Toplum yararına çalışanların primleri

Haberin Devamı

İŞKUR kaynakları ile kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşlar geçici statüde personel istihdam edebilmektedirler. Bu geçici istihdam biçiminde işsizlerin esasen eğitimi de hedeflenmektedir.
Bu kişiler çoğunlukla, yol yapımı ve bakımı, çevre düzenlenmesi, okul, hastane ve kamu binalarının temizlenmesi, ağaçlandırma, fidan yetiştiriciliği, teraslama vb. işlerinde çalıştırılmaktadırlar.
Bunların çalışma süreleri çoğunlukla altı aya kadar olmakla birlikte, dokuz aya kadar da uzatılabilmektedir.
Bu işlerde geçici olarak işçi istihdam edilebilmesi için, o kişilerin İŞKUR kaydı olması, 18 yaşını doldurmuş ve emekli/dul aylığı almaması gerekmektedir.
Bu şekilde istihdam edilenlere ise net asgari ücret ödemesi yapılmaktadır.
Bunlar adına diğer çalışanlardan farklı olarak sigorta primlerinin yatırılması gerekmektedir. Sigorta primlerini ise İŞKUR yatıracaktır. Yani prim ödeme yükümlüsü İŞKUR’dur. Prim ödüyor diye de İŞKUR işveren sayılmaz.
İŞKUR’un bunlar adına SGK’ye yatıracağı primler ise sosyal sigorta primleridir. Yani, kısa ve uzun vadeli sigorta primleri ile GSS primleri ödenmektedir.
Toplum yarına çalışanlar için ayrıca işsizlik sigortası primi ödenmesi söz konusu değildir. Yapılan ödeme var ise hatalıdır.

Haberin Devamı

Spor Faaliyetlerinde geçici çalışanlar sigortalı sayılmıyor
2012/Temmuz ayında yapılan bir kanuni düzenlemeyle, her türlü geçlik ve spor faaliyetlerinde süreklilik arzetmeyecek şekilde görevlendirilenler sigortalı sayılmamıştır.
Aynı şekilde, her türlü geçlik ve spor faaliyetleri ile ilgili kamp, eğitim ve hazırlık çalışmalarında süreklilik arz etmeyecek şekilde görevlendirilenler de sigortalı sayılmamıştır..
Yani bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık sigortası, emeklilik ve GSS hükümleri uygulanmayacaktır.
Ancak bu istisna, sadece Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, bağımsız spor federasyonları tarafından yapılan faaliyetler için geçerlidir. Özel spor kulüplerinin sürekli olmasa bile çalıştırdıklarını sigortalı yapması zorunludur.

Yazarın Tüm Yazıları