Toplu sözleşme ile Bakırçay işçilerine güvence

Güncelleme Tarihi:

Toplu sözleşme ile Bakırçay işçilerine güvence
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2017 14:26

Toplu sözleşme ile Bakırçay işçilerine güvence

Haberin Devamı

BERGAMA Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında Bakırçay Ltd. Şti işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Bergama Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi ilk defa imzalandı. Buna göre Bakırçay işçileri ücret artışlarının yanı sıra ikramiye, giyim, gıda, kömür gibi sosyal haklardan yararlanabilecekler. Ayrıca 'kadına şiddet' maddesiyle de eşine şiddet uygulayan işçinin maaş ve tüm alacaklarının 6 ay boyunca şiddet gören eşine ödenmesi maddesi ile farkındalık yaratıldı. Bergama Belediyesi Haluk Elbe Konferans Salonu'nda yapılan imza törenine CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şükret Sevgener ve şirket işçileri katıldı. Tören öncesi işçiler, "Emek ve emekçiden yana tavır alan Bergama Belediye Başkanımız Mehmet Gönenç'e teşekkür ederiz" ve "Zeytinime dokunma" pankartı açtılar. "Kıdeme dokunan eller kırılsın" tişörtleri giydiler.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç belediye çatısı altında çalışan herkesin birbirine yakın iş olanaklarına sahip olmasını istediklerini belirterek iş yasaları, çalışma koşulları, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller ve taşeron yasasının hem çalışanların hem de kendilerinin işini zorlaştırdığını söyledi. Seçimlerde de sıkça dile getirildiği gibi çalışma koşullarında iyileştirme beklerken tam tersine kıdemle ilgili hakların da geriye alınmasının gündemde olduğunu öne süren Başkan Gönenç, "Türkiye yavaş yavaş çağdaş bir toplumdan, batılı normlardan, demokratik bir hukuk devletinden giderek uzaklaşıyor. Yönümüzü başka bir tarafa doğru çevirdik. Bu yön maalesef kaosun olduğu, yıllardır kanın, gözyaşının terörün olduğu, istikrarın olmadığı bir yön. Avrupa'nın bazı değerlerini benimsemeyebiliriz. Bazı yaklaşımları ikiyüzlü olabilir. Çıkar amaçlı bir ekonomik yapılanmaları olabilir. Ancak bazı evrensel değerleri, başta hukukun üstünlüğü, temel insan hakları ile demokratik bir cumhuriyetin, çağdaş bir demokrasinin egemen olması için bizim yönümüzün de şimdi çevirdiğimiz yön değil Avrupa olması gerekir" dedi.

"KIDEM TAZMİNATI 100 YILLIK BİR KAZANIM"

Sendika olarak işçinin ekonomik, demokratik siyasi ve sosyal haklarını korumak istediklerini anlatan DİSK Genel Başkan Kani Beko ise "Kıdem tazminatı bizim 100 yıllık bir kazanımımız. Yani 100 yıl önce bizim babalarımız ve dedelerimiz bu mücadeleyi vermişler. Bu emaneti bize teslim etmişler. Kıdem tazminatı olmayan bir işçinin iş yerinde iş güvencesi olmaz. Dolayısıyla kıdem tazminatının önemini anlamamız lazım. Bizim sizin hak ve çıkarlarınız için mücadele ettiğimize inanmanızı istiyorum" dedi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASA TEMİNATI ALTINDADIR"

Basın ve ifade özgürlüğüne değinerek Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu'nun tutuklanmasını değerlendiren Başkan Beko, "Gökmen Ulu dürüst ve doğruları yazan bir gazetecidir. Basın ve ifade özgürlüğü anayasa teminatı altında olmasına rağmen 150'nin üzerinde gazeteciyi cezaevine gönderdiler. Muhalif olan radyoları ve televizyonları kapattılar. Muhalif olan birçok gazeteci arkadaşımızı işinden ekmeğinden ettiler" dedi. Konuşmaların ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko tarafından Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'e bir plaket taktim edildi.

Oben ULU / BERGAMA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!