Toptancılar yönünü üretime çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Toptancılar yönünü üretime çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 11:41

Toptancılar yönünü üretime çevirdi

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Öztürk, ulusal ve indirim marketlerin sayısının her geçen gün artmasının sektörü zorladığını söyledi. Yerel marketlerin ayakta kalmakta zorlandığını, bu durumun toptan gıda satıcılarını da olumsuz etkilediğini kaydeden Öztürk, toptan gıdacıların çareyi üretime yönelmekte bulduğunu belirtti.
Mevcut toptancılar sitesinin ağırlıklı olarak depolamaya uygun olması nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını ifade eden Öztürk, ''Komite olarak, üretime de uygun yeni bir site üzerinde çalışıyoruz. 60 dönüme yakın yeni bir arazi üzerinde çalışıyoruz. Üretim demek daha çok personel demek. Bu sayede işsizlik sorununa da bir ölçüde de olsa katkı sağlama hedefindeyiz. Yalnız sermayesi güçlü toptancı ayakta kalabilir. Toptancı üreticiden 30 gün vadeyle aldığı ürünü perakendeciye 100-120 günlük vadelerle satabiliyor. Bu süre zarfında oluşan nakit ihtiyacını ise bankalarla kapatma yoluna giderek sıkıntı yaşıyor. Mersin'deki toptancının yarısına yakını ya kapatmak zorunda kaldı ya da iflas etti. Şartların böyle devam etmesi halinde yalnızca sermayesi güçlü, büyük toptancılar ayakta kalabilecek'' dedi.
Sektörün son dönemlerde önemli sorunlar yaşadığını anlatan Öztürk, ''Bunların arasında girdi maliyetlerinin yüksekliği önemli yer tutuyor. Toptancılar fabrikalardan yüzde 15 kazanç planlayarak ürün satın alıyor ancak mazot giderlerindeki artış, sigorta giderleri gibi yükselen girdi maliyetleri nedeniyle yüzde 10-12 arası kayıp yaşanıyor. Kalan yüzde 3 kar marjı ile de ayakta kalmak zor. Yüksek girdi maliyetlerine vade farkları arasındaki uyumsuzluk da eklenince sermayesi zayıflayan toptancılar çareyi bankalara gitmekte buluyor ve bu durumda bir ortakları da bankalar olmaya başlıyor. Toptancılar kar marjlarının düşmesi nedeniyle artık distribütörlük yapamaz duruma geldi'' diye konuştu.


FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!