"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Toprak kapların bereketi

Eski insanlar toprağı şekillendirmeye başladıktan bir süre sonra ateşte pişirmenin, bu malzemeyi dayanıklı hale getirdiğini anlamışlar.

Daha sonra, tahılın da beslenmede önem kazanmasıyla sulu yiyeceklerini koyabilecekleri kaplar keşfetme ihtiyacı hissetmişler. Bakmışlar ki bu kap kacakların su sızdırmaması gerekiyor, o zaman içlerini erimiş kumla kaplayıp sırlamışlar.

Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdıkları bu toprak kapların kullanım alanı insanı şaşırtacak kadar geniş aslında. İçine neler neler konmuyormuş ki, pekmez, su, şarap, hoşaf, etli pilav, yoğurt, meyve, ayranÉ Bu kaplar içine konulan yiyecek içeceklerin çeşitliliğiyle olduğu kadar bereketli oluşlarıyla da dikkat çekiciymiş aslında.

İnce noktalar

Meyve ve sebzeleri soğuk suyla ve en fazla 5 dakika süreyle yıkayın.


Mercimekli böreğaşı

8 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 adet yumurta

2 su bardağı un

200 gr orta yağlı kıyma

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Malzeme listesi

1 su bardağı yeşil mercimek

1 yemek kaşığı margarin

2 adet sivri biber

2 adet orta boy domates

2 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

1 adet limonun suyu

Kıyma, tuz ve karabiberi yoğurup bekletin. Un, yumurta ve tuzu başka bir kapta çok az su ekleyerek yoğurun. Bu hamurdan eşit büyüklükte iki beze yapıp, yarım santimetre kalınlığında açın. Yufkaları 3x3 santimetrelik kareler halinde kesip, karelerin ortalarına kıymalı harç koyarak bohça gibi kapatın. Bütün hamurları bu şekilde un serpiştirdiğiniz tepside biriktirin. Diğer taraftan, mercimeği yıkayıp süzün ve bir tencereye aktarıp üzerine 4 su bardağı su ilave ederek 20 dak. haşlayın. Ocaktan alıp bekletin. Margarini bir tencerede eritip incecik halkalar halinde dilimlediğiniz sivri biberi ve küp domatesleri ekleyip 3-4 dak. kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip mercimeği de suyuyla birlikte üzerine aktarın. Su kaynayınca mantıları da ekleyin. Çorbayı 10-12 dak. pişirip sıcakken limon suyu ve naneyi de katarak karıştırın. Çorbanın kıvamı biraz katı olmalı.

Karamelli ananaslı dondurma

4 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

4 adet konserve ananas

4 top vanilyalı dondurma

Karamel sos için

1 su bardağı esmer şeker

1 su bardağı toz şeker

1/2 limonun suyu

2 su bardağı hazır süt kreması

Esmer şeker, toz şeker ve limon suyunu kızgın tavaya aktarın. Çok kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak şeker eriyinceye kadar pişirin. Şekerin rengi sarı kahverengiye dönünce, yani karamel rengi olunca hemen hazır süt kremasını ekleyin. Sürekli karıştırarak 2 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan servis tabağına bir sıra konserve ananas yerleştirin. Üzerlerine birer top dondurma koyup karamel sosunu da üzerlerinde gezdirin. Varsa taze nane yapraklarıyla süsleyip hiç bekletmeden servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI