Topuk dikenine lazer tedavisi

Özel bir yağ dokusu ile çevrili olan topuk, bazen inatçı bir ağrıyla sizi taşımak istemeyebilir. Bu soruna topuk dikeni adı veriliyor.

Genellikle 40-60 yaş arasında görülüyor. Aslında topuğu çevreleyen yağ dokusu, gelen direkt yükün yüzde 20-25’ini azaltır. Topuktaki bu yağ dokusu, yerleşimi ve bölmeli yapısıyla hidrolik bir amortisman görevi üstlenir. İşte ayak tabanı kaslarının, topuk kemiğine yapışma yerinde meydana getirdiği ağrılı hastalığa da topuk dikeni denir. Konuyla ilgili olarak Dr. Vildan Çerçi ile konuştuk.

l Topuk dikeni hastalığı nasıl oluşuyor?

Zorlanmalar sonucunda ayak tabanı kaslarının, topuk kemiğine yapıştığı yerde minik yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Zaman içinde bu bölge kireçlenir ve dikenimsi bir görünüm alır. Aslında ağrıya neden olan dikenimsi çıkıntı değil. Bu sadece bir sonuç. Dokularda meydana gelen zedelenmeler, dokuların sertleşip kısalmalarına neden olur. Tekrarlayan zorlanmalar yırtılmalara, ödeme ve ağrıya yol açar.

l Topuk dikeni olan hastaların şikayetleri neler?

Bu hastalar özellikle sabahları yere bastıklarında topuklarında ağrı hissederler. Bir süre yürüyünce ağrı azalır, ancak uzun süre ayakta kalınca ve çok yürüyünce ağrı tekrar şiddetlenir. Ağrı oldukça inatçıdır ve yıllar boyunca devam edebilir.

l Topuk dikeni kimlerde daha sık görülüyor?

Kilolu, ayak tabanındaki kaviste düşüklük veya aşırı kavislenme olan kişilerde, uzun süre ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlarda, zorlayıcı sportif aktivite yapanlarda daha sık görülür.

l Tedavisi nasıl yapılıyor?

Sorunun tedavisinde değişik yöntemler uygulanabilir. Öncelikle hastaya ayak kavisini destekleyen uygun tabanlık verilir. Lokal steroid (kortizon) enjeksiyonu oldukça sık başvurulan bir yol. Ancak steroidli ilaçların yan etkileri, enjeksiyonun ağrılı olması ve tedavide yeterli olmaması değişik yöntemleri gündeme getirdi. Lazer terapisi hem kullanımı kolay hem de komplikasyonu ve yan etkisi olmayan bir yöntem. Tedavi etkisini kısa süre içinde gösterir. Özel egzersizleri düzenli yapmak da oldukça önemlidir. Tedavi 10-15 seans sürüyor. Ağrılı noktalara cilt üzerinden lazer uygulaması yapılıyor. Tedavi esnasında hasta herhangi bir şey hissetmiyor. Belirli ayak ve bacak kaslarını germe ve güçlendirme egzersizleri de oldukça faydalı...

l Tekrarlama olasılığı var mı?

Bir kez tedavi olduktan sonra, düzenli egzersiz yapılması, uygun ayakkabı giyilmesi ve aşırı zorlamaktan kaçınılması halinde tekrarlama olasılığı düşüktür.

Lazer nasıl etki ediyor

Tedavide kullanılan düşük enerjili lazer ışınları, cilt ve altındaki dokuda enerjiye dönüştürülür. Böylece hücrenin iyileştirici aktivitesi artar. Lazer ışığı daha hızlı iyileşmenin yanı sıra ağrı, şişme ve iltihaplanma sürecinde azalmaya neden olur. Bu yeni tedavi yöntemi ağrılı ve zor cerrahi işlemleri, yan etkisi fazla olan ilaç tedavilerini gereksiz kılabilir. Lazerin faydaları şunlardır:

* Hücre metabolizmasında artış

* Lokalize kan sirkülasyonunda iyileşme

* Kollagen ve kas dokusunda gelişme

* Akut ve kronik ağrıda iyileşme

* Lokalize ödem ve enflamasyonda azalma

* Doku tamiri ve yara iyileşmesinin uyarılması

* Bağışıklık sistemi uyarılması

* Sinir fonksiyonlarının uyarılması

Lazer topuk dikeni dışında, artiritler (eklem iltihabı), tendinitler (tenisçi dirseği, omuz tendiniti vb.), yumuşak doku incinmeleri, çene eklemi ağrıları, kuyruk sokumu ağrısında da (koksigodini) uygulanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları