'gergin' geçmişe sahip. İki takım arasında oynanan ve şampiyonluğu Trabzonspor'un adeta ellerinden alıp Fenerbahçe'ye veren 5 Mayıs 1996 yılındaki maçtan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. O sezon herkesin şampiyon olmasını beklediği Trabzonspor sahasında Fenerbahçe'ye 2-1 yenildi ve sarı lacivertli takım sezonu en önde tamamladı. O maçın ardından her Trabzonspor - Fenerbahçe maçı bir 'savaş' havasında geçti. Üzerine bir de 2011 yılında patlak veren şike süreci eklenince artık geri dönülemez bir yola girilmiş oldu.

İşte iki takım arasında 3 Temmuz sürecinin ardından oynanan maçlar ve ortaya çıkan fatura...

Haberin Devamı

18 Aralık 2011 (F.Bahçe 1-0 Trabzon)
3 Temmuz sürecinin ardından oynanan ilk maç. Müsabaka Fenerbahçe'nin stadındaydı ve Trabzonspor taraftarı yoktu. Sarı-lacivertliler kötü tezahürattan dolayı 120.000 TL, saha olaylarından dolayı ise 15.000 TL para cezasına çarptırıldı.

1 Nisan 2012 (Trabzon 1-1 F.Bahçe)
Şike oparesyonu sürecinin ardından, Trabzon'da oynanan ilk maç. Trabzonsporlu taraftarlar karşılaşma sırasında sahaya beyaz atlet atarak protesto gösterisinde bulunurken Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel'in koruduğu kaleye doğru atılan çakı ise yürekleri ağızlara getirdi. Maçın ardından Trabzonspor'a 2 maç seyircisiz oynama cezası, kötü tezahürattan 150.000 TL, spor ahlakına aykırı pankarttan 50.000 TL para cezası verildi. Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel de disiplin kuruluna sevk edildi ancak herhangi bir ceza almadı.

15 Nisan 2012 (F.Bahçe 2-0 Trabzon)
Karşılaşmaya Emre Belözoğlu ve Didier Zokora arasında yaşanan tartışma damgasını vurdu. Emre, Halil Altıntop'a yaptığı faul sonrası kendisine tepki gösteren Zokora'yla tartışmış ve tartışma sırasında Emre'nin siyahi oyuncu Zokora'ya ırkçı söylemde bulunduğu iddia edildi. Bu iddianın ardından PFDK, Emre'ye 3 maç men cezası verirken hakkında dava açılan Emre, Anadolu 17.Sulh Ceza Mahkemesi tarafından spor alanında din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözetilerek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış ve 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirlerine tabi tutulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

6 Mayıs 2012 (Trabzon 1-3 F.Bahçe)
Trabzonspor taraftarının son maçta Emre ve Zokora arasında yaşanan olayları unutmadı maç. Emre'ye büyük protesto yapılan maçta sahaya atılan yabancı maddeler yüzünden önce Stoch ardından Emre sakatlık geçirdi. Şenol Güneş 2 defa tribünlere kadar gidip sakin olmaları yönünde uyarsa da yaşanan tribün olayları nedeniyle bordo-mavili takım 4 maç seyircisiz oynama cezası alırken, kulüp çirkin ve kötü tezahürattan dolayı da 15.000 TL para cezasına çarptırıldı. Dönemin başkanı Sadri Şener de 15 gün hak mahrumiyeti ve 15.000 TL para cezası aldı.

17 Şubat 2013 (Trabzon 0-3 F.Bahçe)
Fenerbahçe'nin baştan sonra üstün oynadığı bir futbol vardı. Taraftarların ıslıkları ve protestoları bir süre kadar 'normal' seviyede gitse de Baroni'ye atılan yabancı cisim gözlemci raporunda yer aldı. Bu nedenle Trabzonspor'a 15.000 TL para cezası uygulandı. Ayrıca tribünlerin astığı pankart da 5.000 TL'lik ceza olarak geri döndü.

Haberin Devamı

22 Mayıs 2013 (F.Bahçe 1-0 Trabzon)
2012/2013 sezonu Türkiye Kupası final maçı. Karşılaşmanın Ankara'da oynanmasının ve Şike sürecinin üzerinden zaman geçmesinin etkisi ile eski olaylardan artık uzaklaşıldığı dönemdi. Saha içinde sadece Emre ve Zokora'nın bir pozisyonda karşı karşıya gelmesinin dışında herhangi göze batan bir olay yaşanmadı. Ancak Fenerbahçe taraftarının 1-0 galibiyetin ardından gelen kupanın sevinci ile meşale yakması kulüplerine 5.000 TL para cezasına mal oldu. Sarı-lacivertli taraftarlar ayrıca çirkin ve kötü tezahürattan dolayı 60.000 TL, Trabzonspor aynı sebepten 45.000 TL para cezasına sebebiyet verdiler. Trabzonspor taraftarlarının kayıtlara 'saha olayları' olarak geçen eylemi de 50.000 TL'lik para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

6 Ekim 2013 (F.Bahçe 0-0 Trabzon)
Fenerbahçe'nin sahasında oynanan maç golsüz tamamlanırken özellikle hakem Hüseyin Göçek'in kararları sarı-lacivertli taraftarların tepkisine neden oldu. Bu tepki de toplamda 120.000 TL Fenerbahçe'ye ceza olarak dönerken film asıl maçtan sonra koptu. Fenerbahçe cephesi için sert açıklamalarda bulunan Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, stat dışında yaptığı konuşma nedeniyle 30 gün hak mahrumiyeti ve 22.000 TL para cezasına çarptırıldı. Ayrıca kulübe 70.000 TL; sportmenliğe aykırı kulüp açıklaması, 10.000 TL de talimatlara aykırı davranıştan para cezası verildi. Hacıosmanoğlu'nun stat dışında yaptığı konuşma sırasında Fenerbahçeli taraftarların tepki göstermesi, arabasına saldırması, Hacıosmanoğlu'nun da aynı sertlikte yanıt vermesi bir anda ortalığın karışmasına neden olmuştu. Polislerin araya girmesi ile yatıştırılan gerilim, futbolumuzun unutulmazları arasına girdi.

Trabzonsporu husumet faturası
10 Mart 2014 (Trabzon 0-1 F.Bahçe)
İki takım arasında oynanan maçlar arasında tansiyonu en yükse olanı. Maçın hemen başında Trabzonspor taraftarları sahaya konfeti ve meşale attılar. Volkan'ın koruduğu kale tarafından gelen bu yabancı maddelerin temizlenmesi ile maç yeniden başladı. Trabzonspor iyi oynarken Fenerbahçe, Emenike ile golü buldu. Ardından olaylar yine kendisini gösterdi. Bir daha meşale ve konfetiler sahaya dolarken dakikalar 45 olduğunda meşalelerin sayısı arttı. Sahaya taş ve kapı kolunun atılmaya başlaması son olarak da kale arkasında yaklaşık 10 metrelik bir demir borunun görülmesi ile işlerin seyir değiştirdiği anlaşıldı. Hakem Bülent Yıldırım bu şartlarda maçın oynanmayacağına karar verdi ve müsabakayı 45. dakikadan itibaren tatil etti. Olayların ardından Trabzonspor'a çirkin ve kötü tezahüratın 4. kez gerçekleşmesi nedeniyle 1 maç ve 80.000 TL, saha olayları nedeniyle 5 maç seyircisiz oynama yani toplamda 6 maç seyircisiz oynama cezası verdi.

Haberin Devamı

14 Eylül 2014 (Trabzon 0-0 F.Bahçe)
2014/2015 sezonunun ilk yarısında oynanan ve vasat bir futbol sonucu 0-0 tamamlanan karşılaşmanın ardından Trabzonspor'a çirkin ve kötü tezahürattan dolayı 50.000 TL para cezası verildi.

7 Şubat 2015 (F.Bahçe 0-0 Trabzon)
Fenerbahçe'ye pahalıya patlayan karşılaşma. Fenerbahçe forvetlerinin inanılmaz goller kaçırdığı maçın sonunda hakem Bülent Yıldırım, Caner Erkin'e sportmenliğe aykırı hareket nedeniyle kırmızı kart gösterdi. Caner bu kart neticesinde 1 maç men ve 13.000 TL para cezası aldı. Kartın çıktığı sırada hakemin yanında olan ve Yıldırım'a hakaret ettiği ifade edilen Volkan Demirel de bu nedenle 4 maç men ve 23.500 TL para cezasına çarptırıldı. Taraftarın neden olduğu çirkin ve kötü tezahüratlar 150.000 TL para cezasına neden olurken Fenerbahçe yöneticisi Mahmut Uslu da maç sonu açıklamaları ile 45 gün hak mahrumiyeti, 30.000 TL de para cezasına çarptırıldı. Aynı maçta Trabzonspor, takım halinde sportmenliğe aykırı hareketten 12.000 TL para cezası yedi.

24 Nisan 2016 (Trabzon 0-4 F.Bahçe)
Beşiktaş ile tarihi bir şampiyonluk yarışın içerisine giren Fenerbahçe, Trabzonspor'u 4-0 yenerek zirve yarışını sürdürdü. Trabzonsporlu bir taraftarın sahaya girerek, çizgi hakemi Volkan Bayarslan'a saldırdığı maç, sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündemine oturdu. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun Trabzonspor'a en az 5 maç saha kapama cezası vermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!