Töreler skeçlerle canlandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Töreler skeçlerle canlandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 11:19

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, töre cinayetlerinin doğru olmadığı yaklaşık bir asırdır düğünlerde skeç olarak canlandırılıyor.

Dicle ilçesine bağlı köylerde, 3 gün süren düğün törenleri renkli görüntülere sahne oluyor. Köy meydanında, yöresel kıyafetli genç kız ve erkeklerin kol kola oynadığı ve değişik halk oyunları motiflerinin sergilendiği düğün törenlerinin son gününde canlandırılan skeçte, töre cinayetlerinin doğru olmadığı traji komik bir şekilde anlatılıyor.

Skecin yapılacağı saatte köyün bütün gençleri düğün alanında toplanıyor.

ASIRLIK GELENEK

Biri kadın kıyafeti giyen, diğerleri koyun yününden takma sakal takan 3 erkek, düğün alanına gelerek, halaylara katılır. Köyün gençleri de kadın kıyafeti giyen genci kaçırma planları yapıyor.

Kadın kıyafeti giyen oyuncu ile dolaşan ve biri ağabeyini, diğeri de babasını canlandıran eli sopalı 2 kişi ise kız kaçırma girişiminde bulunan erkekleri engellemeye çalışır.

Düğün sırasında yaşanan bir kargaşa anında, kadın kıyafeti giyen genç kız, bir erkek tarafından kaçırılır. Bunun üzerine genç kızı aramaya başlayan ailesi, önüne gelen herkese kızlarını sorar. Bir süre sonra kaçırılan genç kız, hamile bir şekilde düğün alanına geri döner. Bu manzara karşısında sinirlenen genç kızın babası kalp krizi geçirir. Ağabeyi ise kardeşine, kimin tecavüz ettiğini araştırmaya başlar.

Kaçırılan ve hamile kalan kardeşini yanına alarak, düğünü izleyen kalabalığın arasına giren genç, kız kardeşinin gösterdiği kişiyi tespit eder. Bunun üzerine köyün ileri gelenleri bir araya gelip bu sorunu çözmek için fikir birliği yapar. Yapılan görüşmelerde, genç kızın görüşü büyük önem taşır.

Genç kız, kendisini kaçıran kişiyle evlenmek isterse, evlendirilir, aksi halde, kızı kaçıran kişi, kolluk kuvvetlerine teslim edilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!