Toplu taşıma araçlarında 'hamile uyarı sistemi'

Güncelleme Tarihi:

Toplu taşıma araçlarında hamile uyarı sistemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 07:56

Pembe renk ve toplu taşıma kelimelerini görünce bizim aklımıza pembe metrobüs benzeri girişimler gelse de Güney Kore‘de çok daha yararlı, kullanıcı dostu ve modern teknoloji odaklı bir uygulama yürürlüğe giriyor. Son haftalarda Güney Kore’nin Busan şehrinde belediye meclisi ve yerli girişimlerin ortaklığıyla test edilen Pink Light uygulaması, hamile kadınların ayakta seyahat etmemelerini garanti altına alıyor.

Haberin Devamı

Pink Light yani pembe ışık kampanyası, şehirdeki çeşitli merkezlerden temin edilebilen bir sensör ve metro hattındaki trenlere yerleştirilmiş algılayıcılardan –Beacon kullanılıyor– meydana gelen iki parçalı bir sistem. Hamile bir kadın çantasına asarak kullanabileceği minik sensörü aldıktan sonra her zaman yanında taşıyor. Cihazın pilini altı ay sonunda değiştirmek gerekiyor.



Metroya bindiği zaman sensör ve trenin içindeki algılayıcı Bluetooth üzerinden etkileşime geçiyor ve üzerinde hamile bir kadın figürü olan pembe uyarı ışığı yanıyor. Böylece normal şartlarda yoğun saatlerde fark etmediğiniz bir hamile kadını görüp ona yerinizi verebiliyorsunuz. Kullanıcının oturduğu algılandığında da uyarı ışığı sönüyor. Uygulama Busan’da 500 hamile kadın tarafından test edilmiş durumda.

Haberin Devamı

Pink Light şimdilik tek bir metro hattında kullanılsa da Busan belediyesi uygulamayı tüm şehri kapsayacak şekilde yaygınlaştırmak niyetinde. Sadece hamile kadınları odağına alan bu tür bir uygulama farklı grupları kapsayacak şekilde geliştirilmeye de açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!