"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Toz, kesme, pudra; hepsi pancar aslında

Şeker dendiğinde hepimizin aklına kesmeşeker ve tozşeker gelir.

Pudraşekerinin varlığını ise kullanmadan kullanmaya hatırlarız. Tozşekerdir en yaygın kullandığımız şeker türü.

Şekerpancarı ya da şekerkamışı şurubunun kaynatılmasıyla oluşan kristallerden yapılır. Tozşeker dediğimiz şey, şurubun içindeki kristallerdir esas olarak. Peki bu kristaller şurubun içinden alınmazsa ne olur. Yani şurubun daha uzun süre kaynatılması sonucu pudraşekeri oluşur. Ancak pudraşekeri elde etmenin tek yolu bu değildir. Pudraşekeri, tozşekerin incecik eleklerden geçirilmesiyle de elde edilir. Kesmeşeker ise tozşeker ve pudraşekerinden sonra keşfedilmiştir.

Ekşili mercimek dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 200-250 gram salamura asma yaprağı

á 2 su bardağı yeşil mercimek

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 4 adet taze yeşil soğan

á 1 demet dereotu

á 1 demet maydanoz

á 4 çay kaşığı domates salçası

á Yarım su bardağı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tozşeker

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

á 2 adet limonun suyu

á 2 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI

Yıkadığınız mercimeği orta boy bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar suyla, mercimek yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşladığınız mercimeği süzüp derin bir kaba aktarın. Kuru soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Taze soğan, maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin. Doğradığınız malzemeleri haşlanmış mercimekle karıştırın. Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi serpin. Salça ve zeytinyağını da ilave edip tozşekeri katın. Hazırladığınız dolma harcını kaşıkla ya da elinizle iyice karıştırın. Salamura asma yapraklarını kaynar suda 2-3 dakika tutup çıkarın. Yaprakların parlak kısımları dışarıya bakacak şekilde bir tepsiye yerleştirin. İçlerine hazırladığınız mercimekli harçtan birer yemek kaşığı koyup dolma gibi sarın. Geniş bir tencerenin dibine birkaç asma yaprağı serin. Üzerine sıkıca dolmaları aralıksız olarak dizin. Üzerlerine limon suyunu gezdirip sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın. Yemeği orta ısılı ateşte en az 30-35 dakika pişirip servise sunun.

Kıymalı patlıcanlı spagetti tivoli

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket spagetti

á 250-300 gram kıyma

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 4 diş sarmısak

á 1 adet orta boy kemer patlıcan

á 3 adet orta boy domates

á 2 yemek kaşığı domates salçası

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kuru fesleğen (2 yemek kaşığı taze fesleğen de kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI

Patlıcanı uzunlamasına ikiye bölüp tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Sosu hazırlamak için; kıyma, zeytinyağı ve incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurduktan hemen sonra üzerine çok ince doğranmış sarmısakları, varsa rendelenmiş kerevizi ilave edin.

Tuz ve karabiberi serpip rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyin. İsterseniz, bu aşamada 1 su bardağı beyaz şarap da koyabilirsiniz. Soslara şarap katmak lezzeti arttırır. Sosa şarap katmayacaksanız, 1 su bardağı makarna suyu ilave edin. Son olarak, kesme şeker ve kuru ya da taze fesleğeni de ekleyerek ocağın altını kısın. Sosu yaklaşık 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, büyük bir tencereye 15 su bardağı sıcak su koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Makarnayı 10-12 dakika kadar haşladıktan sonra süzün ve aynı tencereye tekrar aktarın. Hazırladığınız sosu tenceredeki makarnayla karıştırın. Makarnayı sıcak sıcak servise sunun. Üzerine isterseniz 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri ya da parmesan peyniri ekleyip karıştırın.
X