Toprak namustur satılamaz

KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz kentinden fakslar, elektronik mesajlar, telefonlar dinmiyor.

‘Bu basit bir mülkiyet değiştirme hadisesi değildir... Cumhuriyetin teslim alınmasıdır... Türkiye tarımının bitirilmek istenmesidir’ diyorlar.

Günlerdir süren tepki, Alpullu Şeker Fabrikası’na bağlı Sarmısaklı Tarım İşletmeleri’nin Şeker Şirketi tarafından ihale yoluyla Ankara’da 25 Ağustos’ta satılmasına ilişkin...

1926 yılında Atatürk tarafından pancar tohumu yetiştirmek için kurulmuş tarım işletmesi 18 bin dönüm; bunun 15 bini ekilebilir 1. sınıf tarım arazisi... 12 bin dönümü sulanıyor, arazide 14 adet derin su kuyusu bulunuyor. Son yıllarda işletmede, Trakya’da yüksek verim alınan yerli ucuz ve sağlıklı buğday tohumu üretiliyor.

Partilerin ilçe örgütleri ve STÖ’lerin oluşturduğu ‘Lüleburgaz Demokrasi Platformu’ satışı amaç dışı buluyor. Bu konuda çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

Bildiride şöyle deniliyor:

‘Özelleştirme, satıp savma ve özkaynakları elden çıkararak yerli ve yabancı haramilere yol açma politikasının sonuçları ortadadır. Atatürk’ün mirası olan Sarmısaklı üzerindeki sosyal devlet kavramı dışında oluşturulan çirkin çabalar gözler önündedir.’

Bazı işbirlikçi firmalar bu yıl buğdayı 270 bin liraya köylüden satın aldı; sonra bunu TMO’ya 340 bin liradan satarak trilyonlar vurdular.

Sonra gidip yabancı tohum firmalarından doğal yapısı değiştirilmiş 1.5 milyona tohum aldılar.

Amerikalı tohum üreticisi Monsanto isimli şirketin yıllık tohum satışları 5 milyar dolar olarak gösteriliyor.

Sarmısaklı Çiftliği geçen yılın aralık ayında 60 trilyonluk bir bedelle ilk ihaleye çıkarılmıştı. Ancak, en fazla 7 trilyon değer bulabildi. Tepkiler üzerine ihale iptal edildi.

Çiftliğin satışına karşı tüm Trakyalı çiftçilerin sonuna kadar direneceklerini açıklayan platformun afişlerinde şöyle deniliyor:

‘Toprak zarar etmez, ettirilir’, ‘Toprak namustur, satılmaz’, ‘Toprağımızın, anamızın yabancılara geçmesini istemiyoruz.’

Ve ‘Atatürk’ün mirasına sahip çıkmak isteyenleri, 23 Ağustos Pazartesi günü 12.00’de Lüleburgaz Edirne Bayırı’ndaki protesto gösterimize çağırıyoruz’ diyorlar.

Neden Güneydoğu

TAPU Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı tarafından açıklanan ve yabancı gerçek kişilerin Türkiye’de bina ve arazi alımını gösteren istatistikler çarpıcı bir durumu yansıtıyor.

Sanayi, ticaret ve turizm gibi alanlarda en önemli merkezlerimiz olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi kentlerimizde yabancıların aldığı bina ve araziler az sayıda iken Güneydoğu’da dikkati çekecek kadar çok bina ve arazi satın alınmaktadır. Örneğin, yabancıların aldığı bina ve arazilerin yüzölçümü İstanbul’da 5.3, Ankara’da 0.3, İzmir’de 2.6 ve Antalya’da 2.0 milyon metrekare iken Hatay’da 120.6, Kilis’te 54.9, Mardin’de 50 ve Gaziantep’te 23 milyon metrekaredir. Bu durum çeşitli yönlerden önem taşımakta ve zihinlerde soru işaretleri yaratmaktadır. Hükümetin, Güneydoğu illerimizde bina ve arazi alanlarının kimler olduğu, bu alımları hangi amaçla yaptıkları ve alınan gayrimenkullerin bugün nasıl kullanıldığı konusunda inceleme yapmasını ve kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz.

Prof. Dr. Vural Fuat SAVAŞ Yeditepe Üniversitesi

Dolara yüzde 12 faiz olur mu?

İSTANBUL’dan bir okurumuz anlatıyor:

AKBANK’a döviz cinsinden kredi kartı borcumu, aylık ödeme ekstresi geç geldiği için beş gün geç ödedim. 1913 dolara karşılık 233 dolar faiz istenince dehşete düştüm. Yani aylık faiz yüzde 12’nin üzerinde oluyor. TL bazındaki kredi kartlarında aylık faiz oranı yüzde 8’ler civarındayken dolar bazında bırakın Türkiye’yi dünyanın neresinde böyle bir faiz oranı vardır? Hani enflasyon ve faiz düşüyordu. Bu resmen tefecilik değil midir?

Telefon borçları

‘TELEFON borçları hani taksitlendirilecekti’
(10.8.2004) başlıklı yazımıza Türk Telekom’dan şu açıklama geldi:

‘02.07.2004 tarih ve 25510 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5189 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 34. Maddesi ‘Türk Telekom’un, kaynağına ve yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, tüm alacaklarının, yargı kararıyla kesinleşenler hariç olmak üzere, sulhen tahsili hususunda, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Ulaştırma Bakanlığı yetkilidir’ şeklindedir.

Bu çerçevede kanun gereğince işlem yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı beklenmektedir.’

Bakanlar Kurulu konuyu unuttu mu acaba?

Biliyor musunuz

HACIBEKTAŞ’ta ‘Aydınlanma ve Alevilik’ üzerine konferans veren gazeteci-yazar İlhan Selçuk’un, ‘Anadolu Müslümanlarının içerisinde böyle bir aydınlık fikir gelişmeseydi, acaba Türkiye laiklik devrimini gerçekleştirebilir miydi’ dediğini ve Hacıbektaş’a bir üniversite kurulması gerektiğini söylediğini...ŞAİR ve düşünür Tevfik Fikret’in ölümünün 89. yılında Aşiyan’da mezarı başında anıldığını, törene TYS ve Galatasaraylılar Derneği üyelerinin katıldığını... DİDİM-Akbük’te bulunan Özpınar Yapı Kooperatifi’ne ait arıtma tesisinin Akbük Belediye Başkanlığı’nca 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesi ile mühürlenmesine rağmen, arıtma tesisinin ilgili kooperatif yönetimince mühürlü vaziyette çalıştırıldığını... KONYA Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özer hakkında, bazı kadın öğretmenlerin giyimleriyle öğrencileri tahrik ettiği ve ‘Başörtüsünü açacaksın, yırtmaçlıya bir şey demeyeceksin’ şeklindeki sözleri üzerine Konya Cumhuriyet Savcılığı’nca kamu davası açıldığını...

Biliyor musunuz?

MESAJ PANOSU

YAKALANDIĞI
hastalığıyla ilgili olarak ‘Kansere Gülümsemek’ isimli bir kitap yazarak içindeki mücadeleyi herkesle paylaşan ANKA Ajansı sağlık ve politika muhabiri, EMD üyesi gazeteci Sibel Kalaycı için bu akşam 20.00’de Açıkhava Tiyatrosu’da bir çok müzisyen ve sanatçının katılacağı etkinlik yapılıyor. Bilgi: 0535 310 58 78
Yazarın Tüm Yazıları