Tornada dijitalleşme devri

Güncelleme Tarihi:

Tornada dijitalleşme devri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 14:52

Bilgisayar kontrollü (CNC) takım tezgahlarının satışını yapan Tezmaksan, tüm departmanlarıyla dijitalleşme furyasına uyum sağlıyor. Firmanın mühendisleri tarafından geliştirilen bir yazılım makinaların yaptığı tüm işlemlerin uzaktan kontrolüne olanak tanırken, eğitim birimi Akademi’de her yerden ulaşılabilen online eğitimler veriliyor.

Haberin Devamı

Tornada dijitalleşme devri
Dijitalleşme artık tüm firmaların öncelik verdiği bir strateji haline geldi. Firmalar, rakiplerinin arasından sıyrılabilmek, müşterileri için fark yaratabilmek ve hayatı daha kolay bir hale getirebilmek adına teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Bilgisayar kontrollü (CNC) takım tezgahlarının satışını yapan Tezmaksan, tüm birimlerinde dijitalleşmeyi ön plana alan firmalardan biri. Firma, Akademi bölümünde online kurslar hazırlayarak eğitimlere internetin bulunduğu her yerden ulaşımı sağlıyor. Ayrıca, geliştirdiği bir yazılım sayesinde satışını yaptığı ve bakımını üstlendiği makinaların daha verimli çalışmasını hedefliyor.

Tornada dijitalleşme devri
DİJİTAL AKADEMİ

Geçen yıl 800 kişinin eğitim aldığı Tezmaksan Akademi’nin kurulmasındaki öncelikli amaç sektöre yetkin operatörlerin yetiştirilmesi. Bugün operatörlerin maaşı asgari ücretten başlıyor 6 bine kadar çıkıyor. Ortalama 2.500 TL civarında oluyor. Tezmaksan Genel Müdürü ve Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Aydoğdu, gençlerin artık sanayide çalışmak istemediklerini belirtiyor. Bu durum sektörde ciddi bir yetkin eleman açığı yaratıyor. Akademi ile gençlere sadece işin öğretilmesi değil, aynı zamanda yaptıkları iş sayesinde hangi ürünlerin ortaya çıktığı da gösterilmek isteniyor. Örneğin, otomobilin çok önemli bir parçasının onların yaptıkları iş sayesinde üretildiği anlatılıyor. Böylece, yaptıkları işin ne kadar değerli olduğu bilincinin yaratılması hedefleniyor. Akademi’nin okullarla yaptığı anlaşmalar sayesinde öğrenciler fabrikaya ziyarete gelip makinaları çalışırken görme şansı yakalıyor. Aynı zamanda okulla sanayi arasında bir köprü olma amacı da var. Akademi’de sadece öğrencilere değil firmaların çalışanlarına da kendilerini geliştirebilmeleri için eğitimler veriliyor.

Firmada dijitalleşmenin en çok etkilediği alanlardan biri eğitim birimi. Akademi’nin web sitesinde bulunan online eğitimler her yerden izlenebiliyor. Eğitim bittikten sonra bir de online sınav yapılabiliyor. İleride bu sınavlarda başarılı olan öğrencilerin sektörde eleman arayışı içinde olan firmalara yönlendirilmesi planlanıyor. Böylece istihdama da katkıda bulunma hedefi bulunuyor. Bunun yanında, Tezmaksan’ın geliştirdiği bir pratik sorun giderme kitabında da dijitalleşmeden faydalanılmış. Kitapta, sorunların ve çözümlerinin anlatıldığı sayfalarda QR kodları da bulunuyor. Akıllı telefon bu QR kodlarına tutulduğunda otomatik olarak sorunun ve çözümünün anlatıldığı bir videoya yönlendiriliyor. Kitap firmalara 8 TL’ye satılıyor ve tüm geliri imkânı olmayan öğrenciler için harcanmak üzere Akademi’ye aktarılıyor.

MAKİNA KONTROL ALTINDA
Satışını yaptığı takım tezgahlarının bakımını da üstlenen firma, makinaların yeterince verimli kullanılamadığını fark etmiş ve bunun nedenini araştırırken bir uygulama geliştirilmiş. Tezmaksan’ın mühendisleri tarafından geliştirilen ve Kapasitematik adı verilen uygulama ile makinanın beyni ile iletişime geçiliyor ve cihazın ürettiği kodlar anlamlı bir hale getiriliyor. Uygulama, yetkililere, internetin olduğu herhangi bir yerden, laptop, tablet veya akıllı telefon kullanılarak makinalara uzaktan bağlanma olanağı tanıyor. Uygulamayı kullanan bir kişi makinaların kaç devirde çalıştığı, o ana kadar kaç parça işlendiği, operatörün sökme takma zamanları gibi pek çok detay bilgiye anlık olarak erişilebiliyor. Yani, yapılan her işlem veri olarak toplanıyor ve raporlanıyor.

Haberin Devamı

VERİM ARTIYOR
Hakan Aydoğdu, son beş yıldır dijital olarak topladıkları verileri anlamlı bir hale dönüştürdüklerinde ve bu verileri incelediklerinde makinalarda oluşan arızaların yüzde 70’inin bakımsızlıktan kaynaklandığını fark ettiklerini anlatıyor. Aydoğdu’nun verdiği bilgilere göre bakımı yapılan makinalarda arıza nedeniyle ödenen miktar yüzde 25 azalıyor. Aynı zamanda üretim de yüzde 25 artıyor. Yani makina daha verimli bir hale geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!