Töre cinayeti İsveç'i karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Töre cinayeti İsveçi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 01:50

İsveçli Patrik'e gönül verdiği için babası tarafından namus uğruna öldürülen Fadime Şahindal'ın öyküsü, İsveç toplumunda deprem
etkisi yarattı.

Dün Stockholm'de Fadime için düzenlenen anma törenine Adalet Bakanı Thomas Bodström de katıldı.

Psikoloji öğrencisi Fadime Şahindal'ın Avrupa'nın ortasında töre cinayetine kurban gitmesi, İsveç'i ayağa kaldırdı. İsveç basını olayı manşetlere taşıdı. Stockholm ve Uppsala'da gösteriler yapıldı. Hükümet, aynı durumdaki göçmen kızlarına yardım etme sözü verdi. Yabancılar için evlilik yaşı 15'ten 18'e çıkarılacak. Ayrıca cenazesinin ‘‘töre cinayetlerine’’ karşı gövde gösterisine dönüşmesi bekleniyor. Fadime Şahindal'ın acı öyküsü şöyle:

EVLATLIKTAN REDDETTİ

Fadime, İsveç'e geldiğinde henüz 7 yaşındaydı. Ailesi onu sürekli, ‘‘İsveçli çocuklarla konuşma’’ diye uyarıyordu. Eninde sonunda Türkiye'ye geri döneceği ve biriyle baş göz edileceği söyleniyordu kendisine. Sürekli babasının ve erkek kardeşlerinin gözetimindeydi.

Yıllar çabuk geçti ve Fadime büyüyüp bir genç kız oldu. Fadime, 1996 yılında bilgisayar kursuna yazıldı ve burada Patrik Lindesjö isimli İsveçli bir gençle tanıştı. Birbirlerine aşık oldular. Fadime ailesinin nasıl bir tepki göstereceğini biliyordu. Bu nedenle ilişkilerini bir yıl boyunca gizli tuttular. Babasının birlikteliklerini öğrendiğinde ilk tepkisi ikisini de dövmek oldu. Ramazan Şahindal, daha sonra Fadime'yi evlatlıktan reddetti.

SÜREKLİ TEHDİTLER

Patrik'in ailesi Fadime'yi istemek için Şahindal ailesinin evine gitti, ancak geri çevrildiler. Fadime başka bir kente taşındı. Erkek kardeşi sürekli kızı takip ve tehdit ediyordu. Polis kıza ailesiyle konuşmamasını tavsiye etmekle yetindi.

Fadime, İsveç'te yaşayan Kürt ailelerinin kızlarının yaşadığı zorlukları basına anlatmaya başladı. Göçmenlere uygulanan çifte standartı ve entegrasyon zorluklarını gündeme getirdi. Polisin babasının tehditleri karşısında sessiz kalması, İsveç'te kamuoyunun tepkisini çekti.

Uppsala'ya gittiği bir gün Patrik ile gezerken babasına yakalandı. Baba Şahindal, kızının yüzüne tükürdü ve ‘‘O..... Seni lime lime edeceğim. Bu kentten canlı çıkamayacaksın’’ diye bağırdı. Genç kadın babasından şikayetçi oldu. Babası 1998 yılında kızını tehdit ettiği için suçlu bulundu. Fadime, davayı kazanmış, ancak ailesini ebediyen kaybetmişti. Fadime yine de babasını sevdiğini söylüyordu.

PATRİK KAZADA ÖLDÜ

3 Haziran 1998 günü, Patrik BMW'si ile beton bir direğe çarptı ve öldü. Oysa iki genç, o günlerde aynı evi paylaşmaya hazırlanıyordu. Polis soruşturmasında kazada şüphe çekici bir unsura rastlanamadı, ancak cinayetin ardından bir soruşturma daha başlatıldı.

PARLAMENTOYA ÇIKTI

Fadime, davasından vazgeçmedi. Geçen Kasım ayında İsveç parlamentosunda özgürlük mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı. Geçen pazartesi günü ise babasının açtığı kurşunlarla son nefesini verdi. Babası birkaç saat sonra yakalandı ve mahkemede kızından yine ‘‘o.....’’ diye söz etti. Ramazan Şahindal, ‘‘Namusum için ateş ettim. Başka çıkış yolu yoktu’’ diye kendini savundu.

Babası öldürdü

Fadime Şahindal, Patrik isimli İsveçli gence gönül verdiği gerekçesiyle çağdışı törelerin insanlıktan çıkardığı, gözünü kan bürümüş babası taarfından pekçok kez tehdit edilmişti. Anne ve kızkardeşlerine veda etmek için geçen hafta ablasının Uppsala'daki evine gitti. Akşam saatleriydi. Saat 22.00'ye yaklaşıyordu. Birden kapı zili çaldı. Öfkeyle içeri dalan baba Ramazan Şahindal'dan başkası değildi. Silahı Fadime'nin başına doğrulttu ve üç el ateş etti. Fadime annesinin kucağına yığılıp kaldı. 26 yaşındaki genç kadın İsveçli bir gence gönül vermenin cezasını canıyla ödedi.

Patrik’in yanına gömülecek

Fadime'nin Uppsala'daki Protestan katedralinin mezarlığında yatan Patrik'in yanına gömülebileceği söyleniyor. Fadime Şahindal'ın ailesi adına konuşan ablası Fidan, Alevi olduklarını belirterek ‘‘Fadime Patrik'in ölümünden sonra sık sık ölümden bahsetmeye başlamıştı’’ dedi. Fadime Şahindal'ın İsveç Kiliseler Birliği'ne üye olmaması nedeniyle doğan kilise töreniyle gömülme sorunu, başrahip Tuulikki Koivunen Bylund'un kararıyla aşıldı. Fadime'nin cenazesinde herkesin siyah giymesini ve tören boyunca mumların yakılmasını istediği belirtildi.

Stockholm'de Medborgarplatsen Meydanı'nda İran, Türk ve Kürt federasyonlarının ortaklaşa düzenlediği mitingte Fadime Şahindal anıldı ve namus uğruna işlenen cinayetler kınandı. Anma mitingine katılan İsveç Adalet Bakanı Bodström, bu olaydan hükümet olarak ders çıkartacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!