Trabzon'da, 'Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum' etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Trabzonda, Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 18:17

Trabzon'da, 'Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum' etkinliği

Haberin Devamı

Fatih TURAN-Osman ŞİŞKO-Tolga SAĞLAM/TRABZON, (DHA)- TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden 'Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum', Trabzon'da yapıldı. Forum etkinliğini ülkeye yaydıklarını ve Anadolu’daki ikinci etkinliği Trabzon'da yaptıklarını kaydeden TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, "Girişimci arkadaşların ayağımıza gelmesinden çok onların ayağına gideceğiz" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, Türkiye’nin 2 milyon yeni girişimciye daha ihtiyacı olduğunu söyledi.
Girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, TOBB öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından 2011 yılından bu yana Kasım aylarında İstanbul’da düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum’un ikinci Anadolu toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi. Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırması için düzenlenen G3 Forum Trabzon ile bu kez de Karadeniz Bölgesi'ndeki girişimciler ve girişimci adayları, ülkenin önde gelen iş insanları ile bir araya geldi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde Ramada Plaza Trabzon’da gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, Düşyeri CEO’su Ayşe Şule Bilgiç, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy’un da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.
YOĞUN KATILIM OLDU
G3 Forum Trabzon, 700’e yakın girişimci ve girişimci adayının katılımıyla yapıldı. Etkinlikte yapılan ankette katılımcıların yüzde 50’sinin 18-22 yaş arasında, 69’unun ise üniversite öğrencisi olduğu belirlendi. G3 Forum’da genç girişimcileri iş adamları ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları da büyük ilgi gördü. 34 masada yapılan çalışmaya İstanbul ve Karadeniz bölgesinden 68 mentor katıldı. Her masada, biri bölgeden olmak üzere iki mentor, Karadenizli girişimci adaylarına tecrübelerini aktararak girişimcilik yol haritası çıkartmalarına yardımcı oldu. Yarım saatte bir değişen oturumlar sayesinde, her katılımcı 8 mentorle bir araya gelme ve farklı görüşler alma şansı buldu.
ALİ SABANCI: GİRİŞİMCİYE ÖNEM VERMEMİZ LAZIM
Forumda konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişime ve girişimcilere önem verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Hepimizin gündemi çok yoğun. Genelde bu günlerde gündem üzücü haberlerle dolu. Ama bugün buraya geldiğimde anladım ki son gücüme kadar bu tür ortamlarda bulunmaya devam edeceğim. Çünkü birbirimize moral vermemiz gerekiyor. Biz bu işe 2009’da başladık. Başlarken de bizim bir üst akılımız vardı. Bu üst akıl lafı da bu günlerde çok moralli laf değil. Bu üst akıl da Rifat başkan. O dedi ki 'Girişimciye önem vermemiz lazım. Bu ülkede girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatmamız, hissettirmemiz lazım.' Bir sorun var. Girişimciliğin kilosu yok. Bugün birkaç şey duydum. Bir genç, 'Üniversiteyi bitirince şirket kurarak başarılı ve çok zengin olacağım' dedi. Başka bir arkadaş da 'Para falan önemli değil. Ben meşhur olacağım' diye konuştu. Ben de onlara Nevzat Aydın’dan örnek verdim."
GİRİŞİMCİLERİN AYAĞINA GİDECEĞİZ
Bugün 6’ncısı yapılan formu Anadolu’ya yaydıklarını anlatan, formun Anadolu’da ikincisi Trabzon’da gerçekleştirdiklerini anlatan Ali Sabancı, "Bu tür forumları yapmaya devam edeceğiz. Girişimci arkadaşların ayağımıza gelmesinden çok onların ayağına gideceğiz. İstanbul’da gelenek haline gelen bu toplantıyı Kasım ayında yapacağız. Herkese çok teşekkür ediyorum. Dış dünyaya bakıldığına bir Türkiye anlatıyorlar. Bir de bizim yaşadığımız Türkiye var. Eğer 2 tane Türkiye yoksa birisi yanlış. Dün bir girişimcilik konferansına katıldım. 4 bin kişi katıldı. Bunların bin tanesi Türk değildi. 100 tane yatırımcı var, 63’ü Türk değil. Biz de aslında ham maddenin çok önemli bölümleri var. Sadece biraz daha birlikte olacağız" dedi.
YATIRIMCI DEMOKRASİ VE BİR DÜZEN İSTİYOR
Türkiye’de akredite yatırımcılığın artırılması gerektiğinin altını çizen Ali Sabancı, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Biz diğer sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katıyoruz. 2018’de dünya girişimcilik konferansı yapıyoruz. 2.5 milyon Euro para harcayacağız. Bir yarışmaya girdik ve yarışmadan birinci çıktık. Bunu birlikte yapacağız. Yapılan toplantılarda bize rakamlar şunu söylüyor; Esasında yatırımcı demokrasi ve bir düzen istiyor. Biz ne yaptık 2.5 ay evvel. Darbeye darbe yapmadık mı? Demek ki bu böyleyse biz doğru yerde oturuyoruz. Bu işleri yaparken bana göre tek engel var. O da kendi kültürümüzden kaynaklanıyor. 'Girişimci ve girişimcilik önemli' derken kamuyla çok yakın çalışma fırsatı bulduk. Yeri geldi, Ankara bize yanlış ve eksik olduğumuzu, daha önde gidebileceğimizi izah etti. Ne yaptık? Fonların fonunu kurduk, akredite yatırımcılar oluşturduk, vergi avantajları getirdik. Buna rağmen bakıyorsunuz Türkiye’de sadece 3 tane hazine tarafından akredite edilmiş yatırımcı ağı var. Niye bu kadar az bu rakamlar? Dolayısıyla bizim kendimizi yenmemiz lazım. Gençlere de yatırım yapmamız lazım, utanmamamız lazım. 'O da kazandı, ben de kazandım' dememiz lazım."
2 MİLYON YENİ GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Birey olarak, ülke olarak zengin olmak istiyorsanız, insanlara da faydalı olmak istiyorsanız bunun yolu girişimcilikten geçiyor. 2’nci dünya savaşı sonrasında dünyada yıkılan iki ülke var. Almanya ve Japonya. 1945’te yerle bir olmuş iki ülkenin bugün dünya ekonomisindeki yerleri 2 ve 3’üncü sırada. Savaşın sonrasında girişimciler tekrar işlerine odaklanarak girişimci olmaya devam etti. İki ülke de girişimciler sayesinde dünya ekonomisinde en zengin duruma geldiler. Sovyetler Birliği 1990’a kadar en büyük askeri güçtü. Teknoloji olarak ta Amerika Birleşik Devletleri’nin önündeydi. 1990’dan sonra kendi içinde çöktüler. Sebebi ise ülke içerisinde girişimciliği reddetmeleriydi. Küresel rekabette artık girişimciliğin merkezi olan ülkeler öne çıkıyor. Türkiye’de 1.5 milyon işletme, toplamda 15 milyon çalışan var. Türkiye’nin her yıl istihdama katlan nüfusu 900 bin kişi. Yarın bunlara nasıl iş verilecek? Yeni girişimciler olmazsa ülkede mutsuz insan sayısı artacak. Bununla problemler daha da artacak. Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimci. Türkiye’de oran yüzde 2. Japonya ile aynı oranı yakalayabilmek için Türkiye’nin 2 milyon yeni girişimciye daha ihtiyacı var."
GİRİŞİMCİ OLUNUR, DOĞULMAZ
Girişimci olabilmek için beş özelliğe sahip olmak gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Girişimci olunur, doğulmaz. Girişimciliğin beş özelliği var. Bu özelliklere sahip olursanız girişimci olunur. Hayal edip çalışmak bu işin başında yer alıyor. Hayal kurmaktan korkmayın. En özgür olabildiğiniz alan hayal edebildiğiniz, düşünebildiğiniz zaman. Hayallerinizi hedefe çevirmeniz gerekiyor. Hedefsiz gemiye rüzgar yardım etmez. Tabii ki çalışmadan da olmuyor. Bu işin olmazsa olmazı çalışmaktır. Ayrıca girişimci olabilmek için cesaretli olup risk alacaksınız. Bizim insanımızda girişimci ruhu var. O girişimcilerle bugün 150 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Biz cesaretli olmasak Orta Asya’dan gelip bin yıldır bu toprakları nasıl anavatan haline getirdik? Bu kapsamda çok daha cesaretli olmamız gerekiyor."
GENÇ GİRİŞİMCİLERİMİZDEN UMUTLUYUM
İyi bir girişimci olmak için yabancı dil kullanımının önemli olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Artık yüzde 30’umuz İngilizce konuşabiliyor. Dil olmazsa olmaz. İyi bir girişimci olmak istiyorsanız iyi İngilizce konuşuyor olmalısınız. Kaybetmekten korkarsanız girişimci olmazsınız. Hayatta başarılı olmakta var başarısızlıkta. Kaybetmekten korkmayanlar kazanıyor. Risk alamazsan bu iş olmaz. Başarısız olsanız da umutsuz olmayacaksınız. Geleceğe umutla bakacaksınız. Girişimciliğin yaşı yok. Pes etmeyen kazanıyor. Yenilikçi olacaksınız. Şimdi devir, icat edende, eski köye yeni adet getirende. Fikrin varsa yatırımcı bulursun. Paraya ihtiyaç yok. Yeter ki farklı düşünün. Girişimci gençlerimizin geleceğinden umutluyuz. Bugün dünyanın en büyük 18’inci ekonomisine sahip konuma geldik. Sizlerle birlikte yolumuz açık. Hedefimiz ülkemizi en zengin ilk 10 ülke arasına sokmak. Tabii ki 10’unculukta yetmez. Atalarımız kıtalara hükmetmiş. Bize de dünyaya hükmetmek yakışır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından G3 Forum, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir moderatörlüğünde Generali Sigorta Ceo’su Mine Ayhan ve Düşyeri Ceo’su Ayşe Şule Bilgiç’in katılımıyla gerçekleştirilen oturumla devam etti.
Forum, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Trabzonspor Külübü Başkan Yardımcısı Nevzat Aydın'ın katılımcılarla yaptığı söyleşiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!